Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Ένα σχολείο χωρίς δασκάλους, όπου οι μαθητές διδάσκουν τους εαυτούς τους

Ένα νέο σχολείο που βασίζει την εκπαίδευσή του στους υπολογιστές άνοιξε στο Παρίσι και έχει ήδη κατακλυστεί από περίπου 60.000 υποψηφίους. Το σχολείο , που ονομάζεται "42.fr" , ιδρύθηκε από έναν μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών που ισχυρίζεται ότι το γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει αποτύχει στους νέους. Στόχος του είναι να μειώσει το έλλειμμα της Γαλλίας σε προγραμματιστές υπολογιστών δίνοντας παράλληλα μια νέα ευκαιρία σε εκείνους που δεν τα έχουν καταφέρει καλά.
Στους διαδρόμους του 42 , οι βαλίτσες και οι υπνόσακοι συσσωρεύονται σε στρώματα και γωνίες και πάρχουν ντους και δεκάδες πολύχρωμες πετσέτες μπάνιου. Θα ζήσουν εδώ για τον επόμενο μήνα μερικοί από τους 4.000 υποψήφιους σπουδαστές που πέρασαν τα πρώτα γνωστικά τεστ δεξιοτήτων. Θα πρέπει στο διάστημα αυτό να ξεπεράσουν ένα τελευταίο εμπόδιο. Θα ριχτούν στη μάχη των τεστ και θα αναμετρηθούν με προβλήματα που θα τους θέτουν οι υπολογιστές για 15 ώρες την ημέρα. Μόνο 800 μαθητές θα πάρουν τελικά μια θέση στο σχολείο, λέει ο διευθυντής του 42 , Nicolas Sadirac.
"Η διαδικασία είναι πολύ, πολύ εντατική", λέει ο Sadirac. "Είναι ένα είδος επιλογής , αλλά μακροπρόθεσμη. Γι 'αυτό και δεν είναι μια απλή εξέταση . Θα περάσουν τέσσερις εβδομάδες για να επιλεχθεί ο κάθε μαθητής. "
Τα μόνα κριτήρια για την επιλογή των μαθητών είναι να είναι μεταξύ των ηλικιών 18 και 30 . Οι υποψήφιοι δεν χρειάζονται χρήματα, ή κάποιο συγκεκριμένο επίπεδο ακαδημαϊκής επίδοσης . Το ένα τρίτο αυτών δεν έχουν καν απολυτήριο Λυκείου.


Ο Sadirac ισχυρίζεται ότι δεν ψάχνουν για το πόσες γνώσεις έχουν οι μαθητές , αλλά και για το πώς σκέφτονται . Ένας από τους κύριους στόχους του σχολείου είναι να ξεθάψει τα ταλέντα στις φτωχές περιοχές, όπου τα παιδιά δεν είναι επηρεασμένα από την παραδοσιακή γαλλική ακαδημαϊκή κουλτούρα.
Η ανεργία των νέων στη Γαλλία συνεχίζει να είναι υψηλή. Την ίδια στιγμή , οι γαλλικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να βρουν αρκετό ειδικούς στους υπολογιστές και χιλιάδες νέους λάτρεις των κομπιούτερς δεν μπορεί να πάρουν την ανάλογη κατάρτιση . Το γεγονός αυτό ώθησε τον ιδρυτή του 42, το Xavier Niel να επενδύσει 90.000.000 $ από δικά του χρήματα στο σχολείο .


Niel , ο δημιουργός της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών της Γαλλίας , της Free , λέει ότι είναι πολύ δύσκολο πλέον στη Γαλλία το νεαρό άτομο να αλλάξει κοινωνική τάξη.
«Αν είσαι ο γιος εργάτη , θα γίνεις κι εσύ εργάτης, ενώ τα παιδιά της ελίτ παραμένουν στην ελίτ", λέει ο Niel. " Έχουμε 200.000 παιδιά το χρόνο που εγκαταλείπουν το γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν έχουν καμία ελπίδα. Θέλουμε να βοηθήσουμε αυτούς τους νέους ανθρώπους να πάρουν τον έλεγχο της ζωής τους."
Ένας διαφορετικός τρόπος για να μάθουν


Το σχολείο πήρε το όνομά του από την κλασική ταινία επιστημονικής φαντασίας , The Hitchhikers Guide to the Galaxy, όπου το 42 είναι η απάντηση στο ερώτημα ζωής .
Ο διευθυντής Sadirac είναι βέβαιος ότι οι απόφοιτοι του 42 θα έχουν τις δεξιότητες για να βρουν μια θέση εργασίας , έστω και αν οι μέθοδοι του σχολείου είναι μακριά από το εξαιρετικά συγκεντρωτικό εκπαιδευτικό σύστημα της Γαλλίας. Και έχουν μια πολύ ουσιώδη διαφορά: Δεν υπάρχουν δάσκαλοι. Οι μαθητές μαθαίνουν μέσα από την επίλυση των προβλημάτων που τους τίθενται μέσω των υπολογιστών.
« Δεν θέλουμε να τους διδάξουμε πράγματα », λέει . « Θέλουμε να μάθουν να βρίσκουν λύσεις, επειδή δεν γνωρίζουμε τα προβλήματα στο μέλλον . Έτσι δημιουργούμε μαθητές που μπορούν να μάθουν από μόνοι τους. "
Ο Sadirac λέει ότι στα επόμενα 20 χρόνια ο κόσμος θα αλλάξει με καταιγιστικό ρυθμό . Το 42 ψάχνει για νέους ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να σκέφτονται παραπέρα. Η επίσημη ακαδημαϊκή εκπαίδευση μπορεί μερικές φορές να εμποδίσει την ελεύθερη σκέψη γιατί μαθαίνει τους μαθητές να ακολουθούν μοντέλα και όχι να καινοτομούν.
Αν θέλουμε να κάνουμε ανθρώπους καινοτόμους και δημιουργικούς, θα πρέπει να βγούμε από αυτό το σύστημα», λέει .


Πηγή: blogs.kqed.org
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου