Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα λειτουργίας των Ελληνικών Παροικιακών Σχολείων της Ομογένειας Μεγ. Βρετανίας.

Με την ευκαιρία αυτή ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων & Μ.Β. κ. Γρηγόριος εξέδωσε την παρακάτω Εγκύκλιο:

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
ΘΥΑΤΕΙΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013-14

Αγαπητοί μας εν Κυρίω,

          Με την είσοδό μας εις την νέα Σχολική Χρονιά 2013-14, απευθύνω τούτο το γράμμα για να ευχηθώ σε όλους τους εμπλεκομένους εις το Ιερό Κεφάλαιο της Παιδείας, θερμόν και εγκάρδιον χαιρετισμό. Θέλω να ευχηθώ όπως έχουμε ευλογημένη και πλούσια Χρονιά σε αγαθά,  - πνευματικά, ηθικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά, - για τα παιδιά μας. Το μέλλον της Κοινωνίας, το μέλλον της Ανθρωπότητος εξαρτάται από την Παιδεία, και την μόρφωση που δίνουμε στα παιδιά μας. Όλες οι πολιτισμένες κοινωνίες διαθέτουν τεράστια ποσά για τα Σχολεία, εκπαιδεύουν διδασκάλους, επιστρατεύουν όλα τα σύγχρονα τεχνικά και επιστημονικά μέσα για να εξασφαλίσουν τα καλύτερα εφόδια για την μαθητιώσαν και σπουδάζουσα Νεολαία, η οποία κατά χιλιάδες και από τις πλέον μακρυνές χώρες κατακλύζει κυριολεκτικά τα Πανεπιστήμια και τα άλλα Εκπαιδευτήρια για να σπουδάσει.

          Επανερχόμενος στα δικά μας Σχολεία, θέλω να δώσω μία εικόνα στις δικές μας προσπάθειες για να στηρίξουμε τις οικογένειες που έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας και φοιτούν εις τα Ημερήσια Σχολεία της Χώρας που ζούμε. Η Κυβέρνηση της φιλοξενούσας Χώρας, ύστερα από δική μας αίτηση προέβη εις την ίδρυση του Πρώτου Ομολογιακού Δημοτικού Σχολείου «Άγιος Κυπριανός», Croydon, το έτος 2000-2001. Το Σχολείο τούτο λειτουργεί με επιτυχία και αδιάκοπα μέχρι σήμερα και έχει στις τάξεις του πέραν των 400 μαθητών και μαθητριών, παιδιά Χριστιανών από πολλές Χώρες.


Ύστερα από διαβουλεύσεις και πολλές προσπάθειες, από τούτη τη σχολική Χρονιά 2013-2014, θα λειτουργήσει το πρώτο Ελληνορθόδοξο Σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης «Απόστολος Ανδρέας» εις το Βόρειο Λονδίνο, στην Δημαρχία Barnet. Το Υπουργείο Παιδείας ανέλαβε όλη την δαπάνη για την ίδρυση τούτου του Νέο Σχολείου, - εξασφάλιση κτιρίου, διδασκάλων, συντήρηση και ομαλή λειτουργία του. Είμαστε βέβαιοι ότι η Ομογένεια θα το αγκαλιάσει με ενθουσιασμό, θα το υποστηρίξει και θα εμπιστευθεί σ’ αυτό τα παιδιά της. [Για το Επίσημο Άνοιγμα τούτου του Σχολείου θα επανέλθομεν σε άλλο γράμμα μας]. Ενδεικτικά αναφέρω και καθηκόντως υπογραμμίζω την εύρυθμη λειτουργία και πρόοδο του Ελληνικού Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, το οποίον ιδρύθηκε το έτος 1983 και συντηρείται από το Ελληνικό Κράτος. Από την περυσινή δε χρονιά το Γυμνάσιο και Λύκειο λειτουργεί στους χώρους του Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Wood Green Βορείου Λονδίνου.


Όπως γνωρίζετε, αγαπητοί Ομογενείς, παράλληλα προς τα ως άνω Ημερήσια Σχολεία, λειτουργούν στο Λονδίνο και στις διάφορες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου και στο Δουβλίνο Ιρλανδίας, Νυχτερινά και Σαββατιανά Σχολεία, τα οποία ίδρυσεν η Αποδημία. Τα μεν Ημερήσια Σχολεία παρέχουν ολοκληρωμένη μορφή παιδείας και μόρφωσης των παιδιών, της Νεολαίας. Τα δε βραδυνά και Σαββατιανά Σχολεία έχουν περιορισμένους ορίζοντες. Σκοπός τους είναι η μετάδοση του πολιτιστισμού, της γλώσσας, της θρησκείας, του ελληνορθόδοξου Χριστιανικού ήθους και των οικογενειακών παράδοσεών μας.

Η οικογένεια, οι διαχρονικές αξίες, ο σεβασμός προς τους Γονείς, και η αγάπη προς την Πατρίδα, την Δικαιοσύνη, την Ελευθερία, τους συνανθρώπους μας  - σαν εικόνες του Θεού του αοράτου, - όλα αυτά είναι βασικά στοιχεία στις επιδιώξεις της Παιδείας. Η ιστορία της Αποδημίας, γνώση και η συμμετοχή μας στην κοινή πρόοδο και την ανάπτυξη του Τόπου Υποδοχής, όλα αυτά τα ιερά μαθήματα αρετής και ανθρωπιάς καλλιεργεί με ενθουσιασμό το Νυκτερινό και Σαββατιανό Σχολείο της Διασποράς.

Αυτά αποτελούν τα βασικά στοιχεία της μόρφωσης της Νεότητας, τα οποία όλες οι πολιτισμένες χώρες προσφέρουν στους πολίτες τους, ιδιαίτερα στη νέα Γενεά. Σ’ αυτή την ιερή σταυροφορία, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, καλούνται να προσφέρουν από τα περισσεύματα της μακραίωνής ιστορικής τους παράδοσης για να εμπλουτίζεται ο πολιτισμός, η Ανθρώπινη οικογένεια, ανεξάρτητα φυλής και γλώσσας, πέραν από τα στενά όρια του εθνικισμού, του κράτους και των πολιτιστικών καταβολών κάθε ομάδος που ζει και προοδεύει σ’ αυτήν την ευλογημένη και ευνομούμενη χώρα.

Με αυτές τις ιερές σκέψεις και με αυτές τις προσδοκίες απευθύνουμε τούτο το Εγκύκλιο Γράμμα προς όλα τα Σχολεία μας, τα Ημερήσια, τα Σαββατιανά και τα Νυκτερινά. Χαιρετίζουμε τα νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, που για πρώτη φορά πηγαίνουν στα σχολεία. Χαιρετίζουμε μετά βαθείας εκτιμήσεως τους Γονείς και τους συγχαίρουμε από καρδιάς για το ενδιαφέρον τους και τις θυσίες για την μόρφωση των παιδιών τους.

Υπενθυμίζουμε στους Γονείς ότι εσείς είστε οι πρώτοι και οι τελευταίοι Δάσκαλοι των παιδιών σας. Είστε οι καλύτεροι εκπαιδευτικοί γιατί πρώτοι εφοδιάζετε τα παιδιά σας με ό,τι καλύτερο έχετε στην ψυχή σας. Γι’ αυτό ζητούμε την προσευχή σας, ζητούμε την σύμπραξή και την ενεργούμενη βοήθεια και υποστήριξή σας για την ομαλή λειτουργία και την πρόοδο των Σχολείων της Αποδημίας. Σε τελευταία ανάλυση το ζητούμενον είναι η παιδεία των παιδιών μας, η κατά Θεόν και άνθρωπον μόρφωσή τους για να μπορέσουν να καταξιώσουν τη ζωή τους με βάση τα δεδομένα, την παράδοση, τη θρησκεία, την οικογένεια, την επιστήμη, την τεχνολογία και τις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας. Οι Κυβερνήσεις της Ελλάδος και Κύπρου –παρά την οικονομική κρίση που τις μαστίζει– συνεχίζουν να ενισχύουν με βιβλία και διδακτικό προσωπικό (η Κύπρος επίσης και με χρηματική βοήθεια). Γι’ αυτό η Αποδημία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι βαθύτατα ευγνώμων προς αυτές για την συνεχιζόμενη από μέρους τους φροντίδα για την Αποδημία.

Όλα αυτά, αγαπητοί μας Αδελφοί.επιτυγχάνονται και ευλογούνται από τον Θεόν, όταν εμείς οι Γονείς εκκλησιαζόμαστε  τακτικά, μετέχουμε με ευλάβεια και πίστη στην μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας, με ταπείνωση και με φόβο Θεού μελετούμε το Ιερόν Ευαγγέλιον και την ζωή των Αγίων, παρακαλούμε θεμά τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν για την φώτιση και την προκοπή των παιδιών μας. Όταν εμείς οι Γονείς με το το παράδειγμά μας διδάσκουμε τα παιδιά μας την ταπείνωση, την αλληλεγγύη, την ελεημοσύνη, την φιλανθρωπία, την συνεργασία, την συγγνώμη και την συγχώρηση και την αγάπη προς τους άλλους ανθρώπους.

Με τούτες τις σκέψεις και τις προσδοκίες χαιρετίζουμε όλους και όλες σας, τους Γονείς, τους Δασκάλους, τους Επιτρόπους των Εκκλησιών και των Σχολείων, τους φίλους και τους υποστηρικτές των Σχολείων μας. Με την Χάρη του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου και τις μεσιτείες των προστατών της Παιδείας, των Μεγάλων Ιεραρχών και Οικουμενικών Διδασκάλων, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, εναποθέτουμε και φέτος τα Σχολεία μας εις την φιλανθρωπία και την αγάπη του εν Τριάδι Προσκυνουμένου και Δεδοξασμένου Θεού, και διατελούμε μετά θερμών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης και τιμής.

Λονδίνο, Σεπτέμβριος 2013

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος


Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου