Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Το μήνυμα του περ. διευθυντή Εκπαίδευσης για τη σημερινή γιορτή

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, κ. Γ. Παναγιωτόπουλος εξέδωσε το ακόλουθο μήνυμα για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών:

«Η  ημέρα της γιορτής των Τριών Ιεραρχών  έχει καθιερωθεί να τιμούνται οι τρεις λαμπρές προσωπικότητες του Χριστιανισμού από την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία, την Ελληνική Παιδεία, την Ελληνική Οικογένεια. Το Ελληνικό Έθνος τιμά την ιερή μνήμη των Τριών Μεγίστων Πατέρων της Εκκλησίας, το Βασίλειο το Μέγα, τον Ιωάννη το Χρυσόστομο και το Γρηγόριο το Θεολόγο. Σοφοί Παιδαγωγοί και Ψυχολόγοι, Ασκητές και Διδάσκαλοι, Μαχητές και Μάρτυρες.  
Τα τρία φωτεινά άστρα του εκκλησιαστικού στερεώματος που φωτίζουν και καταυγάζουν την οικουμένη, τιμώνται στη Σύναξή τους, σε μια κοινή δηλαδή εορτή- μνεία των επιτευγμάτων της αγίας πολιτείας τους. Κατά την πανηγυρική και τιμητική γιορτή  ανακαλούμε από τη μνήμη μας το λαμπρό έργο που άφησαν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Υπήρξαν οι ενσαρκωτές των χριστιανικών ιδεωδών και των ευγενών ιδανικών της ζωής, στύλοι της Ορθοδοξίας, που αγωνίστηκαν για την επικράτηση του πνεύματος του Ελληνικού Χριστιανισμού και του Χριστιανικού Ελληνισμού, παραδίνοντας αμόλυντη τη Χριστιανική Ηθική και τη Φιλοσοφία. Κατάφεραν να γεφυρώσουν τον αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό με τον Χριστιανισμό, την Ελληνική Παιδεία με τη χριστιανική κοσμοθεωρία και πίστη.

Καθένας τους έχει ξεχωρίσει με το έργο του και τον τρόπο ζωής του. Ο Μέγας Βασίλειος είναι ο Αριστοτέλης του Χριστιανισμού, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος , ο Πλάτωνας της ελληνικής φιλοσοφίας και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Δημοσθένης της Χριστιανικής αγάπης.

Αγωνίστηκαν για να μεταλαμπαδεύσουν τα μηνύματά τους, τα οποία είναι διαχρονικά και οικουμενικά, καθώς αποτελούν ανεξάντλητες και ακένωτες πηγές φωτισμού, δύναμης, ζωογόνησης και ζωοποίησης. Διδάσκουν ότι λαοί δίχως ιδανικά, δίχως πίστη, δίχως ελπίδα, δίχως αγάπη, δίχως φιλία, δίχως τιμιότητα, δίχως κατανόηση δεν επιβιώνουν. Διδάσκουν ότι πάνω από κάθε υλική και τεχνική πρόοδο, υπάρχουν ο άνθρωπος και τα ιδανικά της θρησκείας, της ελευθερίας, της ηθικής, της δικαιοσύνης, της τιμής, της αξιοπρέπειας. Αξία έχει μόνον ό,τι υπηρετεί και ωφελεί σωματικά, ψυχικά και ηθικά τον άνθρωπο, ό,τι τον ανυψώνει στις υψηλές σφαίρες του ωραίου και του αληθούς. 

Τα διδάγματα ζωής που πρεσβεύουν αποτελούν αιώνιες αλήθειες, σε μια εποχή που η γνώση, η επιστήμη και η τεχνολογία αλλοτριώνουν το ανθρώπινο πρόσωπο και αποπροσανατολίζουν από την αναζήτηση του πραγματικού στόχου και του σκοπού της ζωής.

Αυτές οι Άγιες Μορφές των Μεγάλων Πατέρων, ας αποτελέσουν για μας φωτεινά παραδείγματα, από τα οποία θα αντλούμε δύναμη και αισιοδοξία για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή πραγματικότητα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου