Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ. Πότε έγινε;



Πολλές φορές επανέρχεται, αγαπητοί φίλοι, στο προσκήνιο το αίτημα "για ελεύθερη πρόσβαση" στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς το φίλτρο των εισαγωγικών πανελλήνιων εξετάσεων. Το ξέρατε ότι αυτό έχει γίνει κάποια στιγμή και στην Ελλάδα; Αν αναρωτιέστε πότε, διαβάστε όσα μάθαμε από το άρθρο του Απ. Λακάσα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ...

Λοιπόν, η ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια έγινε τελευταία φορά πράξη στην περίοδο της Κατοχής. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών γέμισε από φοιτητές τον Οκτώβριο του 1941, καθώς σε μία κρίση λαϊκισμού η τότε δωσίλογη κυβέρνηση άνοιξε τις πύλες του ιδρύματος σε όποιον επιθυμούσε να σπουδάσει, χωρίς φίλτρο εισαγωγικών εξετάσεων. 

Τι θέλησαν να σπουδάσουν τότε τα ελληνόπουλα; 

Πρωταθλήτρια στη ζήτηση αναδείχθηκε η Νομική Σχολή Αθηνών στην οποία ενεγράφησαν 8.590 πρωτοετείς από τους 11.930 συνολικά εισακτέους (ποσοστό 72% επί του συνόλου των εγγραφών). Ακολούθησε η Ιατρική  με 1.860 εγγραφές (15,5%). Το Χημικό με 746, το Μαθηματικό με 173, η Φιλοσοφική με 142, η Θεολογική με 114, το Οδοντιατρικό Σχολείο με 108, το Φυσικό με 60, το Φαρμακευτικό με 40 και τέλος το Φυσιογνωστικό με 7». 

Όλο το άρθρο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝ. ΠΑΝ.

Η πρώτη αυτή ανάρτησή μου για τη νέα χρονιά αφιερώνεται στην Ιωάννα, τη συνάδελφο που μας γέμισε χαρά με το δώρο της...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου