Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Ένα τετραώροφο κτίριο για τις ανάγκες των ατόμων με νοητική υστέρηση

Υπεγράφη την Τρίτη το απόγευμα στο Δημαρχείο, από τον Δήμαρχο Πατρέων Γιάννη Δημαρά και την ανάδοχο του έργου Καμαριώτης Α.Τ.Ε.Ε., η σύμβαση κατασκευής του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας και Οικοτροφείο, για νοητικά πάσχοντες, που παραχωρείται από τον Δήμο για αξιοποίηση, στην ΜΚΟ για παιδιά με νοητική στέρηση «Μαχητές». Παρόντες στην διαδικασία, ήταν ο αντιδήμαρχος Έργων Πολεοδομικού και Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού Βασίλης Λοτσάρης και εκπρόσωποι των «Μαχητών».
 
Το έργο αφορά την κατασκευή - ανέγερση και την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού για τη λειτουργία ενός τετραώροφου κτιρίου, το οποίο θα εξυπηρετεί τις  ανάγκες των ατόμων με νοητική υστέρηση.
Είναι προϋπολογισμού 3.986.649,60 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α) και η διάρκεια ολοκλήρωσής του, μετά την υπογραφή της σύμβασης 540 ημέρες (18 μήνες). Δέσμευση του κατασκευαστή είναι ότι οι εργασίες, θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα.
 
Πρόκειται για κοινωνική δομή που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Πατρέων.
 

Στόχος είναι η εξασφάλιση του πρωταρχικού δικαιώματος των ατόμων αυτών για ανεξάρτητη διαβίωση, ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων
και ικανοτήτων κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορούν να διαβιούν όσο των δυνατόν πιο αυτόνομα και
ενεργά. Είναι κοινώς αποδεκτό πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη η δημιουργία κατάλληλων δομών, καθώς και η δημιουργία υπηρεσιών, ικανών να παρέχουν κατάλληλη υποστήριξη δια βίου, σε όσα άτομα την έχουν ανάγκη, αλλά και να συμβάλλουν στην αποδοχή της διαφορετικότητας.
 
Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή του έργου, το τετραώροφο κτίριο, που θα στεγάσει το Κέντρο και το Οικοτροφείο, θα κατασκευαστεί  στο  οικόπεδο στη θέση Αγ. Γεώργιος  Λάγγουρα, ιδιοκτησίας Κληροδοτήματος Π.  Σταθακόπουλου, στην πόλη της Πάτρας.
Στο εν λόγω κτίριο θα στεγάζεται το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας δυναμικότητας 50 ατόμων και των Σ.Υ.Δ (οικοτροφείου - διαμερίσματος) δυναμικότητας 13 ατόμων συνολικά (οικοτροφείο 9 ατόμων και διαμέρισμα 4 ατόμων), με νοητική υστέρηση. Προβλέπονται χώροι συνολικού εμβαδού 677,82 τ.μ ενώ το μεγαλύτερο μέρος των χώρων αυτών (415,19 τ.μ) έχει τοποθετηθεί στο ισόγειο ώστε να διευκολύνεται η προσπέλαση από τα άτομα με κινητικές αναπηρίες.
 
Το νέο Κέντρο θα είναι σχεδιασμένο να συνδράμει ως αρωγός στην ενίσχυση της αυτονομίας των ατόμων με νοητική υστέρηση και των οικογενειών τους, ενώ οι ειδικοί επιστήμονες, γιατροί, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί θα προσφέρουν καθημερινά τις υπηρεσίες τους σε μία πολυδύναμη και άρτια οργανωμένη και λειτουργική εγκατάσταση με σύγχρονο εξοπλισμό. Παράλληλα θα εκπονούνται εξατομικευμένα προγράμματα αποκατάστασης με φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες και γυμναστικές ασκήσεις, σε καθημερινή βάση.

Πηγή: ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου