Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Εκθεση σπάνιων και πολύτιμων παιχνιδιών για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Είναι η χαρά των παιδιών. Πολλά δίνουν χαρά και στους μεγάλους. Και δεν είναι λίγες οι φορές που, εξαιτίας τους, παρασύρονται καθώς αποκαλύπτεται το παιδί που κρύβεται μέσα τους και παίζουν μαζί τους. Τα παιχνίδια,άλλωστε, γιατί περι αυτών πρόκειται, θεωρούνται η κινητήρια δύναμη για την αφύπνιση της σκέψης και του συναισθήματος, η σμύριδα της φαντασίας.


Πολλά μαζί μπορούν να αποτελέσουν ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο, με ιστορικές, κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις. Και αυτό συμβαίνει με την έκθεση σπάνιων και πολύτιμων παιχνιδιών «Toy Stories» που οργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ένας κουρδιστός Τσάρλι Τσάπλιν του 1930 από τσίγκο σε πολύ καλή κατάσταση της γερμανικής εταιρείας παιχνιδιών Schuco, ένα (επίσης από τσίγκο) πλοίο Arnold 4-Funnel Liner, ζωγραφισμένο, με κόκκινη γάστρα, με φινιστρίνια, φουγάρα, λιθογραφημένο κατάστρωμα και κουρδιστή μηχανή, του 1930, ένα τσίγκινο καρουσέλ με τέσσερα άσπρα άλογα και αναβάτες στο οποιο έδινε κίνηση μια ατμομηχανή, που κατασκευάστηκε στη Γερμανία τη δεκαετία του 1930 αλλά και η πρώτη Μπάρμπι, αυτοκινητάκια της αγγλικής Matchbox, πιστά αντίγραφα μοντέλων που κυκλοφορούσαν στους δρόμους, το αρκουδάκι τέντυμπεαρ που χαρακτήρισε μια ολόκληρη κατηγορία παιχνιδιών- όλα εκείνα τα μικρού μεγέθους υφασμάτινα κουκλάκια-, το πρώτο πλαστικό στρατιωτάκι, κουκλόσπιτα, κάστρα, περίτεχνα επιτραπέζια παιχνίδια- αληθινά έργα τέχνης- του 19ου και του 20ου αιώνα, ζωγραφισμένα στο χέρι, είναι μερικά μόνον από τα περίπου 150 παιχνίδια εκθέματα της έκθεσης «Toy Stories» που θα φιλοξενείται στο κέντρο πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» από τις 5 Δεκεμβρίου.

Η έκθεση είναι πολυεπίπεδη και γι' αυτό απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Δίνει δηλαδή την ευκαιρία στους επισκέπτες να ταξιδέψουν στην ιστορία μέσα από παιχνίδια που άλλοτε συντρόφευαν μικρά παιδιά και άντεξαν στο χρόνο ή παιχνίδια που διατηρήθηκαν σε μετακινήσεις πληθυσμών, επιβίωσαν από πολέμους και καταστροφές και έγιναν συλλεκτικά. Μεταξύ άλλων παρουσιάζονται παιχνίδια από άσημους κατασκευαστές που αργότερα κατέκλυσαν τον κόσμο, ή παιχνίδια κατασκευασμένα στο χέρι από ευτελή υλικά που όμως διατηρούνται σε άρτια κατάσταση.

Κιβωτός διατήρησης των εκθεμάτων που θα έχουν την δυνατότητα να παρατηρούν όσοι κατευθυνθούν το κέντρο πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» αποτελεί η συλλογή του ιδρύματος ΣΟΦΙΑ (Σύνδεσμος Οργανωμένων και Ιστορικών Αρχείων) που λογίζεται ως μια από τις μεγαλύτερες (συλλογές παιχνιδιών) του κόσμου.

Τα παιχνίδια-εκθέματα θα συνοδεύονται και από κατατοπιστικό πληροφοριακό υλικό σχετικά με το ιστορικοπολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κατασκευάστηκαν.

Το διάσημο αρκουδάκι τέντυμπεαρ, για παράδειγμα, δανείζεται την ονομασία του από τον 26ο πρόεδρο των ΗΠΑ, Θίοντορ Ρούσβελτ και με αφορμή το εξής περιστατικό: στη διάρκεια κυνηγιού αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε να πυροβολήσει ένα μικρό αρκουδάκι, το οποίο βρισκόταν δεμένο σ' ένα δέντρο και ήταν περικυκλωμένο από σκυλιά και έδωσε εντολή να το ελευθερώσουν. Την επόμενη ημέρα η ιστορία βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα των αμερικανικών εφημερίδων, με το αρκουδάκι να βαφτίζεται Τέντι Μπέαρ (Τέντι ήταν το υποκοριστικό του Θίοντορ), όνομα που δόθηκε στη συνέχεια στα ομώνυμα λούτρινα κουκλάκια.

Υπάρχει επίσης εξήγηση και για τα μαύρα κουκλάκια ή άλλα παιχνίδια που μέχρι το 1912 δεν συνηθίζονταν. «Ήταν εκδήλωση πένθους για το ναυάγιο του Τιτανικού», λέει η κ. Ειρήνη Χαζάπη από το ίδρυμα ΣΟΦΙΑ και εξηγεί ότι «η
πολύνεκρη τραγωδία ώθησε τις κατασκευάστριες εταιρείες παιχνιδιών να φτιάξουν αρκουδάκια, λούτρινα κουκλάκια εν γένει ή άλλα παιχνίδια μαύρου χρώματος ώστε να δωρίζονται σε οικογένειες θυμάτων του Τιτανικού διότι λόγω πένθους δεν ήταν σωστό, σύμφωνα με τα ήθη της εποχής, να προσφέρονται χρωματιστά παιχνίδια».

Το τσίγκινο καραβάκι Arnold 4-Funnel Liner, από την άλλη, αντιπροσωπεύει τη χρυσή εποχή των πολυτελών πλοίων και των κρουαζιερόπλοιων, πριν διαδοθούν τα αεροπορικά ταξίδια.


 Πηγή: http://www.tanea.gr/news/culture/article
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου