Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων που έχουν κενά εκπαιδευτικών και τη παραβίαση του ωραρίου

 Κορωπί 24/9/2012
                                         Προς : Δ/ντρια εκπ. ΠΕ Αν. Αττ., Σχολικούς συμβούλους, 
ΔΟΕ, συλλόγους ΠΕ, τα μέλη 

ΘΕΜΑ : Για τη λειτουργία των σχολείων με κενά εκπαιδευτικών και την παραβίαση του ωραρίου
 
Το ΔΣ του συλλόγου διαπίστωσε ότι το 1ο ΔΣ Κερατέας λειτούργησε από την πρώτη μέρα με πλήρες πρόγραμμα – 7ωρο παρά το γεγονός ότι συνεχίζει να έχει μόνο μία γυμνάστρια(!) με αποτέλεσμα οι δάσκαλοι να κάνουν 10άδες επιπλέον ώρες από το διδακτικό τους ωράριο!!! (ορισμένοι μέχρι 11ώρες την εβδομάδα!!!). Ο δ/ντής επικαλέστηκε εντολή της δ/ντριας εκπαίδευσης στην αρχή της χρονιάς στην ενημέρωση δ/ντών!

 Με αφορμή αυτό το γεγονός το ΔΣ του συλλόγου επισημαίνει γι άλλη μια φορά τα εξής :
Η λειτουργία του σχολείου, σε πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος χωρίς να έχει όλους τους εκπαιδευτικούς στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών.

Πέρα από το γεγονός ότι δεν προσφέρει καμία ουσιαστική παιδαγωγική λειτουργία στα παιδιά και μετατρέπει το σχολείο σε φύλαξη και στην πρωινή του λειτουργία, καταστρατηγεί το κατοχυρωμένο διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών και ανοίγει το δρόμο για την σχεδιαζόμενη αύξηση του ωραρίου. Το μόνο που πετυχαίνει είναι να συγκαλύπτει από  στην κοινωνία την πραγματική εικόνα των σχολείων και τα κενά σε εκπαιδευτικούς με αποτέλεσμα να ελαττώνεται η πίεση να καλυφθούν άμεσα τα κενά. Έτσι διευκολύνεται η απαράδεκτη λειτουργία για τα παιδιά χωρίς κανένα ουσιαστικό εκπαιδευτικό έργο και η παράταση της ανεργίας των νέων συναδέλφων που θα έπρεπε να έχουν προσληφθεί για να καλυφθούν τα κενά και όλα αυτά στην πλάτη των εκπαιδευτικών που δουλεύουν με εξοντωτικούς ρυθμούς

Επίσης κάθε τέτοια «λύση» για τη λειτουργία του σχολείου που εμφανίζεται ως «προσωρινή» μπορεί να αποδειχτεί μόνιμη και να αποτρέψει προσλήψεις ειδικοτήτων.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε :
Τη δ/ντρια εκπαίδευσης να διευκρινίσει - ενημερώσει υπηρεσιακά όλους τους δ/ντές ότι δε ζήτησε ποτέ  υποχρεωτικές υπερωρίες και ότι  το πρόγραμμα που εφαρμόζεται δεν μπορεί να υπερβαίνει το υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο των συναδέλφων που είναι τοποθετημένοι στο σχολείο, όπως είπε στα ΔΣ των  συλλόγων στην παράσταση διαμαρτυρίας στις 11/9. Δεν μπορεί να εμφανίζεται ότι λέει άλλα στους δ/ντές και άλλα στο σύλλογο και έμμεσα ή άμεσα να επιβάλει ή να ανέχεται αυτή την απαράδεκτη από κάθε άποψη λειτουργία του σχολείου. Δεν μπορεί να κάνει ότι δεν ξέρει τίποτα και να επιρρίπτει τις ευθύνες στους δ/ντές οι οποίοι δεν κατάλαβαν τι είπε!

Τους σχολικούς συμβούλους να πάρουν θέση ότι δεν συμφωνούν με αυτή την απαράδεκτη και από παιδαγωγική άποψη λειτουργία του σχολείου.

Το δ/ντή του σχολείου να σταματήσει αμέσως αυτή την απαράδεκτη λειτουργία και να μην γίνεται το όργανο για την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των συναδέλφων. Να μην επικαλείται άγνοια ή άνωθεν εντολές όταν γνωρίζει πολύ καλά το νομικό πλαίσιο, άλλωστε ο συγκεκριμένος έχει διατελέσει και πρόεδρος του συλλόγου μας. Επίσης να σταματήσει να αναπαράγει παντελώς ανεδαφικούς ισχυρισμούς ότι θα πληρωθούν αυτές οι ώρες ως υπερωρίες καθώς οι δαπάνες για υπερωρίες είναι οι πρώτες που περικόπηκαν και τα δικαιολογητικά και λόγω και του χαρακτήρα των υπερωριών, δε θα εγκριθούν.

Τους εκπαιδευτικούς του σχολείου να μην αποδέχονται παθητικά την  παραβίαση των κατοχυρωμένων εργασιακών δικαιωμάτων και την ισχύουσα νομοθεσία και στην πράξη την αύξηση του ωραρίου που μας ετοιμάζουν, εθελοντικά. 

Μπορούν να συγκαλέσουν σύλλογο διδασκόντων και να καθορίσουν ακόμα και κατά πλειοψηφία τη λειτουργία του σχολείου και του προγράμματος. Να ζητήσουν εγγράφως την αυθαίρετη ανάθεση του ωραρίου τους ώστε να αποτυπώνεται ο υπεύθυνος για την παράνομη εντολή αλλά και να δηλώσουν στάση εργασίας στις παραπάνω από το διδακτικό τους ωράριο ώρες καθώς υπάρχει πάγια προκήρυξη στάσης εργασίας για τις υπερωρίες, από τη ΔΟΕ και να μην αναλαμβάνουν τάξη μετά την εξάντληση του διδακτικού τους ωραρίου. Αν το πρόβλημα συνεχιστεί να απευθυνθούν στο σύλλογο.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, για άλλη μια φορά να τηρούν απαρέγκλιτα το πλαίσιο εργασιακών δικαιωμάτων του συλλόγου και της ΔΟΕ.

Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας είναι υπόθεση όλων μας.

Για το ΔΣ                                     
Ο πρόεδρος                                                                    
Κώστας Τουλγαρίδης 

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου