Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Γνωρίστε το Δημοτικό Σχολείο Φουρφουρά

Ο Φουρφουράς είναι ένα ορεινό χωριό 45 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Ψηλορείτη με το χαμηλότερο σπίτι να βρίσκεται σε υψόμετρο 450μ. και το ψηλότερο κοντά στα 600μ.Το Δημοτικό Σχολείο Φουρφουρά λειτουργεί από την δεκαετία του ’20, με παιδιά αποκλειστικά από τον Φουρφουρά. 
Σε περιόδους ειρήνης και σχετική ευημερίας στο Καποδιστριακό διθέσιο υπήρχαν πάνω από 90 μαθητές. Σήμερα το σχολείο δέχεται παιδιά από 7 χωριά του Αμαρίου. Τα Πλατάνια, το Βυζάρι, τη Σχολή Ασωμάτων, τη Νίθαυρη, τους Λαμπιώτες, τις Κουρούτες και φυσικά από το Φουρφουρά. Τη σχολική χρονιά 2011-12 το σχολείο είχε 47 μαθητές. 
Χάρη στις καινοτόμες ιδέες αλλά και το μεράκι του διευθυντή του, Άγγελου Πατσιά το συγκεκριμένο σχολείο έχει γίνει σημείο εκπαιδευτικής αναφοράς. Από τον ξεχασμένο από τον τουρισμό Φουρφουρά, εκπέμπει η πρώτη σχολική ιντερνετική τηλεόραση της Ελλάδας και οι μαθητές εκτός από τα σχολικά μαθήματα, παίρνουν και μαθήματα ζωής!

Σε γενικές γραμμές οι μαθητές εκτός από το να διαβάζουν - μαθαίνουν να χορεύουν, να τραγουδούν, να παίζουν θέατρο, να καλλιεργούν μποστάνια, να αγαπούν τη φύση κάνοντας μάθημα έξω στην ύπαιθρο, αλλά και να χρησιμοποιούν την τεχνολογία - για του λόγου το αληθές παρακολούθησαν μαθήματα γαλλικών μέσω Skype, διαδραστικές διδασκαλίες με σχολεία από όλη την Ελλάδα, ενώ έχουν και τη δική τους διαδικτυακή τηλεόραση (fourfourastv), με εκπομπές που συμμετέχουν τα ίδια τα παιδιά, ανοίγοντας έτσι ένα δίαυλο επικοινωνίας του σχολείου με άλλα σχολεία στην Ελλάδα.


Ο Άγγελος Πατσιάς όμως δεν σταμάτησε εκεί - ίδρυσε και τον "Ορεινό Αγροτικό Συνεταιρισμό" σε συνεργασία με άλλα σχολεία της Κρήτης, μέσω του οποίου οι μαθητές πωλούν τα προϊόντα που μόνοι τους παράγουν για να εξασφαλίζουν χρήματα για τις ανάγκες των απομονωμένων σχολείων της Κρήτης.
Στην εμπνευσμένη ομιλία του εξηγεί την επαναστατική επιλογή του να ξεκινήσει το πρόγραμμα του «Σχολείου της Φύσης και των Χρωμάτων», ένα εκπαιδευτικό μοντέλο δημιουργικής αυτοδιαχείρισης, όπου οι μαθητές διδάσκονται πέρα από το αναλυτικό πρόγραμμα – μεταξύ άλλων – πώς να τραγουδάνε και να χορεύουν, πώς να παίζουν θέατρο, πώς να συγκεντρώνουν χρήματα για το σχολείο τους μέσω ενός κήπου λαχανικών, αλλά και πώς να κάνουν τις δραστηριότητες και τις εκστρατείες τους γνωστές στο ευρύ κοινό μέσα από το blog και την web-tv τους.


Αναρτήθηκε από΄: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου