Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Παιδιά φαντάσματα ζουν ανάμεσά μας

Παιδιά σαν το 11χρονο κοριτσάκι των φαναριών που βρήκε τραγικό θάνατο με το ποδήλατό της στη Θεσσαλονίκη, παιδιά σαν τα δίδυμα που άλλαξαν χέρια τουλάχιστον 5 φορές μέχρι να καταλήξουν στο Μητέρα.
 
Συνήθως τα παιδιά φαντάσματα έρχονται λαθραία στη χώρα μας ή γεννιώνται εδώ δίχως να δηλωθούν και τα εκμεταλλεύονται κυκλώματα επαιτείας βάζοντας τα να ζητιανεύουν η να καθαρίζουν τζάμια στα φανάρια.

Οπως δήλωσε στο Newsit o πρόεδρος της οργάνωσης «Γιατροί του κόσμου», Νικήτας Κανάκης «η περίπτωση της 11χρονης όπως και τα δίδυμα μωρά που έφτασαν στους Γιατρούς του Κόσμου αποδεικνύουν αυτό που σαν κοινωνία δε θέλαμε να πιστέψουμε.

Οτι ανάμεσά μας υπάρχουν παιδιά χωρίς χαρτιά, παιδιά που δεν αναζητεί κανένας, παιδιά φαντάσματα όπως τα λέμε, τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο ακριβώς γιατί κανείς δεν ξέρει τίποτα για αυτά.

Εδώ έχουμε δύο προβλήματα που πρέπει να τα δούμε και να τα λύσουμε άμεσα. Το ένα είναι να καταλάβουμε ότι σε καιρούς κρίσης που αυξάνει η βαρβαρότητα τα παιδιά βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο και θα έχουμε όλο και περισσότερα τέτοια παιδιά και το δεύτερο είναι η κοινωνία και η πολιτεια τη κάνει.

Η κοινωνία πρέπει να σταματήσει να γυρίζει τη ματιά αλλού και να παριστάνει οτι δεν είδε, δεν άκουσε. Εχω ενοχληθεί για παράδειγμα από εκείνους που έβλεπαν την 11χρονη στη Θεσσαλονίκη να ζητιανεύει και το θεωρούσαν πολύ φυσιολογικό.

Αλλά και η πολιτεία πρέπει κάποια στιγμή να φτιάξει ένα σοβαρό σύστημα προστασίας παιδιών αντίστοιχο με αυτό που υπάρχει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι παιδιά που φτάνουν με τις καραβιές των προσφύγων οι οποίες δεν ξέρουμε που ανήκουν. Είναι παιδιά που γεννιώνται στην Ελλάδα και δεν έχουν καταγραφεί. Ολο αυτό έχουμε ανάγκη να το ελέγξουμε.

Μια απλή ιδέα είναι οτι θα μπορούσαν οι Δήμοι να ελέγχουν στα φανάρια μια μάνα με ένα μωρό που είναι εκεί. Ή βλέπουν ένα μωρό που ζητιανεύει μόνο του. Δεν επιτρέπεται η επαιτεία στην Ελλάδα, δε λέμε να συλλάβουν το παιδί αλλά να το θέσουν υπό προστασία μέχρι να βρεθεί ο γονιός.

Πρέπει να αποφασίσουμε να βλέπουμε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και όχι να κοιτάμε από την άλλη πλευρά και αυτό έγινε με την 11χρονη. Τουλάχιστον ας μας γίνει μάθημα καθώς έχουμε πολλά τέτοια περιστατικά τα οποία δεν τα ξέρουμε» είπε τέλος ο κύριος Κανάκης.

Πηγή: newsit.gr
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου