Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

"Αγαπημένε μου εαυτέ"

Δραστηριότητα: οι μαθητές γράφουν ένα γράμμα προς τον εαυτό τους την πρώτη ημέρα του σχολείου.  
Στόχοι: να εκθέσουν τους προβληματισμούς και τις προσδοκίες τους, να τα γνωρίσει καλύτερα ο δάσκαλος και να έρθει σε μια πρώτη επαφή με το γνωστικό τους επίπεδο.  
Υλικά: φάκελοι αλληλογραφίας και χαρτιά.
 
Στο γράμμα αυτό οι μαθητές αναφέρονται στα συναισθήματά τους για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σε ό,τι αγάπησαν ή μίσησαν κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά και στα όνειρά τους, τους στόχους τους, σ' αυτά που περιμένουν να ζήσουν και να μάθουν το τρέχον έτος. Όταν τελειώσουν βάζουν τα γράμματα στους φακέλους χωρίς να τους κλείσουν και τα παραδίδουν στο δάσκαλο. Ακολουθεί σχετική συζήτηση και ο κάθε μαθητής εκθέτει την άποψη του στην τάξη. 

Αργότερα, σε κάποια άλλη στιγμή, ο δάσκαλος μπορεί να διαβάσει τα γράμματα των παιδιών. Μέσα από τα κείμενά τους θα τα γνωρίσει καλύτερα, θα κατανοήσει από πού έρχονται και τι προσδοκούν. 

Στο τέλος της χρονιάς ο δάσκαλος μοιράζει στους μαθητές τα γράμματά τους πίσω και τους ζητά να τα διαβάσουν. Είναι συναρπαστικό να βλέπει κανείς τις αντιδράσεις τους. Κάποιοι χαίρονται γιατί πέτυχαν τους στόχους τους και πραγματοποίησαν όσα ονειρεύονταν και κάποιοι άλλοι μπορεί να είναι πιο σκεπτικοί, ίσως γιατί δεν τα κατάφεραν έτσι όπως θα ήθελαν. 

Δραστηριότητα μιας διδακτικής ώρας για παιδιά μεσαίων και μεγάλων τάξεων.

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου