Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2014

Allianz: Η εξάσκηση στη διαδρομή για το σχολείο σώζει τις ζωές των παιδιών

Χρόνο πρέπει να διαθέσουν οι γονείς προκειμένου να μάθουν στα παιδιά τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, καθώς θύματα πολλών τροχαίων είναι τα παιδιά και οι κανόνες συμπεριφοράς μαθαίνονται στην πρώτη παιδική ηλικία. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, η έλλειψη κουλτούρας και σωστής καθοδήγησης των γονέων προς τα παιδιά έχει οδηγήσει σήμερα σε καταστάσεις εκτός ελέγχου.


Οι γονείς και τα παιδιά δε θα πρέπει να βασίζονται αποκλειστικά στις σημάνσεις του δρόμου, όπως διαβάσεις πεζών για παράδειγμα, όπου τα παιδιά μπορεί να τραυματιστούν από τα αυτοκίνητα, καθώς αρκετά συχνά οι οδηγοί τείνουν να αγνοούν τις διαβάσεις αυτές. Κάτι που ίσως πολλοί δε γνωρίζουν είναι ότι σε πολλές χώρες, τα παιδιά έχουν πάντα προτεραιότητα σε ορισμένα σημεία διέλευσης του δρόμου, ακόμη και αν δεν υπάρχει κάποια ορατή διαγράμμιση για διάβαση πεζών. Τα αυτοκίνητα πρέπει να σταματήσουν μόλις ο οδηγός αντιληφθεί ότι κάποιο παιδί επιθυμεί να διασχίσει το δρόμο.

Μη αναμενόμενες, αυθόρμητες αντιδράσεις

Επικίνδυνες καταστάσεις στο δρόμο συμβαίνουν συνεχώς. Λόγω του ύψους τους, τα παιδιά περνούν συχνά απαρατήρητα, ειδικά μεταξύ φορτηγών ή SUV οχημάτων, στα οποία οι οδηγοί κάθονται ψηλότερα. Η ορατότητα από τη γωνία αυτή συχνά είναι πολύ περιορισμένη, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να μη βλέπουν καθόλου τα μικρά παιδιά, ή να τα βλέπουν όταν πλέον είναι πολύ αργά. Για το λόγο αυτό είναι επιτακτική ανάγκη για τους οδηγούς να είναι σε εγρήγορση, να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες και να είναι έτοιμοι να φρενάρουν ανά πάσα στιγμή όταν οδηγούν κοντά σε σχολεία. "

 Δώστε το καλό παράδειγμα και περπατήστε μαζί με τα παιδιά σας

Συστήνεται στους γονείς να περπατήσουν μαζί με τα παιδιά τους τη διαδρομή για το σχολείο αρκετές φορές πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά και να τους μιλήσουν για τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να συναντήσουν. Είναι σημαντικό για τους γονείς να δώσουν το τέλειο παράδειγμα συμπεριφοράς στο δρόμο και να επισημαίνουν τους πεζούς που δεν ακολουθούν τους κανόνες. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Αυστριακή Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας σε περιοχές 120 διαφορετικών σχολείων, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πολλοί πεζοί δε συμπεριφέρονται πάντα σωστά κατά τη μετακίνησή τους στο δρόμο και κάτι τέτοιο συχνά κάνει τα παιδιά να ακολουθούν το λάθος παράδειγμα τους, με συνέπεια τη δημιουργία επικίνδυνων καταστάσεων για τη ζωή τους εν μέσω έντονης κυκλοφοριακής συμφόρησης. Σχεδόν ένας στους τέσσερις ενήλικες πεζούς συμπεριφέρθηκαν λανθασμένα σε επικίνδυνα σημεία κατά μήκος δρόμων κοντά σε σχολεία όπου συχνά διέρχονται μαθητές.

Πηγή: http://www.sofokleousin.gr/
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου