Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Yareta, εξωγήινη ζωή στις Άνδεις;


Βρίσκεται μόνο σε μια χούφτα χώρες - Χιλή, την Αργεντινή, το Περού και τη Βολιβία και αναπτύσσεται σε υψόμετρα μεταξύ 3200 και 4500 μέτρα.  Φαίνεται τεράστια, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια αποικία χιλιάδων μικροσκοπικών ατομικών ανθοφόρων φυτών της οικογένειας Apiaceae.


Όμως γιατί να φαίνεται τόσο παράξενη, σαν ένα πράσινο μύκητα που ρέει πάνω από το έδαφος; Είναι εξαιτίας του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο μεγαλώνει. Είναι εξαιρετικά συμπαγής έτσι ώστε να χάνει όσο το δυνατόν λιγότερη θερμότητα τις εξαιρετικά κρύες βραδιές σε αυτό το υψόμετρο. Επιπλέον μεγαλώνει όσο πιο κοντά στο έδαφος είναι δυνατόν αφού εκεί  η θερμοκρασία είναι περίπου δύο βαθμούς υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία του φυσικού οικοσυστήματος της.


Η yareta είναι τόσο συμπαγής ώστε οι ντόπιοι χρησιμοποίησαν το φυτό ως καύσιμο για το μαγείρεμα. Τα σκοτεινά και συμπαγή σπλάχνα του φυτού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθεί ένα εύφλεκτο ρετσίνι.


Με τις ποσότητες που αφαιρείται οι οικολόγοι φοβούνται ότι το φυτό τελικά θα εξαφανιστεί. Έτσι, οι τέσσερις χώρες στις οποίες αναπτύσσεται έχουν απαγορεύσει τώρα εξαγωγή του και υπάρχει η ελπίδα ότι η yareta, με την πάροδο του χρόνου θα ξαναφτάσει στην προηγούμενη κάλυψή της.


Η Yareta έχει  φύλλα όλο το χρόνο και είναι ένα αιώνιο αειθαλές φυτό και τα λουλούδια της, όταν αυτά εμφανίζονται, είναι ροζ ή έχουν το χρώμα της λεβάντας. Τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα και έχουν τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά στοιχεία που σημαίνει ότι, αν και επικονιάζονται από έντομα, οι Yareta  αυτογονιμοποιούνται.


Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου