Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Τα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού 2011


Τα καρναβαλικά άρματα του Δήμου Πατρέων είναι το σήμα κατατεθέν του Πατρινού Καρναβαλιού και αποτελούν την πιο αυθεντική παράμετρό του, αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την παράδοση και την ιστορία του.
Δείκτες της καρναβαλικής διασκέδασης, που εκτοξεύουν το κέφι στα ύψη, αφήνουν άριστες εντυπώσεις και ξεχωρίζουν στις μεγάλες παρελάσεις του Καρναβαλιού.

Άρτιες και περίτεχνες δημιουργίες με την υπογραφή των καλλιτεχνών του Καρναβαλικού Εργαστηρίου η φιγούρα του Βασιλιά Καρνάβαλου και της συνοδείας του σμιλεύονται με εφόδια τη σπάνια έμπνευση, τη φαντασία, την ευρηματικότητα και την υψηλή δεξιοτεχνία.
Τα καρναβαλικά άρματα του Δήμου διαπνέονται από σατιρικό πνεύμα, σφραγίζονται από το υψηλό ποιοτικό επίπεδο και την άρτια τεχνική των δημιουργών τους και συνδυάζουν τη διαχρονικότητα του καρναβαλικού πνεύματος με την επικαιρότητα των θεμάτων, που συχνά αντλούνται από τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες των καιρών.

Φέτος η επικαιρότητα εμπνέει με μορφές του πολιτικού στίβου της χώρας όπως τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο, τους επικεφαλής της ευρωπαϊκής επιτήρησης Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί, την Πετρούλα και τους Τροϊκανούς, την..... τηλεοπτική παρέα των Ράδιο Αρβύλα, το Καρναβαλικό Μνημόνιο ενώ μια ιδιαίτερη ενότητα αποτελούν τέσσερα μικρά άρματα με κωμικές σκηνές από ταινίες του παλιού καλού  ελληνικού κινηματογράφου.

Ο φετινός βασιλιάς Καρνάβαλος, φτιαγμένος από τον Πέτρο Βρυώνη, μεγαλόπρεπος και εντυπωσιακός κλόουν περιτριγυρίζεται από ρολόγια.
Το άρμα της Βασίλισσας του Καρναβαλιού, επίσης δημιουργία του Πέτρου Βρυώνη με καλλιτεχνικό χαρακτήρα, σε μια καινούρια κατασκευή θα έχει φτερωτά άλογα, ενώ θα παραπέμπει στη βραζιλιάνικη αισθητική.

Ένα άλλο άρμα μας μεταφέρει στον κόσμο των δημοφιλών Ράδιο Αρβύλα. Σάτιρα στη σάτιρα από την Αγνή Στασινού. Ο «έρωτας» του Κανάκη και του Κωστάκη(ο δεύτερος με τούλι) παρουσία του Γιάννη Σερβετά, του Στάθη Παναγιωτόπουλου με τα κρύα του ανέκδοτα πάνω σε ένα καλοριφέρ, του αχώριστου σκυλιού της παρέας, της Σαρδέλας, αλλά και των μόνιμων «επίτιμων» προσκεκλημένων των εκπομπών Κώστα Πρέκα, Γιάννη Μπουτάρη κ.α.
Εντυπωσιακή και η χιουμοριστική σύναξη στο άρμα «Troika Circus». Η σέξι Πετρούλα ακολουθεί τον Τροϊκανό «Mr Blue Eyes» (η Τρόικα σε μόρφωμα τριών σε συσκευασία ενός), η Μέρκελ με το μαστίγιο, ο Πρωθυπουργός με το ποδήλατό του ακροβατεί. Η παρέα διευρύνεται με τον Πάγκαλο να κάνει ζογκλερικά με γεμάτα…πιάτα, τον Παπακωνσταντίνου και τον Σαρκοζί. Η κατασκευή ανήκει στον Ένο Σκονδράνι.

«Καρναβαλικό Μνημόνιο» λέγεται το άρμα του Ένο Σκονδράνι, που μετατρέπει καρναβαλικά το σιντριβάνι της πλατείας Γεωργίου σε καρναβαλικό μνημόνιο. Τα μέλη της τρόικας, που κρατούν την υδρόγειο, έχουν τη θέση των λιονταριών που αναβλύζουν δολάρια και ευρώ, ενώ Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία κινδυνεύουν…Παρόντες ο Διόνυσος και το Δημοτικό Θέατρο «ντυμένο» στα …καρναβαλικά του.
Το «Μας τρώνε με χρυσά κουτάλια» του Δημήτρη Ντζουμάνη είναι ένας χρυσοβαμμένος σκορπιός με κουτάλια για δαγκάνες και εύλογο το σατιρικό του χαρακτήρα.
Από το θαλάσσιο χώρο είναι εμπνευσμένο το εντυπωσιακό άρμα «Ψαροφτερουγίσματα» του Νίκου Λιβάνη και του Νεκτάριου Σαρηγιάννη, που θυμίζει παιδικό παιχνίδι.
Ειδική ενότητα αποτελούν τα τέσσερα άρματα του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, όπου παρελαύνουν οι χιουμορίστες-ογκόλιθοι της υποκριτικής μας τέχνης Θανάσης Βέγγος, Κώστας Χατζηχρήστος, Κώστας Δούκας, Τζένη Καρέζη, Μίμης Φωτόπουλος, Βασίλης Αυλωνίτης, Θανάσης Βέγγος και που φέρουν την υπογραφή του Διονύση Ανδριόπουλου. Πρόκειται για το άρμα «Λατέρνα, Φτώχια και Φιλότιμο» με …παρόντες τους Μίμη Φωτόπουλο, Βασίλη Αυλωνίτη, Τζένη Καρέζη και μια τσιγγάνα, το άρμα «Χορευτική Σκηνή Συρτάκι», που αναπαριστάνει το κλίμα και το ύφος της εποχής και των ταινιών, το άρμα «Της Κακομοίρας» με τους Κώστα Χατζηχρήστο, Γιώργο Δούκα, το ποδήλατο του Ζήκου και τα ράφια του μπακάλικου και το άρμα «Φαλακρός Πράκτωρ Θ.Β.-Επιχείρηση Γης Μαδιάμ» με το Θανάση Βέγγο να οδηγεί ένα αυτοκίνητο.
 
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου