Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Γιατί η μύτη του ταράνδου του Άγιου Βασίλη είναι κόκκινη;

Να εξηγήσουν που οφείλεται το έντονο κόκκινο χρώμα της μύτης του τάρανδου Ρούντολφ επιχείρησαν ερευνητές από την Ολλανδία και τη Νορβηγία. Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στη χριστουγεννιάτικη έκδοση της επιθεώρησης British Medical Journal, οι μύτες των ταράνδων έχουν 25% περισσότερα αιμοφόρα αγγεία από τις ανθρώπινες.


Σύμφωνα με το econews.gr, οι ερευνητές μελέτησαν με μικροσκόπιο χειρός τη ρινική κοιλότητα έξι ανθρώπων και δύο ταράνδων.

Τα μικροσκοπικά αγγεία επιτρέπουν στον κοκκινομύτη Ρούντολφ να προσλαμβάνει περισσότερο οξυγόνο και να διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος αποβάλλοντας θερμότητα, καθώς οι τάρανδοι όταν τρέχουν δεν διαθέτουν ιδρωτοποιούς αδένες.

Αυξημένη ήταν επίσης η πυκνότητα των αδένων που παράγουν ρινική βλέννα, η οποία «βοηθά στη διατήρηση του βέλτιστου ρινικού κλίματος στις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες».

Κοινώς η μύτη του ταράνδου Rangifer tarandus του επιτρέπει να επιβιώνει στις παγωμένες συνθήκες που επικρατούν στη Λαπωνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να μοιράσει δώρα σε 100 εκατ. σπίτια ο Άγιος Βασίλης, ο Ρούντολφ θα έπρεπε να ταξιδέψει με ταχύτητα 1040 χλμ/ώρα.


 Πηγή: tvxs.gr
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου