Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Το ΣτΕ «καταργεί» το πλαφόν στις συνταγογραφήσεις

Είδατε, βρε κουτά, που όλο παραπονιέστε ότι τίποτα καλό και σωστό δε γίνεται σ' αυτή τη χώρα; Τι σας έχω εγώ; Απόφαση βαρύγδουπη και σημαντική που μας δίνει την ελπίδα να μην καταβαραθρώνεται και τόσο πολύ η υγεία μας, τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο, καθώς από δω και πέρα οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα συνταγογραφούν χωρίς πλαφόν!!!

Χωρίς «πλαφόν» θα συνταγογραφούν τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο οι ιατροί του ΕΟΠΥΥ, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας «πάγωσε» χθες την εφαρμογή της πρόσφατης υπουργικής απόφασης που έθεσε μηνιαία όρια στη συνταγογράφηση, κάνοντας δεκτή σχετική αίτηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Η Επιτροπή Αναστολών της Ολομέλειας ΣτΕ έκρινε ότι η καθιέρωση του μηνιαίου «πλαφόν» στη συνταγογράφηση (σε ποσοστό 80% της μέσης μηνιαίας δαπάνης του συνόλου των συνταγών κάθε ιατρού, σε σύγκριση με το 2013) μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη της υγείας των ασθενών και σε υποβιβασμό του επιπέδου παροχής των υπηρεσιών υγείας.

Γι' αυτό, το ανώτατο δικαστήριο δέχθηκε ότι πρέπει να ανασταλεί το όριο της συνταγογράφησης, μέχρις ότου εκδοθεί οριστική απόφαση της ολομέλειας ΣτΕ που αναμένεται το νωρίτερο το φθινόπωρο, αφού η σχετική προσφυγή του ΙΣΑ θα εκδικαστεί στις 6-6-14.

Η Επιτροπή Αναστολών υπό τον πρόεδρο ΣτΕ Σ. Ρίζο έκρινε αναγκαίο το «πάγωμα» του «πλαφόν», σταθμίζοντας ανάμεσα σε δύο λόγους δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή μεταξύ της ανάγκης για μείωση των κρατικών δαπανών για την υγεία και της ανάγκης για προστασία της δημόσιας υγείας. Δέχθηκε δε ότι είναι σημαντικότερο στη φάση αυτή να αποτραπεί η πιθανολογούμενη βλάβη της υγείας των ασθενών, δίνοντας προβάδισμα στην υγεία έναντι των οικονομικών του κράτους.


Ωστόσο, η Επιτροπή επισημαίνει ότι πρέπει να εξακολουθήσει κανονικά η εφαρμογή της υποχρέωσης των ιατρών να συνταγογραφούν μόνο τη δραστική ουσία και στη συνέχεια οι φαρμακοποιοί να χορηγούν το φθηνότερο διαθέσιμο φάρμακο, όπως προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις για να προωθηθούν τα γενόσημα (με τις σχετικές εξαιρέσεις για τις βαριές ασθένειες), που πάντως εξακολουθούν να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα χρήσης (κάτω του 20%) κατά το υπουργείο. Το «πλαφόν» 80% στη συνταγογράφηση -επισημαίνει το ΣτΕ στην απόφαση- αποτελεί καταρχήν «εύλογη επιδίωξη του κράτους για περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης».

Εμπόδια
Ομως μπορεί να οδηγήσει σε υποβιβασμό του επιπέδου παροχής των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες -συνεχίζει το ΣτΕ- εν όψει των εμποδίων που θέτει στους θεράποντες ιατρούς με την αδυναμία τους (όταν συμπληρώνουν το όριο συνταγογράφησης) να προβαίνουν στην ενδεικνυόμενη συνταγογράφηση με βάση τις επιταγές της επιστήμης.


Στην αίτηση αναστολής του ΙΣΑ, που έγινε δεκτή, τονίζεται ότι το «πλαφόν» τέθηκε αυθαίρετα και περιορίζει υπέρμετρα την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος, αφού όσοι συμπληρώνουν το όριο συνταγογράφησης πρέπει να αποπέμπουν τους ασθενείς τους αρνούμενοι τη θεμελιώδη ιατρική πράξη και υποβάλλοντάς τους στην επιπλέον ταλαιπωρία να επισκεφθούν άλλους ιατρούς. Ετσι, όμως, διαταράσσεται η ομαλή παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αφού λειτουργεί με κριτήρια λογιστικά-οικονομικά και όχι επιστημονικά, αλλοιώνοντας τη φύση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και τις προσωπικές σχέσεις ιατρών - ασθενών.

Πηγή:  http://www.ethnos.gr
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου