Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

"Βλέποντας" το Μουντιάλ με τα χέρια



Τίποτα στον κόσμο δεν είναι αδύνατο. Όταν υπάρχει θέληση, τα πάντα μπορούν να συμβούν. Αυτό απέδειξε ο Helio Fonseca de Araújo, ένας δάσκαλος της νοηματικής γλώσσας, που βρήκε τον τρόπο να βοηθήσει τον τυφλό και κωφό φίλο του να παρακολουθεί τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου.


Αποφάσισε να αναδημιουργήσει το παιχνίδι της έναρξης του Μουντιάλ, Βραζιλία – Κροατία, για να μπορέσει να το παρακολουθήσει και ο φίλος του, ο Carlos, που πάσχει από μία σπάνια γενετική ασθένεια, το σύνδρομο Usher.
Ο Carlos δεν μπορεί να δει ή να ακούσει από την ηλικία των 14. Σήμερα βλέπει μόνο σχήματα και περιγράμματα και δυστυχώς δεν έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει παρακολουθήσει κανέναν αγώνα ποδοσφαίρου.
“Ξύπνησα το πρωί και ήθελα να πάρω τον φίλο μου τον Carlos για να δούμε μαζί την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Χρειαζόταν, όμως, να γίνουν μερικά πράγματα, ώστε να καταλάβει καλύτερα τον αγώνα!”, έγραψε ο Helio στον λογαριασμό του στο YouTube.
Με την βοήθεια μιας άλλης δασκάλας, της Regiane, αγόρασε όλα τα υλικά που χρειαζόταν και κατασκεύασε ένα μικροσκοπικό γήπεδο ποδοσφαίρου. “Θέλαμε να έχει την ίδια αίσθηση με τους ανθρώπους που βλέπουν και ακούν”, λέει ο Helio.





Έτσι, σε πραγματικό χρόνο “έδειχνε” στον Carlos τον αγώνα με τα δάκτυλά του. Με αυτόν τον τρόπο, καταλάβαινε τη θέση των παικτών και της μπάλας. Παράλληλα, η Regiane σχημάτιζε στην πλάτη του τους αριθμούς των παικτών, τα φάουλ και τις κάρτες.
Ο Carlos απελπίστηκε όταν έμαθε πως η Κροατία πέτυχε ένα γκολ, αλλά μόλις η Βραζιλία σφράγισε την νίκη, μετά το τρίτο τέρμα, ύψωσε θριαμβευτικά τα χέρια του προς τον ουρανό.
“Όταν πόσταρα το βίντεο στο YouTube, ήθελα να δείξω ότι σε όλα υπάρχει μία λύση. Έτσι, θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν και άλλοι ερευνητές/δάσκαλοι με τους φίλους τους ή με κωφούς ή τυφλούς πελάτες τους”, υποστηρίζει ο Helio.
Στο τέλος, ο Carlos είπε ότι ήταν πολύ χαρούμενος που μπόρεσε να δει τον αγώνα αυτό. “Είναι πρώτη φορά που βλέπω με αυτόν τον τρόπο ποδόσφαιρο. Μπορούσα να καταλάβω όλο το παιχνίδι με κάθε λεπτομέρεια. Είμαι πολύ χαρούμενος”.
Τελικά, τα πάντα μπορούν να συμβούν, αρκεί όλοι να έχουμε την θέληση και την υπομονή να τα προσπαθήσουμε. Μερικές φορές, μάλιστα, πραγματικά αξίζει τον κόπο, ακόμα και αν εμείς δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε...

Πηγή:  http://www.pathfinder.gr/
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου