Δευτέρα, 2 Ιουνίου 2014

Έρχεται το Street View

Τα μάθατε τα νέα; Τελικά  η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έκρινε ότι το Street View δεν παραβιάζει τα προσωπικά μας δεδομένα και επέτρεψε στην Google να το εφαρμόσει και στην Ελλάδα οσονούπω. Αν δεν ξέρετε τι κάνει το Street View, σας ενημερώνω ότι δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να βλέπουν και να παρατηρούν από πάαααρα πολύ κοντά φωτογραφίες δρόμου υψηλής ανάλυσης, δηλ. τη γειτονιά σας, το σπίτι σας, τα παιδιά σας που παίζουν στο δρόμο κλπ. κλπ. Βέβαια, λένε, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί....


Η υπόθεση ξεκίνησε το Δεκέμβρη του 2008, όταν η Google έκανε γνωστό πως ξεκινούσε τότε τις διαδικασίες επεξεργασίας δεδομένων με σκοπό τη λειτουργία της υπηρεσίας και στην Ελλάδα. Μερικούς μήνες μετά, η Αρχή ζητούσε περισσότερες διευκρινήσεις γύρω από το θέμα, σταματώντας παράλληλα και την όποια πραγματοποίηση εργασιών για το Street View στην χώρα μας από την πλευρά της Google. Στη συνέχεια, η Αρχή έθεσε το πλαίσιο γύρω από το οποίο θα πρέπει να γίνει η λειτουργία της υπηρεσίας, με τη Google να δείχνει σύμφωνη με αυτό. Έτσι, με πρόσφατη απόφαση της, η Αρχή Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, κρίνει νόμιμη τη λειτουργία της γνωστής υπηρεσίας εικονικής περιήγησης, Google Street View, για τους δρόμους ελληνικών περιοχών, υπό τους όρους που αναφέρονται στην εκδοθείσα απόφαση. Σύμφωνα με αυτούς, η Google θα πρέπει να ενημερώνει, μέσω του Τύπου, για διαδικασίες πραγματοποίησης λήψεων φωτογραφιών, να θολώνει αυτόματα πινακίδες αυτοκινήτων και πρόσωπα (παρέχοντας και τη δυνατότητα αιτήματος περαιτέρω θόλωσης από χρήστες), ενώ θα πρέπει να δίνεται και η δυνατότητα θόλωσης οικιών, με σχετικό αίτημα ακόμη και πριν την έναρξη της υπηρεσίας (και ικανοποίηση αυτού εντός πέντε ημερών).

Έτσι λοιπόν ερχόμαστε στο σήμερα όπου ανακοινώνεται ότι η υπηρεσία της Google, Street View, γίνεται πλέον διαθέσιμη στη χώρα μας. Η επίσημη παρουσίαση αναμένεται να γίνει σύντομα.
Για να καταλάβουμε την χρήση του Street View μερικές χρήσιμες ερωτήσεις -απαντήσεις


Είναι χρήσιμο το Street View;

Το Street View έχει πολλές και διάφορες πρακτικές χρήσεις. Χρησιμοποιώντας το Street View μπορείτε εύκολα να βρείτε την ακριβή τοποθεσία για ένα σημαντικό ραντεβού ή το κοντινότερο καφέ, να σχεδιάστε μια έξοδο για φαγητό σε ένα εστιατόριο με τους φίλους σας ή να βρείτε το καλύτερο σημείο απ’ όπου θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε έναν μαραθώνιο ή μια παρέλαση.

 
Εάν μετακομίζετε, ακόμα κι εάν αλλάζετε πόλη, μπορείτε να κερδίσετε χρόνο ελέγχοντας ακίνητα και την γύρω περιοχή εκ των προτέρων, αλλά και παίρνοντας τις οδηγίες για να φτάσετε ως εκεί. Το Street View σας επιτρέπει να δείτε ένα ξενοδοχείο ή μια παραθεριστική οικεία πριν την νοικιάσετε ή κλείσετε δωμάτιο, και να εξερευνήσετε διάφορους ταξιδιωτικούς προορισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το Street View σέβεται το ιδιωτικό μου απόρρητο;

Ναι. Το Street View εμφανίζει μόνο φωτογραφίες που τραβήχτηκαν σε δημόσιους χώρους και οι εικόνες δεν διαφέρουν από αυτές που μπορεί να δει ή να φωτογραφίσει άμεσα κάποιος που απλώς περπατά στο δρόμο. Οπτικό υλικό τέτοιου είδους είναι διαθέσιμο σε διάφορες μορφές και αφορά πόλεις παντού στον κόσμο. 
 
Δίνεται επίσης η δυνατότητα στους χρήστες να ζητούν να αφαιρούνται πλήρως από το προϊόν φωτογραφίες που εμφανίζουν τους ίδιους, τα παιδιά τους, τα αυτοκίνητα ή τα σπίτια τους, ακόμα κι εάν οι εικόνες αυτές είναι θολές.


Παρόλο που είναι πιθανόν σε περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων η εικόνα να επιτρέπει την αναγνώριση ενός ατόμου, είναι σαφές ότι η Google ενδιαφέρεται να συλλέξει εικόνες δρόμων και όχι ατόμων. Επιπλέον υπάρχει ένας εύκολος μηχανισμός, με τον οποίον τα άτομα μπορούν να αναφέρουν στην Google ότι μια εικόνα τους ανησυχεί και να ζητήσουν να αφαιρεθεί.  

Οι εικόνες δεν εμφανίζονται 'σε πραγματικό χρόνο' και υπάρχει καθυστέρηση ανάμεσα στη λήψη της φωτογραφίας και τη δημοσίευσή της, έτσι λοιπόν δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λήψη αποφάσεων που αφορούν τις κινήσεις κάποιου ατόμου αυτή τη στιγμή". 
 
Η φωτογραφία μου είναι στο Street View και θα προτιμούσα να μην είναι. Πως μπορώ να την αφαιρέσω; 
Είναι πολύ εύκολο να αφαιρέστε εικόνες από το Street View.  Εάν ένας χρήστης βρει μια εικόνα με την οποία έχει αντίρρηση μπορεί να αναφέρει το γεγονός κάνοντας κλικ στο Αναφορά Ανησυχίας (Report a concern)  στην κάτω αριστερή γωνία της εικόνας του Street View. Εκεί υπάρχει ένας σύνδεσμος για πρόσβαση στην αναφορά ακατάλληλων εικόνων. Μόλις επιβεβαιωθεί η αίτηση, η εικόνα αφαιρείται.

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου