Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Μια 700χρονη μούμια βρέθηκε τυχαία από Κινέζους εργάτες


Αυτές οι απίστευτες εικόνες δείχνουν μια μούμια 700 ετών, η οποία ανακαλύφθηκε σε άριστη κατάσταση κατά τύχη  από εργάτες που επέκτειναν κάποιο δρόμο στην ανατολική Κίνα. Το πτώμα της γυναίκας πιστεύεται ότι ανήκει στη δυναστεία των Μινγκ η οποία κατείχε την εξουσία στην Κίνα μεταξύ 1368 και 1644.


Η μούμια, που βρέθηκε στην πόλη Taizhou, στην επαρχία Jiangsu, μαζί με άλλους δύο ξύλινους τάφους, προσφέρει μια συναρπαστική εικόνα για τη ζωή όπως ήταν τότε. Ανακαλύφθηκαν δύο μέτρα κάτω από την επιφάνεια του δρόμου και τα χαρακτηριστικά της γυναίκας - από το κεφάλι της προς τα παπούτσια της - έχουν διατηρήσει την αρχική τους κατάσταση  και έχουν ελάχιστα αλλοιωθεί.


Οι Κινέζοι αρχαιολόγοι του Μουσείου της πόλης Taizhou που ξεκίνησαν αμέσως τις ανασκαφές στην περιοχή, έμειναν έκπληκτοι από την εξαιρετική κατάσταση του δέρματος της γυναίκας, τα μαλλιά, τις βλεφαρίδες και το πρόσωπο.  Ήταν σαν να είχε πεθάνει μόλις πρόσφατα!


Το σώμα της, που έχει ύψος 1,5 μέτρο, βρέθηκε στο εργοτάξιο βυθισμένο σε ένα καφετί υγρό μέσα στο φέρετρο. Η μούμια φορούσε παραδοσιακή φορεσιά της δυναστείας Μινγκ, στο δεξί της χέρι φορούσε που ήταν τέλεια διατηρημένο φορούσε δαχτυλίδι και στο φέρετρο μαζί της βρέθηκαν οστά, κεραμικά, αρχαίες γραφές και άλλα κειμήλια.

Αυτή είναι η πιο πρόσφατη ανακάλυψη μετά από μια ανάπαυλα τριών ετών στην περιοχή. Πράγματι, μεταξύ 1979 και 2008 πέντε μούμιες βρέθηκαν, όλες σε πολύ καλή κατάσταση. Τα εν λόγω ευρήματα βοηθούν στην κατανόηση της δυναστείας Ming, των τελετουργιών  και των εθίμων που τηρούσαν. Ο Διευθυντής του Μουσείου της Taizhou, Wang Weiyin, δήλωσε ότι τα ρούχα της μούμιας ήταν φτιαγμένα ως επό το πλείστον από μετάξι και λίγο βαμβάκι. Τόνισε ότι συνήθως το μετάξι και το βαμβάκι είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθούν και διαπιστώθηκε ότι ο τρόπος που διαφυλάχθηκε το σώμα της μούμιας εχρησιμοποιείτο μόνο σε υψηλού προφίλ κηδείες.





Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

1 σχόλιο: