Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Σχέδιο προγράμματος Πρόληψη και Καταπολέμηση της ενδο/κής βίας στην Αιτωλοακαρνανία

Η Εταιρεία Συμβουλευτικής και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Παιδιού & Οικογένειας Αιτωλοακαρνανίας (Ε.ΣΥ.Ψ.Υ.Π.Ο.), ανακοινώνει ότι θα υλοποιήσει το πρόγραμμα: « Πρόληψη και Καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας» με αρ. αποφ. 2662/29-8-2013, στο πλαίσιο της Πράξης 3.2.4. «Υποστήριξη των Μ.Κ.Ο. (Γυναίκειων Οργανώσεων)» (Α’ Και Β’ Κύκλος) του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, του Υπουργείου Εσωτερικών, με την χρηματοδότηση της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Σχέδιο Δράσης, που θα ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο του 2015, θα υλοποιηθεί στους Δήμους Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Αγρινίου και Ναυπακτίας, σε άμεση συνεργασία με τους παραπάνω Δήμους  και την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Υπέυθυνος Δράσης και Συμβουλευτικής: κος Βασίλειος Κ. Σταμάτης
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 26313 00687
e-mail: info@esypsypo.gr
Ιστοσελίδα: www.esypsypo.gr



  ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Η Εταιρεία Συμβουλευτικής και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Παιδιού & Οικογένειας Αιτωλοακαρνανίας (Ε.ΣΥ.Ψ.Υ.Π.Ο.) είναι ένα, πολιτικά ανεξάρτητο, κέντρο επιστημονικής έρευνας, υποστήριξης και παρέμβασης που έχει την μορφή αστικής, μη κερδοσκοπικής εταιρείας. Εδρεύει στο Μεσολόγγι και παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε παιδιά και ενήλικους.


Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα θέμα που απευθύνεται σε όλο το γενικό πληθυσμό του Νομού μας, οποιοσδήποτε φύλου, ηλικίας, κοινωνικού, μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου. Οι περισσότερες διεθνείς ή πανελλήνιες έρευνες, που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι δύο είναι τα βασικά «θύματα» βίας μέσα στην οικογένεια: η γυναίκα πρωτίστως και το παιδί.
Οι ενέργειες που θα προβεί η Εταιρεία μας, μέσα από το αυτό το πρόγραμμα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, στοχεύουν στην Αγωγή Κοινότητας, στην εκπαίδευση και ενημέρωση των ανθρώπων που ζουν και κινούνται στο χώρο της Αιτωλοακαρνανίας.
Για να το επιτύχει αυτό, θα χρησιμοποιήσει, κατ’ αρχάς, τη ανατύπωση και διανομή ενός οπτικοακουστικού πολυμέσου (DVD), το οποίο είναι ένα project για την ενδοοικογενειακή βία από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Δάφνη ΙΙ, επιτυχώς εφαρμοσμένο στην Αγγλία, εγκεκριμένο και χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στόχος μας είναι αυτό το οπτικοακουστικό μέσο να φτάσει σε όσα το δυνατόν περισσότερα σπίτια, να προβληθεί σε κάθε γωνιά του Νομού, να ευαισθητοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας. Συγχρόνως δε, θα γίνει συγγραφή και θα τυπωθεί ένας οδηγός-εγχειρίδιο με θέμα την ενδοοικογενειακή βία, που θα συνοδεύει το οπτικοακουστικό υλικό. Η διανομή θα γίνει μέσα από δημόσιες εκδηλώσεις-ημερίδες, από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων του Νομού, τις δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες Πρόνοιας του Νομού και τις ιατρικές και εκπαιδευτικές Υπηρεσίες του Νομού μας.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Θα οργανωθούν και θα πραγματοποιηθούν τρεις κεντρικές Ημερίδες στις μεγαλύτερες πόλεις του Νομού, Αγρίνιο-Μεσολόγγι και Ναύπακτος. Θα προσκληθούν ως ομιλητές έμπειροι και διακεκριμένοι επιστήμονες, με εμπειρία και γνώση σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας.

Βασική μας μέριμνα είναι η συνεργασία με όλους του Φορείς του Νομού μας, Μητρόπολη-Δήμοι-Εκπαιδευτικές Διευθύνσεις-Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων-Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Ιατρικούς Συλλόγους, για την επίτευξη των στόχων που έχουμε για τη πρόληψη και καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας. Για το λόγο αυτό θα πραγματοποιήσουμε σειρά συναντήσεων με όλους τους παραπάνω Φορείς για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών.

Θα τυπωθεί και θα κυκλοφορήσει, επίσης, ένα περιοδικό όπου θα περιέχει τις δράσεις της Εταιρείας για το πρόγραμμα της ενδοοικογενειακής βίας, άρθρα, ομιλίες, καθώς μέσα σε αυτό θα αναφέρονται οι Φορείς που εργάζονται στη χώρα μας για το σημαντικό αυτό κοινωνικό πρόβλημα της βίας μέσα στην οικογένεια, ώστε να μπορούν να απευθυνθούν σε αυτούς, όποιος ενδιαφέρεται.

Τέλος, οι επιστημονικοί συνεργάτες της Εταιρείας θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να υποδέχονται και να εξυπηρετούν αιτήματα-περιστατικά κακοποίησης, σε ένα πλαίσιο υποδοχής του ζητήματος και αρχικής θεραπευτικής παρέμβασης, όπως γίνεται από τη σύσταση και λειτουργία της Εταιρείας μας έως σήμερα.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στα γραφεία της Εταιρείας, στην οδό Ζάχου Μήλιου 1, στο Μεσολόγγι και στο τηλέφωνο 26313 00687, από τις 08:00 π.μ έως στις 04:00 μ.μ..

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου