Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Σούπερ παπούτσια βοηθούν στον εντοπισμό ασθενών με Αλτσχάιμερ

Ξεκίνησαν οι πωλήσεις των ειδικών παπουτσιών για άτομα που πάσχουν από νόσο Αλτσχάιμερ στη Βρετανία. Τα υποδήματα διαθέτουν ενσωματωμένο ένα μικροσκοπικό σύστημα GPS, παρόμοιο με αυτά που υπάρχουν στα συστήματα sat-nav των αυτοκίνητων και έτσι μπορούν να εντοπίσουν με ακρίβεια την τοποθεσία του ατόμου που τα φοράει. Και αυτό διότι όταν σε μια οικογένεια υπάρχει άτομο με νόσο Αλτσχάιμερ, καθημερινά υπάρχει ο φόβος και η ανησυχία μήπως ο άνθρωπός τους, απομακρυνθεί πολύ και δεν μπορέσει να γυρίσει πίσω, λόγω της απώλειας μνήμης.

Όπως δήλωσε ο Άντριου Καρλ, καθηγητής στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζορτζ Μέισον και τεχνικός σύμβουλος του προγράμματος, «περίπου το 60% των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ θα χαθούν τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. Επίσης, εάν χαθεί κάποιος και δεν βρεθεί τις επόμενες 24 ώρες, υπάρχουν 50% να έχει υποστεί σοβαρό τραυματισμό».
 
Τα παπούτσια με τον ειδικό αισθητήρα, δεν δίνουν μόνο το γεωγραφικό στίγμα του ασθενή, αλλά αν καταστεί αναγκαίο ειδοποιεί τα μέλη της οικογένειας ότι έχει απομακρυνθεί. Οι συγγενείς μπορούν να καθορίσουν μια ασφαλή ακτίνα περιμετρικά της κατοικίας τους, και όταν ο ασθενής απομακρυνθεί, η συσκευή θα σημάνει συναγερμό, στέλνοντας τους ένα email ή sms.

Η συσκευή που είναι τοποθετημένη στον πάτο του παπουτσιού, αποτελείται από μια μπαταρία, κάρτα SIM και ένα ενσωματωμένο τσιπ. Περιλαμβάνει επίσης κεραία και μια θύρα USB για να φορτίζονται τα παπούτσια. Η φόρτιση γίνεται κάθε 2 μέρες και για 2 ώρες και κοστίζουν περίπου 300 ευρώ.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου