Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου 2014

UNESCO: Σύσταση προς τη Μ.Βρετανία για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Βρε μπας και κινηθεί κάτι πάνω στο ζήτημα αυτό; Για να δούμε. Πάντως είναι η πρώτη φορά που κράτος καλείται να προχωρήσει θεσμικά σε διαμεσολάβηση στο πλαίσιο της UNESCO.


Στο πλαίσιο της «Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους», ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης μαζί με ελληνική αντιπροσωπεία των υπουργείων Πολιτισμού, Αθλητισμού και Εξωτερικών, συναντήθηκε με εκπροσώπους της βρετανικής κυβέρνηση  και του Βρετανικού Μουσείου, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, ένα θέμα που εκκρεμεί στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής από το 1984.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, κατά τη συγκεκριμένη συνάντηση  συζητήθηκε και η πρόσκληση που απηύθυνε η UNESCO προς τη βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να ξεκινήσει διαμεσολάβηση στη βάση των σχετικών της κανόνων.
Η πρόταση αυτή δεν έχει επίσημα απαντηθεί από τη βρετανική πλευρά μέχρι σήμερα.
Το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, στήριξαν με δηλώσεις τους πλήθος χωρών μεταξύ των οποίων η Ελβετία, η Κύπρος, η Λιβύη, το Μεξικό, το Ιράκ, η Αίγυπτος, η Κορέα, η Τουρκία, η Νιγηρία και το Περού.

Η συνάντηση ελληνικής και βρετανικής πλευράς κατέληξε σε σύσταση της Βρετανίας να εξετάσει την πρόταση για διαμεσολάβηση

Στην ίδια σύσταση, η οποία υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια της Διακυβερνητικής Επιτροπής, προβλέπεται η αρωγή της UNESCO προκειμένου να λάβουν χώρα περαιτέρω συναντήσεις για την επίλυση του ζητήματος.

Είναι η πρώτη φορά που κράτος καλείται να προχωρήσει θεσμικά σε διαμεσολάβηση στο πλαίσιο της UNESCO.

Πηγή:  http://www.msn.com/el-gr
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου