Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Κύπρος 1974 – 2014: 40 χρόνια κατοχής

Μια ιστορική φωτογραφία βλέπετε, φίλοι μου, παρακάτω καθώς περισσότερα από 45 μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου φωτογραφίζονται στα σκαλιά του Καπιτωλίου πίσω από ένα τεράστιο πανό που γράφει: «Κύπρος 1974 -2014. Ακόμα υπό κατοχή. Ακόμα διαιρεμένη. Σταματήστε αυτή την αδικία ΤΩΡΑ». Η φωτογραφία τραβήχτηκε με την ευκαιρία των φετινών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην αμερικανική πρωτεύουσα για την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο. 


Σειρά εκδηλώσεων με πολλά μηνύματα ουσίας αλλά και έντονους συμβολισμούς, πραγματοποίησε στην αμερικανική πρωτεύουσα η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) σε συνεργασία με την Συντονιστική Επιτροπή Ελληνισμού στις ΗΠΑ (ΣΕΕ).

Το ετήσιο Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα τέλη Ιουλίου με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση της πολιτικής ηγεσίας των ΗΠΑ για την ανάληψη δράσεων που θα οδηγήσουν σε λύση του Κυπριακού Προβλήματος, την ενημέρωση των ομογενών για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα αυτό, αλλά και για να ληφθούν αποφάσεις για την στρατηγική που θα ακολουθηθεί την επόμενη χρονιά.

Οι φετινές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα θλίψης, από την μία πλευρά, καθώς συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από την τουρκική εισβολή και παράνομη κατοχή της βόρειας Κύπρου, αλλά ταυτόχρονα σε κλίμα συγκρατημένης 

αισιοδοξίας, καθώς τα μέλη της ελληνικής και κυπριακής κοινότητας «βλέπουν» μια θετική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ, απέναντι στην Κύπρο.


Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Βουλής, Εντ Ρόις, σε μια ιδιαίτερης σημασίας συμβολική κίνηση έκοψαν ένα συρματόπλεγμα, μπροστά από το αμερικανικό Κογκρέσο, με την ευχή να απομακρυνθούν όλα τα συρματοπλέγματα που χωρίζουν την Κύπρο στα δύο.

Περισσότερες πληροφορίες: http://gr.voanews.com/content/pseka-conference-40-years-cyprus/1959870.html
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου