Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Πώς φτιάχνονται τα χριστουγεννιάτικα στολίδια

Στο εργοστάσιο του Κρασνογιάρσκ φτιάχνονται τα χριστουγεννιάτικα στολίδια "Biryusinka". Η διαδικασία είναι για όλα η ίδια:  χέρι - χτύπημα, φλόγισμα, χρώμα.

 
Το εργοστάσιο "Biryusinka" εμφανίστηκε στο Κρασνογιάρσκ το 1942. Τώρα  αυτή είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου και παράγει παραγεμισμένα παιχνίδια, καρναβαλικά  κοστούμια για τους ενήλικες και τα παιδιά, παιχνίδια,  γυάλινα στολίδια για τα Χριστούγεννα και χριστουγεννιάτικες συσκευασίες δώρων. 


Στο πρώτο στάδιο της κατασκευής των στολιδιών οι γυναίκες φυσάνε το γυαλί χρησιμοποιώντας το στόμα τους και του δίνουν το σχήμα που απαιτείται. Οι εργαζόμενες δουλεύουν 8 ώρες την ημέρα. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, καθεμιά πρέπει να παράγει 200-250 τεμάχια ανάλογα με το σχήμα των μελλοντικών παιχνιδιών.


 Η κατασκευή των στολιδιών είναι πολύπλοκη και απαιτεί μεγάλη ακρίβεια. Για παράδειγμα η διάμετρος της σφαίρας πρέπει να τηρείται με ακρίβεια των 1-2 χιλιοστών αλλιώς η μπάλα θα σπάσει. Για να γίνει κάποιος  καλός τεχνίτης θα πρέπει να εκπαιδεύεται για έξι μήνες και να δουλέψει στο τμήμα της κατασκευής όχι λιγότερο από 2 έτη. 


Από το ζεστό αυτό μέρος του εργοστασίου τα στολίδια προωθούνται στο εξωτερικό μέρος. Εκεί γίνεται η μεταλλοποίηση, που είναι το μόνο αυτοματοποιημένο μέρος της παραγωγής. Σε αυτό το εργαστήριο οι μπάλες γυαλιού τοποθετούνται σε μεγάλες δεξαμενές. Εκεί κάτω από υψηλή θερμοκρασία επικαλύπτονται με ένα λεπτό φύλλο αλουμινίου. Η διαδικασία διαρκεί περίπου ένα λεπτό. Τα στολίδια αποκτούν λάμψη. Επικαλυμμένα με το στρώμα από αλουμίνιο πηγαίνουν στο βαφείο. Εδώ οι εργαζόμενες τα βουτάνε στο χρώμα και τα βάφουν. 


 Μετά το "μπάνιο" τα στολίδια αφήνονται να στεγνώσουν. 


Μετά στέλνονται στο τμήμα της διακόσμησης. Οι διακοσμήσεις γίνονται με το χέρι από το εργοστάσιο. Αυτό είναι πολύ χρονοβόρα και σκληρή δουλειά, αλλά την ίδια στιγμή είναι εξαιρετικά συναρπαστική.



 Μερικές φορές η μπάλα μπορεί να πάρει μερικές ώρες ή ακόμη και μία ημέρα για να ζωγραφιστεί, ανάλογα με την πολυπλοκότητα των σχεδίων.

 Τελικά, τα ζωγραφισμένα στολίδια συσκευάζονται και αποστέλλονται στην αποθήκη και στη συνέχεια στα καταστήματα όπου αγοράζονται από Ρώσους και ξένους αγοραστές.

Πηγή:  pixanews.com/
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου