Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Μια αξέχαστη παράσταση - 19ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας




Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε χθες Τετάρτη 24 Απριλίου στις 8 το βράδυ στην αίθουσα της Χριστιανικής Εστίας Πατρών η θεατρική μας παράσταση Πολιορκημένοι. 

Το πρωτότυπο θεατρικό έργο με τη μορφή τραγωδίας έγραψε και σκηνοθέτησε ο Διευθυντής του σχολείου μας κ. Γεώργιος Μαρκάκης. Βοηθοί σκηνοθέτες ήταν οι δύο δασκάλες των  συμμετεχουσών τάξεων κυρίες Κουτσομήτρου Χρύσα και Γραικούση Τζίνα. Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, υπό τα βλέμματα άνω των 400 θεατών οι μαθητές της Στ και της Δ Δημοτικού του σχολείου μας όχι απλώς παρουσίασαν το θεατρικό έργο αλλά ερμήνευσαν τους ρόλους τους σε βαθμό που συγκινήθηκαν οι ίδιοι και συγκίνησαν μέχρι δακρύων τους περισσότερους από τους θεατές.

Την εκδήλωση άνοιξε η δασκάλα κα Πηλίου Φωτεινή, η οποία όχι μόνο παρουσίασε το ιστορικό πλαίσιο των γεγονότων της παραστάσεως αλλά και ευφυώς το συνέδεσε με το σήμερα και με όσα περνά η πατρίδα μας. Στη συνέχεια ξεκίνησε η παράσταση, η οποία για μία περίπου ώρα μάς καθήλωσε στις θέσεις μας.


Ο αγώνας στις ντάπιες με την ελπίδα για τον ερχομό του Μιαούλη (που σπάει τον αποκλεισμό) να γεννιέται και να πεθαίνει,
η παιδική αθωότητα στο κρυφτό που εξελίσσεται σε πραγματεία για το νόημα του πολέμου και την αντιμετώπισή του,
ο αγώνας των γυναικών να θρέψουν τα παιδιά και τους πολεμιστάδες,
ο θάνατος που αρπάζει με την πείνα τα παιδιά
 μέσα από τα χέρια των μανάδων,
η σύσκεψητων οπλαρχηγών στη Μητρόπολη του Μεσολογγιού όπου σε μια κλασσική μάχη επιχειρημάτων το πρότυπο της θυσίας των Θερμοπυλών αντιμάχεται την αποφασιστικότητα της επιλογής της Σαλαμίνας και η απόφαση για το τι θα γίνουν οι ανήμποροι θέτει αμείλικτα ερωτήματα ηθικής,
ο αποχαιρετισμός γιαγιάς και μάνας όπου η συγκίνηση κορυφώνεται καθώς η τελευταία δηλώνει “να με ψάξεις στο Μεσολόγγι τ’ ουρανού.… στην άκρη του θε να σταθώ και θα σε περιμένω!”

μας οδηγούν στη σπονδυλωτή σκηνή της Εξόδου όπου, τα στιγμιότυπα:
της ανύπαντρης κόρης που λύνει το μπόγο με τα προικιά και μαζί τις ελπίδες για το
αύριο,
της μάνας που αγωνίζεται να διαφυλάξει το παιδί της,
των φίλων πολεμιστών που στα πρότυπα των ομηρικών ηρωικών διδύμων δηλώνουν πως καθένας θα σταθεί στο πλευρό του άλλου σε ζωή και σε θάνατο,
της τρελλής που καγχάζει μπροστά στις τρέλλες των “λογικών”,
της χήρας
 που σκάβει το μνήμα να πάρει μαζί την “αγάπη” της

ζωγραφίζουν την ανθρώπινη αγωνία και την υπέρβασή της μέσα από το ηρωικό φρόνημα.
Τέλος η ανατίναξη στον πύργο του Καψάλη επισφραγίζει το ηρωικό κρεσέντο σαν το καπνό απ’ το λιβανιστήρι της θυσίας.


Η κορυφαία του χορού μαζί με όλο το θίασο κλείνει με μια σπαρακτική και ταυτόχρονα επινίκεια ωδή:
Μητέρα, μεγαλόψυχη στον πόνο και στη δόξα
κι αν στο κρυφό μυστήριο ζουν πάντα τα παιδιά σου
με λογισμό και μ’ όνειρο, τι χάρη έχουν τα μάτια…



Η χορωδία, υπό τη διεύθυνση της μουσικού κας Αγγελοπούλου, στήριξε ως άλλος αρχαίος χορός το εγχείρημα με στιβαρότητα και ακρίβεια.

Η παράσταση ανέδειξε πολλά και μεγάλα ταλέντα των μαθητών μας αλλά ταυτόχρονα τους δίδαξε πως μέσα από σκληρή αλλά χαρούμενη δουλειά μπορούν να καταφέρουν πολλούς στόχους.


Μετά το τέλος της θεατρικής παραστάσεως μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας χόρεψαν 4 παραδοσιακούς χορούς: Καλαματιανό, Τσάμικο, Κοφτό και Τσακώνικο και καταχειροκροτήθηκαν. Τους χορούς είχε διδάξει η γυμνάστρια του σχολείου κα Μπισμπίκη Μαρία.

Ανάμεσα στους επισήμους που παρακολούθησαν την εκδήλωση βρίσκονταν ο Αντιδήμαρχος κ Στανίτσας, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου π. Δανιήλ Παπαδημητράκης, οι σχολικοί σύμβουλοι κ.κ. Δελέγκος Νικόλαος και Βοϊνέσκου Χαρά, ο προϊστάμενος της ενορίας μας π. Γερασιμάγγελος Στανίστας, ο Πρόεδρος της Χριστιανικής Εστίας Πατρών κ. Καραγεωργόπουλος Γεώργιος και πολλοί άλλοι.

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝ. ΠΑΝ.

1 σχόλιο:

  1. Η καλύτερη θεατρική παράσταση από παιδιά που έχω δει μέχρι στιγμής. Συγχαρητήρια στους συναδέλφους. Το κείμενο πρωτοποριακό - πρέπει να εκδοθεί άμεσα.
    ΓΙΑΝ. ΠΑΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή