Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Το φιλμ με τον Γεράσιμο Φεσσιάν που δοκιμάζει τη θαλάσσια ράμπα seatrac για αναπήρους διεκδικεί διεθνές βραβείο!

Αγαπημένοι μου αναγνώστες, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ειδικά γι' αυτούς που δε θυμούνται. Όλα ξεκίνησαν από τον περιφερειακό σύμβουλο Γεράσιμο Φεσσιάν που έχει μείνει ανάπηρος από τη μέση και κάτω μετά από τροχαίο ατύχημα. Η κολύμβηση μετά το ατύχημά του ήταν πάντα μια μεγάλη ταλαιπωρία για τον ίδιο, όμως η αγάπη του για το νερό και η ελευθερία κινήσεων που του δίνει τον έκανε να σφίγγει τα δόντια και να την υπομένει προκειμένου να απολαύσει την ευχαρίστηση που μπορεί να δώσει η θάλασσα. Μέχρι που ο ίδιος και μια ολόκληρη ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας αποφάσισαν να λύσουν το μεγάλο πρόβλημα της πρόσβασης των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα των κάτω άκρων στη θάλασσα.

Το αποτέλεσμα ήταν να σχεδιαστεί από το Βασίλειο Κωστόπουλο και την ερευνητική του ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας η ειδική ράμπα seatrac μήκους περίπου 15 μέτρων που περιλαμβάνει ένα κάθισμα κινούμενο με ηλιακή ενέργεια κι ένα αδιάβροχο τηλεχειριστήριο και τοποθετήθηκε στην παραλία του Αγίου Βασιλείου.

Η εφεύρεση κατοχυρώθηκε και δημοσιεύτηκε στο Ειδικό Δελτίο Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, τ.Α΄, Ευρεσιτεχνίες, Φεβρουάριος 2011. 10 τέτοιοι μηχανισμοί έχουν ήδη εγκατασταθεί στην Αττική, αλλά και στην Κύπρο. Οι ράμπες αυτές αντικατέστησαν τον ρόλο των τρίτων που βοηθούσαν μέχρι τώρα τους ανθρώπους τους να απολαύσουν το μπάνιο τους, επιτρέποντας την ελεύθερη είσοδο των αναπήρων στην θάλασσα.

Η πρώτη δοκιμή της ράμπας από το Γεράσιμο Φεσσιάν, ο τρόπος λειτουργίας της καθώς και συνεντεύξεις του ίδιου και του μηχανικού της ομάδας του Πανεπιστημίου, Πάτρας Ιγνάτιου Φωτίου δέθηκαν σε ένα πολύ όμορφο βίντεο με τίτλο seatrac. Το βίντεο σκηνοθέτησε ο Νίκος Λογοθέτης με τους Πατρινούς Χρήστο Ορτέντζιο και Κώστα Φασούλα και έχει επιλεγεί μεταξύ άλλων στα ημιτελικά του διαγωνισμού short films – big ideas. Μάλιστα διεκδικεί βραβείο 200.000 ευρώ. 

Για να προχωρήσει το project του seatrac και να παρακαμφθούν οι σκόπελοι της γραφειοκρατίας πρέπει να τους στηρίξουμε. Αρκεί μια ψήφος για να αναδείξουμε αυτή τη θαυμάσια ιδέα και την πολύ καλή δουλειά σε όλο τον κόσμο. Δείτε το βίντεο, το οποίο είναι πραγματικά καταπληκτικό και πατήστε το κουμπί vote στο τέλος.

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου