Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Διαγωνισμός ζωγραφικής «Η Νίκη της Σαμοθράκης»


Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Έβρου σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκηρύσσει Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής με θέμα «Η Νίκη της Σαμοθράκης»Ο Διαγωνισμός  απευθύνεται στους μαθητές και τις μαθήτριες της Στ’ Τάξης Δημοτικού των σχολείων της χώρας και των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού.

Στόχος του Διαγωνισμού είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές με τη φτερωτή Νίκη ως έκθεμα, να συνειδητοποιήσουν τη σπουδαιότητα του αναθηματικού γλυπτού διαχρονικά και διαπολιτισμικά, να αναπτύξουν τις δημιουργικές τους ικανότητες παράγοντας και δημιουργώντας έργα εμπνευσμένα από το γλυπτό. Με τον τρόπο αυτό καλλιεργούνται οι εικαστικές και πνευματικές τους δεξιότητες ενισχύοντας τη σχέση μεταξύ της μαθητικής νεολαίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
 

Η συμμετοχή στον Διαγωνισμό μπορεί να είναι ατομική  ή ομαδική σε ομάδες έως πέντε(5) μαθητών/τριών. Τα έργα θα πρέπει να ζωγραφισθούν σε χαρτί διαστάσεων 25εκ. Χ  35εκ. και στην πίσω όψη τους θα πρέπει να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο και το τμήμα των μαθητών καθώς και τα στοιχεία του σχολείου στο οποίο φοιτούν (επωνυμία, ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνο).Ο διαγωνισμός  θα διεξαχθεί από Δευτέρα 10 Μαρτίου έως Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014, κατά τη διάρκεια  των μαθημάτων και όχι ως κατ’ οίκον εργασία. Κρίνεται  σκόπιμο να διατεθούν τουλάχιστον δύο (2) διδακτικές ώρες για τη δημιουργία των έργων ζωγραφικής. Θεωρείται απαραίτητο να προηγηθεί ενημέρωση/συζήτηση με τους μαθητές, με ταυτόχρονη χρήση σχετικών πηγών.
 


Ο Διευθυντής  κάθε σχολικής μονάδας θα συγκροτήσει τριμελή εθελοντική Επιτροπή  Εκπαιδευτικών, η οποία θα επιλέξει το καλύτερο έργο και θα το αποστείλει μέχρι την Παρασκευή 4 Απριλίου 2014 στο Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης για να εκπροσωπήσει το σχολείο στον Διαγωνισμό. Στα μονοθέσια και διθέσια Δημοτικά σχολεία την επιλογή του έργου κάνει ο Προϊστάμενος της σχολικής μονάδας.
 

Η αξιολόγηση των έργων θα γίνει με βάση τη συνάφειά τους με το θέμα και τους στόχους της παρούσας πρόσκλησης, τη δημιουργικότητα, την πρωτοτυπία και την αισθητική αξία.
 

Θα απονεμηθεί Έπαινος σε όλους τους μαθητές που τα έργα τους προκρίθηκαν για να εκπροσωπήσουν το σχολείο τους. Για τον λόγο αυτό παρακαλούνται οι Διευθυντές των σχολείων που θα αποστείλουν στη Δ/νση Π.Ε. το έργο μαθητή τους για να λάβει μέρος στον Διαγωνισμό, να αποστείλουν παράλληλα, είτε στο fax 25510 35300 (υπ’ όψιν κας Ελένης Γκιοκτσέ) είτε στο e-mail: gioktse@pamth.gov.gr , τα ακόλουθα στοιχεία: ονοματεπώνυμο και τάξη  του μαθητή που θα εκπροσωπήσει με το έργο του το σχολείο,  επωνυμία και στοιχεία επικοινωνίας της σχολικής μονάδας (τηλέφωνο, φαξ, e-mail, ταχυδρομική διεύθυνση), ονοματεπώνυμο Διευθυντή, ονοματεπώνυμο και ειδικότητα του εκπαιδευτικού που διενήργησε στην τάξη τον Διαγωνισμό.
 

Κάθε τριμελής Επιτροπή Π.Ε. θα επιλέξει τρία έργα που θα αποσταλούν στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης μέχρι την Τετάρτη 30 Απριλίου 2014, πενταμελής επιτροπή της οποίας θα κάνει  την τελική επιλογή το αργότερο μέχρι Παρασκευή 16 Μαΐου 2014. Τα τρία τελικώς επιλεγέντα έργα θα αποσταλούν στο Υπουργείο Παιδείας.
 

Με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας ορίζεται μια  πενταμελής εθελοντική Επιτροπή, στην οποία μετέχουν εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, εκπρόσωπος των εργαζομένων στη Βιβλιοθήκη της Ελληνικής Βουλής, εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της ΠΑΜΘ και δύο εικαστικοί.
 

Η επιτροπή θα επιλέξει τρία (3) έργα. Στους τρεις πρώτους μαθητές που θα διακριθούν θα δοθούν χρηματικά έπαθλα:     1ο  βραβείο 150 ευρώ - 2ο βραβείο 100 ευρώ - 3ο βραβείο 50 ευρώ
 

Tα έργα που θα υποβληθούν για συμμετοχή στο διαγωνισμό δεν θα επιστραφούν. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Έβρου έχει δικαίωμα να δημοσιοποιεί και να αξιοποιεί τα έργα που θα υποβληθούν στο πλαίσιο του Διαγωνισμού μέσα από έντυπα ή τις ιστοσελίδες της ή με όποιον άλλο τρόπο κρίνει παιδαγωγικά ωφέλιμο, αναφέροντας πάντα τα στοιχεία του δημιουργού. Τα έργα στα οποία θα απονεμηθούν τα βραβεία  και οι έπαινοι θα ανακοινωθούν επίσημα στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου (http://www.peevrou.eu/). Τα έργα που θα διακριθούν θα εκτεθούν σε αίθουσα που θα υποδείξει η Βουλή.
 

Περισσότερες πληροφορίες για τον Διαγωνισμό στην ιστοσελίδα  http://www.peevrou.eu/ και στο τηλέφωνο 25513 57214 (κα Ελένη Γκιοκτσέ).

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝ. ΠΑΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου