Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Γνωρίστε το Ofsted, εκπαιδευτικό αξιολογικό σύστημα της Αγγλίας

Σε προηγούμενη ανάρτησή μας είδαμε ότι ένας από τους 5 κύριους λόγους που οι Άγγλοι εκπαιδευτικοί θέλουν να παραιτηθούν από τη δουλειά τους είναι το αξιολογικό σύστημα, ονόματι Ofsted . Όμως τι ακριβώς είναι το Ofsted και πόσο καταδυναστεύει τους εκπαιδευτικούς; 




Το Ofsted (Γραφείο για τα Πρότυπα στην Εκπαίδευση, Παιδικών υπηρεσιών και δεξιοτήτων) είναι μια μη-υπουργικό τμήμα της βρετανικής κυβέρνησης . Επιθεωρεί ή ρυθμίζει τις τοπικές υπηρεσίες, φύλαξης παιδιών , ημερήσιας φροντίδας παιδιών , κοινωνική φροντίδα παιδιών, τους παιδικούς σταθμούς, τα κρατικά σχολεία , τα ανεξάρτητα σχολεία, τις σχολές κατάρτισης εκπαιδευτικών, τα κολέγια κλπ. Επίσης, παρακολουθεί το έργο των Επιθεώρησης των  Σχολείων . 

Η υπηρεσία Ofsted έχει τέσσερα γραφεία αυτή τη στιγμή στην Αγγλία:  στο Λονδίνο, το Μάντσεστερ, το Νότιγχαμ και Μπρίστολ. Απασχολεί άμεσα τους Επιθεωρητές της Αυτού Μεγαλειότητας (HMI). Ως τον Ιούλιο του 2009 υπήρχαν 443 Επιθεωρητές, εκ των οποίων οι 82 ασχολούνταν με τη διαχείριση, οι 245 με την  επιθεώρηση των σχολείων και οι υπόλοιποι με την επιθεώρηση άλλων τομέων για τους οποίους ήταν υπεύθυνο το Ofsted. Όλοι οι επιθεωρητές των σχολείων (θεωρητικά) έχουν διδακτική εμπειρία.

Επειδή όμως οι δικοί του επιθεωρητές δεν επαρκούσαν, οι περισσότερες σχολικές επιθεωρήσεις κατέληξαν να διενεργούνται από επιπλέον επιθεωρητές που απασχολούνται από εξωτερικές εταιρείες που είναι γνωστές ως «Περιφερειακός Πάροχος Υπηρεσιών Επιθεώρησης». Ως τον Ιούλιο του 2009 υπήρχαν 1.948 εξωτερικοί επιθεωρητές, από τους οποίους οι 1.567 επιθεωρούσαν τα σχολεία. Παρά το γεγονός ότι το Ofsted ισχυριζόταν ότι οι περισσότεροι από αυτούς έχουν διδακτική εμπειρία, το 2012 αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι δεν είχε κάνει κανένα έλεγχο ποιότητας στους εξωτερικούς επιθεωρητές, καθώς και ότι πολλοί από αυτούς - όπως και οι αρχιεπιθεωρητές - δεν ήταν καταρτισμένοι εκπαιδευτικοί και πολλοί δεν είχαν καν εμπειρία συνεργασίας με παιδιά. Ακούστηκε επίσης ότι διευθυντές σχολείων που απολύθηκαν μετά από φτωχές αξιολογήσεις του  OFSTED κατέληξαν να προσληφθούν και οι ίδιοι ως επιθεωρητές.
  
Από το  2005 σύμφωνα με το νέο σύστημα επιθεωρήσεων το κάθε σχολείο συμπληρώνει έντυπο  Αυτοαξιολόγησης και περνά επιθεώρηση. Η επιθεώρηση είναι επισκέψεις του επιθεωρητή που κρατούν δύο με τρεις ημέρες με προειδοποίηση δύο ημερών. Ο επιθεωρητής εξετάζει τη διαχείριση του σχολείου τις μεθόδους διδασκαλίας, τις δυνατότητες βελτίωσης της μάθησης και της διδασκαλίας. Αναμένει η ηγεσία του σχολείου να γνωρίζει τα πάντα και να τα έχει ήδη διατυπώσει στο Έντυπο Αυτοαξιολόγησης. Το Έντυπο Αυτοαξιολόγησης θεωρείται και χρησιμοποιείται ως το κύριο έγγραφο για τον σχεδιασμό της πορείας και τον έλεγχο της σχολικής μονάδας, είναι δε αποφασιστικής σημασίας για την αξιολόγηση της ποιότητας της διεύθυνσης του σχολείου και της ικανότητα του σχολείου να βελτιωθεί.

Μετά από την επιθεώρηση ενός σχολείου, το Ofsted δημοσιοποιεί έκθεση με τα αποτελέσματα του σχολείου. Εκτός από τις γραπτές παρατηρήσεις υπάρχει και  4-βάθμια κλίμακα: 1 (Εξαιρετικό), 2 (Καλό), 3 (Ικανοποιητικό) και 4 (ανεπαρκές). Τα σχολεία που παίρνουν βαθμολογία Εξαιρετική ή Καλή ξαναελέγχονται μετά από πέντε χρόνια, ενώ τα σχολεία που κρίνονται λιγότερο ευνοϊκά επιθεωρούνται πιο συχνά, και όταν συμβαίνει αυτό μπορεί οι
επιθεωρήσεις να γίνουν αιφνίδια χωρίς καμιά προήγουμενη ανακοίνωση των επισκέψεων των επιθεωρητών.



Μερικές φορές ένα σχολείο τοποθετείται σε ειδικά μέτρα εάν κρίνεται ως «ανεπαρκές» (βαθμός 4) σε έναν ή περισσότερους τομείς και αν οι επιθεωρητές έχουν αποφασίσει ότι δεν έχει την ικανότητα να βελτιωθεί χωρίς πρόσθετη βοήθεια. Τα σχολεία που τοποθετούνται σε ειδικά μέτρα λαμβάνουν εντατική υποστήριξη από τις τοπικές αρχές, πρόσθετη χρηματοδότηση, δέχονται συχνή επανεκτίμηση από το Ofsted και επιπλέον διευθυντής και διδακτικό προσωπικό δύναται να απολυθούν αρκεί το σχολείο να ανέβει κλίμακα και να μην θεωρείται πλέον ότι αποτυγχάνει.

Οι εκθέσεις του Ofsted για το κάθε σχολείο της χώρας δεν είναι μυστικές. Δημοσιοποιούνται όλες στην ιστοσελίδα του από την οποία ο καθένας έχει τη δυνατότητα να βρει την αξιολογική έκθεση οποιουδήποτε σχολείου της χώρας. Αν δηλ. είσαι γονιός και αναρωτιέσαι σε αν το σχολείο της γειτονιάς σου είναι το σωστό δεν έχεις παρά να επισκεφτείς την ιστοσελίδα του Ofsted. Από την άλλη η υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα στον κάθε γονέα να δηλώσει άμεσα και εύκολα μέσω της ιστοσελίδας της τι σκέφτεται ή τι νομίζει για το σχολείο του παιδιού, να κάνει καταγγελίες κλπ.

ΕΔΩ είναι η ιστοσελίδα του Ofsted

ΕΔΩ μπορείτε μπορείτε να βρείτε την αξιολογική έκθεση οποιουδήποτε σχολείου. Μπορεί κανείς να τις αναζητήσει και με βάση την απόσταση του σχολείου από το σπίτι του!Προτείνω να κατεβείτε προς τα κάτω και αν θέλετε να διαβάσετε κάποια να επιλέξετε το «Date published». Διαλέξτε τον τελευταίο χρόνο και μια περιοχή π.χ. Λονδίνο και αναζητήστε. Επιλέξτε μετά ένα σχολείο. Θα σας δείξει όλες τις αξιολογικές εκθέσεις του τα τελευταία 15 χρόνια (!) και ποια ημερομηνία έγιναν. Επιλέξτε μία και κατεβάστε την. Είναι σε pdf
  
ΕΔΩ είναι οι αξιολογικές εκθέσεις του Suttons Primary School που διάλεξα εγώ τυχαία.

ΕΔΩ είναι η τελευταία αξιολογική έκθεση του Suttons Primary School αν θέλετε να τη διαβάσετε: https://drive.google.com/file/d/0B7428On3imJNbUNrZ3M0VnZOZTA/view?usp=sharing

ΕΔΩ είναι η ιστοσελίδα του Ofsted για τους γονείς.

Με πληροφορίες από: http://en.wikipedia.org/wiki/Ofsted
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου