Κυριακή, 21 Ιουλίου 2013

Δεν εξηγείται αλλιώς, ζούμε στη ζώνη του λυκόφωτος!

Και τα κουλά συνεχίζουν να συμβαίνουν καθημερινά μάλιστα στη ζωή μας. Διαβάζοντας σήμερα ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ για μια φορά ακόμα θαύμασα το μεγαλείο της ελληνικής Πολιτείας. Η αλήθεια είναι ότι όλο και περισσότερο τώρα τελευταία σκέφτομαι ότι θα πρέπει να ζούμε στη "ζώνη του λυκόφωτος" και δεν το έχουμε καταλάβει. Και εξηγούμαι:

Ο ΟΕΚ, ξέρετε ο γνωστός που χιλιάδες οικογένειες στηρίζανε τα όνειρά τους για απόκτηση σπιτιού επάνω του, έχτισε και κλήρωσε σπίτια ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ σε 160 οικογένειες και τώρα το ΔΙΚΑΙΟ ελληνικό κράτος ζητάει τα πρόστιμα από τις οικόγενειες! Ζούμε ή δε ζούμε στη ζώνη του λυκόφωτος;

"Η ιστορία καθημερινής τρέλας είναι αμιγώς ελληνικής εμπνεύσεως και αποκαλύπτει σε όλο της το μεγαλείο ότι σε αυτή τη χώρα οι νόμοι και κυρίως οι πολεοδομικοί δεν τηρούνται ούτε από τους φορείς της Πολιτείας.


Όπως αποκαλύπτεται ακόμα και  ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας έκτιζε όπως ήθελε, ότι ήθελε κατά παράβαση των πολεοδομικών κανόνων. Μόνο που τα σπίτια με τις αυθαιρεσίες που μοίραζε ο ΟΕΚ καλούνται τώρα να τα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες τους και μάλιστα αδρά.


Εκατόν εξήντα οικογένειες στον Οικισμό Εργατικών Κατοικιών «Παλλήνη ΙΙΙ – Γρηγόρης Λαμπράκης» βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης αφού από την υπηρεσία Δόμησης του δήμου Παλλήνης καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για πολεοδομικού τύπου αυθαιρεσίες και παρατυπίες, τις οποίες η υπηρεσία Δόμησης εντόπισε με αυτοψίες που έκανε τον φετινό Ιούνιο  σε κάθε πολυκατοικία του συγκροτήματος.


Εν ολίγοις οι πολίτες καλούνται να καταβάλουν αδιανόητα πρόστιμα για αυθαιρεσίες τις οποίες προδήλως, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, διέπραξε ο πρώην Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, ο οποίος είχε την αποκλειστική ευθύνη για την κατασκευή των διαμερισμάτων τα οποία τους παραχωρήθηκαν  μετά από κλήρωση.


Η υπηρεσία Δόμησης του δήμου Παλλήνης πραγματοποίησε αυτοψία μετά από εισαγγελική παραγγελία στο πλαίσιο διερεύνησης κακοτεχνιών στην εργολαβία. Στην αυτοψία, λοιπόν, εντοπίστηκαν πολεοδομικές αυθαιρεσίες  όπως:


- πολυκατοικίες κατοπτρικά κατασκευασμένες σε σχέση με τα σχέδια που συνόδευαν την οικοδομική άδειά τους – και συνεπώς εξ ολοκλήρου
αυθαίρετες
- υπέρβαση του συνολικού ύψους ορισμένων πολυκατοικιών
-διαφορές στη στάθμη του περιβάλλοντος χώρου
- υπόγεια τα οποία ως προς τα σχέδια της οικοδομικής άδειάς τους έχουν επεκταθεί

Όπως καταγγέλλουν οι πολίτες που έχουν πλέον εγκλωβιστεί από τις αυθαιρεσίες του ΟΕΚ, οι παραβάσεις αυτές είναι δυνατό να υλοποιηθούν μόνο κατά το στάδιο της κατασκευής των πολυκατοικιών και προφανέστατα δεν θα πρέπει να καταλογισθούν στους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων, αλλά στον Ο.Ε.Κ., ο οποίος έφερε την ευθύνη ως κύριος του έργου.

Επισημαίνεται ότι οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων ακόμα κι αν υπαχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις του νέου νόμου για τα αυθαίρετα, θα πρέπει και πάλι να πληρώσουν από την τσέπη τους και μάλιστα όχι για τη νομιμοποίηση των αυθαιρεσιών αλλά για την εξαίρεσή τους από την κατεδάφιση για διάστημα 30 ετών.

Οι κάτοικοι ζητούν από το ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει εν όψει και του νέου σχεδίου νόμου για τα αυθαίρετα στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που να διευκρινίζει ότι τα πρόστιμα για τις πολεοδομικές παραβάσεις που έχουν εντοπιστεί σε οικισμούς του ΟΕΚ δεν βαρύνουν τους ιδιοκτήτες".


Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου