Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Κοιτάζοντας το χρόνο


Για να καταλάβεις την αξία ενός έτους, μίλησε με ένα μαθητή που μόλις απέτυχε στις εξετάσεις!

Για να καταλάβεις την αξία ενός μήνα, μίλησε με μια μητέρα που γέννησε έναν μήνα νωρίτερα από όσο υπολόγιζαν οι γιατροί!

Για να καταλάβεις την αξία μιας εβδομάδας, μίλησε με έναν εκδότη εβδομαδιαίας εφημερίδας!

Για να καταλάβεις την αξία μιας ώρας, μίλησε με ένα ερωτευμένο ζευγάρι που μόλις χώρισε και το μόνο που θέλει είναι να είναι ξανά μαζί έστω για μια ώρα!

Για να καταλάβεις την αξία ενός λεπτού, μίλησε με κάποιον που μόλις έχασε το αεροπλάνο για 1 λεπτό που καθυστέρησε!

Για να καταλάβεις την αξία ενός δευτερολέπτου, μίλησε με κάποιον που έχει χάσει ένα αγαπημένο του πρόσωπο σε ένα δυστύχημα!

Για να καταλάβεις την αξίας ενός δεκάτου του δευτερολέπτου, μίλησε με αυτόν που κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες!

Διαβάζοντας τα παραπάνω σερφάροντας ανέμελα κάπου στο δίκτυο, προβληματίστηκα. 

Καθώς ένας ακόμα νέος χρόνος μπήκε στη ζωή μας, οι περισσότεροι από εμάς συνηθίζουμε να βάζουμε στόχους και να προγραμματίζουμε δράσεις ή να στοχαζόμαστε το παρελθόν εξετάζοντας πιθανά λάθη και παραλείψεις, χαμένες ευκαιρίες... Όσο και αν αυτά είναι χρήσιμα "εργαλεία" για τη ζωή μας, κινδυνεύουμε να δώσουμε λιγότερη σημασία σε αυτό που μας ανήκει και δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει, δηλ. στο παρόν. Στα χέρια μας αυτό κρατάμε. Για όσο ζούμε, αυτό θα υπάρχει. Είναι στο χέρι μας να το εκμεταλλευτούμε δημιουργικά, να του δώσουμε αξία και νόημα ζωής.­ Να  χρησιμοποιήσουμε κάθε λεπτό που μας χαρίζεται όχι μόνο για να ωφεληθούμε εμείς αλλά και για να το προσφέρουμε στον Άλλον...

Ας σταματήσουμε να κοιτάμε το παρελθόν, γιατί δεν θα ξανάρθει - κάθε στιγμή είναι διαφορετική. 

Το μέλ­λον ας μην μας γεμίζει με πρόσθετο βάρος ανησυχίας και άγχους - δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει, αν και πόσο θα μας δοθεί...  

ΚΑΛΟ ΧΡΟΝΟ λοιπόν, αγαπητοί φίλοι!

ΓΙΑΝ. ΠΑΝ.

2 σχόλια:

  1. πολύ καλό, ψαγμένο, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ Γιάννη, Δήμητρα.

    Περιμένουμε όχι μόνο αναδημοσιεύσεις αλλά και δικά σας κέιμενα, αφορμές για διάλογο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλό συνάδελφε, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ να έχεις και Χρόνια σου πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή