Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Ενα σχολείο, ένα μήνυμα

Σε ένα πολυδιάστατο κέντρο πολιτισμού, για Ελληνες και ξένους, εξελίσσεται το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά στην Παλιά Κοκκινιά. Πρόκειται για πρωτοβουλία που πήρε τη νομική μορφή σωματείου το 2006 από εθελοντές εκπαιδευτικούς και όχι μόνο.



Οι κυριότεροι σκοποί της είναι η κάλυψη της ανάγκης των μεταναστών για εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, η νομική και κάθε είδους στήριξη στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες με τις διαδικασίες νομιμοποίησής τους και η συμπαράσταση για την αντιμετώπιση φαινομένων ρατσιστικής βίας αλλά και η ομαλή ένταξη των μεταναστών ως ισότιμων μελών της ελληνικής κοινωνίας.

Στο πλαίσιο της δράσης του, πραγματοποιεί εκδρομές και επισκέψεις σε πόλεις, τοποθεσίες, μουσεία, μνημεία με μεγάλη ιστορική αξία για την Ελλάδα, προκειμένου οι μαθητές να ενημερωθούν και να γνωρίσουν από κοντά τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Το σχολείο διοργανώνει εκδηλώσεις και αφιερώματα πολιτιστικού περιεχομένου για ποιητές, συγγραφείς, και θέματα όπως η μετανάστευση, με πλήρη συνεργασία και συμμετοχή από τους μαθητές σε μια αρμονική και πολυπολιτισμική συνύπαρξη, συμμετέχει σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια σε κρούσματα ρατσιστικής βίας και στις απαράδεκτες συνθήκες υποβολής αιτήσεων Αδειών Παραμονής, Εργασίας και Ασύλου, σε πορείες διεκδικήσεων των αναφαίρετων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των μαθητών του, σε αντιρατσιστικά φεστιβάλ και σε εκδηλώσεις για τη μετανάστευση, βρίσκεται δίπλα τους σε κρατητήρια και φυλακές, κάνοντας παρεμβάσεις και διδάσκοντας ελληνικά σε κέντρα κράτησης αλλοδαπών -καταγγέλλοντας τις εκεί συνθήκες- προκειμένου να μπορέσουν να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια και την αυτοεκτίμησή τους απέναντι σε κάθε δυσκολία και να μη νιώσουν ούτε στιγμή ότι ζουν σε μια εχθρική και αφιλόξενη χώρα, και αυτό είναι ένα μάθημα που μας αφορά όλους.

Οι υπεύθυνοι του σχολείου μάς είπαν ότι η παροχή ελληνικής παιδείας για τους μετανάστες πλέον μπορεί να είναι πιο ολοκληρωμένη και χρήσιμη για μια σειρά από λόγους, όπως η αύξηση στον αριθμό των εθελοντών διδασκόντων, η μείωση του πληθυσμού των ίδιων των μεταναστών, η δημιουργία επίσημου συστήματος εξετάσεων από το υπουργείο Παιδείας αλλά και η -για την ώρα- υποχώρηση της εκφοβιστικής στάσης της Χρυσής Αυγής με απειλές και επιθέσεις κατά μεταναστών και εκπαιδευτικών με την πλήρη συγκάλυψη της Αστυνομίας, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τα γεγονότα που ακολούθησαν.

Αλλωστε και η κοινωνία έχει πλέον σε μεγάλο βαθμό συνειδητοποιήσει πως την ευθύνη δεν τη φέρουν οι άνθρωποι που έρχονται στη χώρα ζητώντας καταφύγιο ή απλώς περνώντας στο δρόμο τους για αλλού, αλλά το εκμεταλλευτικό σύστημα μέσα στο οποίο ζούμε.

Το πρόβλημα παραμένει για τους μετανάστες που δεν έχουν
χαρτιά και δεν μπορούν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο επίσημο σύστημα Παιδείας, σε ένα σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, ακόμη και αν είναι μικρά παιδάκια.


Πάντως η αισιοδοξία ήταν διάχυτη, με τις βελτιούμενες κατά κάποιον τρόπο συνθήκες να επιτρέπουν το σταδιακό άνοιγμα του σχολείου και σε άλλες δραστηριότητες, μουσική, χορό, θέατρο, χειροτεχνίες για Ελληνες και ξένους από όποια περιοχή και αν προέρχονται.

Πηγή: http://www.enet.gr/
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου