Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

 Το Ισραήλ τίμησε Ελληνες χριστιανούς που έσωσαν Εβραίους

Έσταζε ανθρωπιά, ευγνωμοσύνη, υπερηφάνεια και συγκίνηση η προχθεσινή ειδική βράβευση που επιφύλαξε το κράτος του Ισραήλ στους Ελληνες χριστιανούς (ακόμη και μετά θάνατον) οι οποίοι με κίνδυνο της ζωής τους διέσωσαν Εβραίους συμπατριώτες τους από το ολοκαύτωμα.

Για άλλη μια φορά ζωντάνεψαν μικρές αλλά σημαντικές ιστορίες της μακρο-ιστορίας που έφεραν στο φως η ζωή, η μνήμη και οι μαρτυρίες από τους επιζήσαντες. Ανάμεσά τους ο Σιμόν Ντανιέλι, που στα 82 του ταξίδεψε από το Ισραήλ στη γενέτειρά του, τη Βέροια, για να εκφράσει και επισήμως την ευγνωμοσύνη του στους απογόνους των ηρώων που τον γλίτωσαν από τις διώξεις των ναζί κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ήταν 13 ετών το 1942, όταν κατά τη ναζιστική εισβολή στην Ελλάδα και την επιβολή των αντι-εβραϊκών νόμων ο πατέρας του Ιωσήφ Ντανιέλι, έμπορος σιτηρών από τη Βέροια, η μητέρα του Μπουένα και τα εννέα του αδέλφια αναζήτησαν καταφύγιο στο κοντινό χωριό Συκιά για να αποφύγουν τη θηριωδία που βίωσε η ανθρωπότητα. Φύλακες για τον Σιμόν Ντανιέλι και την οικογένειά του στάθηκαν ο Γιώργος και η Παναγιώτα Λαναρά, που τους παρείχαν στέγη στο σπίτι τους, τροφή, κρυψώνα στα δάση επί εβδομάδες, καθώς και ο πατήρ Νέστορας Καραμητσόπουλος.

Οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των Γερμανών στη Συκιά -καταφύγιο για άλλους 50 περίπου Ελληνες Εβραίους της Βέροιας- ήταν αναπόφευκτες. Σε μία από τις επιδρομές οι ναζί απαίτησαν από τον ιερέα Νέστορα Καραμητσόπουλο να τους αποκαλύψει τους Εβραίους που κρύβονταν στο χωριό. Ο ιερέας αρνήθηκε πεισματικά. Ακολούθησαν έφοδοι στα σπίτια. Σε οκτώ από αυτά βρήκαν Εβραίους. Η οργή τους μεγάλωσε. Εκαψαν ολοσχερώς τα σπίτια και υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια τον ιερέα ξεριζώνοντας τη γενειάδα του.

Η οικογένεια Ντανιέλι επέζησε. Επέστρεψε στη Βέροια σε μια κατεστραμμένη εβραϊκή συνοικία -γνωστή σήμερα ως Μπαρμπούτα- από όπου 450 συμπολίτες τους είχαν αφανιστεί στα κρεματόρια. Πήραν τελικά τον δρόμο για το Ισραήλ. Η ζωή εκεί, όπως ομολογεί, δεν ήταν εύκολη. Πάλεψε, ασχολήθηκε με το εμπόριο, αλλά δεν ξέχασε. Επέστρεψε πολλές φορές στη γενέτειρά του για να «προσκυνήσει» την παιδική γειτονιά, τη συναγωγή, να συναντήσει φίλους και συμμαθητές. «Ημουν μικρός όταν οι Γερμανοί ήρθαν να σκορπίσουν τον θάνατο», όπως λέει, «αλλά κρατώ για πάντα την ευγνωμοσύνη και την αγάπη μου στους τρεις ήρωές μας».

Αυτούς τους ήρωες τίμησε, διά των εγγονών Γεωργίας και Μαρίας Μελιοπούλου, χθες στο δημαρχείο της Βέροιας ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα Αριε Μέκελ, παρουσία προέδρων ισραηλιτικών κοινοτήτων της Ελλάδας. Τους απέδωσε την υψίστη διάκριση του «δικαίου των εθνών» του Γιαντ Βασέμ. Είναι το ίδρυμα και το μουσείο που δημιουργήθηκε στην Ιερουσαλήμ για τη διαιώνιση της μνήμης των έξι εκατομμυρίων μαρτύρων και ηρώων του ολοκαυτώματος. Μεταξύ αυτών έχουν τιμηθεί και 300 Ελληνες επώνυμοι και αφανείς ήρωες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Γνωστέροι, ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Δαμασκηνός, ο διοικητής της Ελληνικής Αστυνομίας κατά τη διάρκεια της κατοχής Αγγελος Εβερτ κ.ά.

Πηγή: Καθημερινή
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου