Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας: Κινηματογράφος για παιδιά

Έξι καταπληκτικές ταινίες (τρεις από τον μαγικό κόσμο των κινουμένων σχεδίων και τρεις από τον χώρο της μυθοπλασίας) θα προβληθούν από τις 3 έως και τις 5 Ιουλίου, με ελεύθερη είσοδο, στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, στο πλαίσιο της ενότητας του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, «Κινηματογράφος για Παιδιά».

Πρόκειται για τον καρπό της συνεργασίας του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας, με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και το γραφείο διανομής «Νεανικό Πλάνο»

Πρόγραμμα Προβολών

Τετάρτη 3/7
Strings: το νήμα της ζωής, Δανία-Σουηδία-Νορβηγία, 2004, έγχρωμη, 92΄, κινούμενο σχέδιο με κούκλες υποτιτλισμένη


Υπόθεση: Ο αυτοκράτορας του Έμπαλον πεθαίνει με δραματικό τρόπο και υπάρχει διάχυτος ο φόβος ότι οι Ζέριθ, οι μεγαλύτεροι εχθροί των κατοίκων του, έχουν αναζωπυρώσει την πανάρχαια δολοφονική εχθρότητα μεταξύ των δύο εθνών. Ο γιος του αυτοκράτορα, ο Χαλ Τάρα, που είναι τώρα ο κληρονόμος του θρόνου, μεταμφιεσμένος σαν κοινός σκλάβος και οπλισμένος με το ξίφος του πατέρα του, ξεκινά για να αναζητήσει τους αδυσώπητους εχθρούς του. Ένας πολεμιστής ενηλικιώνεται, περνώντας από πολλές δοκιμασίες και περιπέτειες, αλλά θα χρειαστεί μια στιγμή αποκάλυψης για να μπορέσει τελικά να διακρίνει μεταξύ των φίλων και των εχθρών του ώστε να κατορθώσει να επαναφέρει την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στη χώρα του.

 

Kauwboy: Το αγόρι με την καλιακούδα, Ολλανδία, 2012, έγχρωμη, 90’, μυθοπλασία, υποτιτλισμένη



Υπόθεση: Μια μέρα, ο δεκάχρονος Γιόγιο φέρνει σπίτι μια μικρή καρακάξα. Θα πρέπει να την κρύψει από τον πατέρα του, που δεν θέλει να ’χει πουλιά στο σπίτι. Κάθε τρεις και λίγο τηλεφωνεί στα κρυφά στη μητέρα του, αλλά δεν της λέει για τον καινούργιο του φίλο. Θέλει να της κάνει έκπληξη για τα γενέθλιά της, που πλησιάζουν.
Ο πατέρας του είναι άτεγκτος: δεν πρέπει να γιορτάζουμε τα γενέθλια κάποιου όταν αυτός δεν είναι παρών. Ο Γιόγιο θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός με τον πατέρα του, που είναι πολύ κυκλοθυμικός.
Μέσα από την ιδιαίτερη σχέση του με το πουλί και με την προσαρμοστικότητα που διαθέτουν μόνο τα παιδιά, ο Γιόγιο βρίσκει έναν τρόπο να μαλακώσει την καρδιά του πατέρα του.


 

Πέμπτη 4/7
Ένα Παραμύθι για Δυο Κουνουπάκια, Δανία, 2007, έγχρωμο, 75΄, κινούμενο σχέδιο, μεταγλωτισμένο

Υπόθεση: Η Ντάγκμαρ, το-κουνούπι-που-χορεύει, και ο Έγκον, ένα άλλο που ασχολείται διαρκώς με το ποδήλατό του, έρχονται αντιμέτωποι με την κακιά βασίλισσα των κόκκινων μυρμηγκιών και το στρατό της.

 


Ο Ιταλός, Ρωσία, 2005, έγχρωμο, 99΄, μυθοπλασία, υποτιτλισμένη

Υπόθεση:
Ενα εξάχρονο παιδί μπορεί να κάνει ελάχιστα πράγματα και καταλαβαίνει εξίσου λίγα. Αλλά νιώθει πολλά. Ο μικρός Βάνια, που ζει στο ορφανοτροφείο, πρόκειται να υιοθετηθεί σύντομα από μια νέα οικογένεια στην ηλιόλουστη Ιταλία. Κάτω από έναν καθαρό ουρανό, μια νέα ζωή θα αρχίσει. Ο Βάνια αισθάνεται όμως, ότι κάποιος δεν μπορεί να αρχίσει μια νέα ζωή όταν δεν ξέρει ακόμη την παλιά. Αποφασίζει να βρει τη μητέρα του, αλλά για να κλέψει τα στοιχεία της από τα αρχεία πρέπει πρώτα να μάθει να διαβάζει. Μελετώντας, μαθαίνει άλλους μηχανισμούς που κυβερνούν τον κόσμο των ενηλίκων: τη διαφθορά της αστυνομίας, την απληστία των γραφειοκρατών για τους οποίους οι ξένες υιοθετήσεις είναι πηγή μεγάλου εισοδήματος και τη γενική αδιαφορία τους για τη μοίρα του παιδιού. Αντίθετα από τους ενηλίκους, ο Βάνια αναλαμβάνει την ευθύνη για τον εαυτό του και για τις αποφάσεις του. 

 


Παρασκευή 5/7

Ο Ντέσμοντ και το τέρας του βάλτου, Σουηδία, 2006, έγχρωμο, 68’, κινούμενο σχέδιο, μεταγλωττισμένο


Υπόθεση: Ο Ντέσμοντ και οι φίλοι του δεν αντέχουν άλλο. Έχουν αποφασίσει πως όσο και αν φοβούνται το τέρας του βάλτου θα το αντιμέτωπίσουν! Το απαίσιο τέρας ζει στο βάλτο ακριβώς πίσω από το σπίτι της κυρίας Κροκοδειλίνας και όποτε εμφανίζεται δυσκολεύει τη ζωή όλων των φιλήσυχων κατοίκων της Δασομουριάς.
Ένα τέρας- φάντασμα, αφού κανείς ποτέ δεν έχει δει ο ίδιος το τέρας, παρά μόνο τα αποτελέσματα των πράξεών του!!!
Πρέπει όμως να υπάρχει, διαφορετικά ποιος άλλος θα μπορούσε να «σουφρώσει» τα νόστιμα μήλα του Ντέσμοντ, τη συλλογή βερνικιών της Μπέσυ Κάου (Αγελαδίτσα!), την ηλεκτρική κιθάρα του Γουίλι, τα γάντια του μποξ του Σεμπάστιαν Χαρ (Λαγός) και το καινούριο cd «Ρομαντικά τραγούδια αλληλεγγύης» της κυρίας Κροκοδειλίνας;
Ως εδώ, οι κάτοικοι της Δασομουριάς θα βάλουν τέλος σ’ αυτή την ιστορία! Ακόμη και αν τρέμουν από το φόβο τους!!!
Αποφασίζουν, λοιπόν, να κατασκευάσουν μια παγίδα για το τέρας του βάλτου, μια… έξυπνη παγίδα! 


Τα Κροκοδειλάκια, Γερμανία, 2009, έγχρωμο, 97’, μυθοπλασία υποτιτλισμένη

Yπόθεση: O Hannes θέλει να ενταχθεί στα “ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΑΚΙΑ”, μια «συμμορία» από γειτονόπουλα και πρέπει να τολμήσει να κάνει πράγματα που είναι απειλητικά για τη ζωή του. Ο Hannes έχει σωθεί από τον Kai που θέλει κι αυτός να γίνει ένα “ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΑΚΙ”, όμως το πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι ο Kai είναι σε αναπηρικό καροτσάκι γεγονός που κάνει τ’ άλλα μέλη της «συμμορίας» να μη τον θέλουν. Όταν όμως ο Kai γίνεται μάρτυρας μιας διάρρηξης, τα “ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΑΚΙΑ” τον αποδέχονται μιας και θέλουν να εξιχνιάσουν την υπόθεση και να διαλύσουν την πραγματική συμμορία.
   
ώρα έναρξης 21.00
Είσοδος Δωρεάν

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου