Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Προετοιμάστε την εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας

Η επίσκεψη στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας είναι μια ωραία περιπέτεια και μια αναδρομή στους μύθους και τα γεγονότα της Ιστορίας της Γ΄ δημοτικού. Τα παιδιά εκεί μπορούν να ανακαλύψουν θησαυρούς, να αναζητήσουν και να βρουν, να μάθουν και να διασκεδάσουν μέσα από τις παρακάτω δραστηριότητες!


Οι προϊστορικοί χρόνοι στην Ολυμπία (αίθουσα 1), 4 ομάδες παιδιών

Ας κάνουμε μια έρευνα: Μοιραστείτε οι ομάδες και βρείτε πόσα από τα αγγεία που έχετε στο χαρτί σας υπάρχουν στην αίθουσα 1. Για κάθε αγγείο που βρίσκετε βάζετε μία γραμμούλα. Βγάλτε στο τέλος το σύνολο.
Στόχος: οι μαθητές μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα βασικά είδη αγγείων.


Γεωμετρική-αρχαϊκή εποχή (αίθουσα 2), 4 ομάδες παιδιών
Στην αίθουσα αυτή θα βρείτε ειδώλια ανθρώπων και ζώων, λέβητες και τρίποδες, άλλα σκεύη και εξαρτήματα. Ήταν όλα αναθήματα στο Ιερό του Δία. Θα βρείτε επίσης αμυντικό και επιθετικό οπλισμό. Μελετήστε τις βιτρίνες με τον οπλισμό και καταγράψτε παρακάτω τι φορούσε και τι κρατούσε ένας αρχαίος Έλληνας πολεμιστής.


Γλυπτός διάκοσμος του ναού του Δία (αίθουσα 5), 10 ζευγάρια παιδιών
Βρείτε την παρακάτω μετώπη, παρατηρήστε την προσεχτικά, περιγράψτε την και προσπαθήστε να μαντέψετε ποιον μύθο περιγράφει. Ένας από την ομάδα σας θα την περιγράψει και ένας άλλος θα μας πει τον μύθο.
Στόχος: ανακαλύπτουν τις μετώπες που υπάρχουν και στο βιβλίο της Ιστορίας τους, ανακαλούν τους μύθους των άθλων του Ηρακλή. 


Νίκη του Παιωνίου (αίθουσα 6), ατομική δραστηριότητα ή σε ζευγάρια
Η Νίκη του Παιωνίου στέκεται μπροστά σου ακίνητη, αλλά στην πραγματικότητα είναι ζωντανή και μιλάει για τον εαυτό της, το πώς ανακαλύφθηκε, τη ζωή της στο μουσείο και τα παιδιά που είναι τώρα μπροστά της και κάτι κάνουν.
Στόχος: οι μαθητές θαυμάζουν το ωραίο και ζωντανό αυτό άγαλμα, πληροφορούνται την ιστορία του από τις λεζάντες του Μουσείου και εκφράζονται γραπτώς, εκεί μπροστά στην ακίνητη Νίκη, βάζοντας τη φαντασία τους να δουλέψει. 


Ο Ερμής του Πραξιτέλη (αίθουσα 8), ατομική δραστηριότητα
 Θαυμάστε το τέλειο αυτό γλυπτό. Θυμηθείτε το μύθο της γέννησης του Διονύσου. Παρατηρήστε το όμορφο σώμα, τα σγουρά μαλλιά τις πτυχώσεις του χιτώνα. Για δείτε προσεχτικά το πρόσωπό του. Από τη μια πλευρά δείχνει σοβαρός και από την άλλη χαρούμενος. Φανταστείτε ότι είστε και εσείς καλλιτέχνες και προσπαθήσετε να ζωγραφίσετε το γλυπτό όσο πιο καλά μπορείτε. 
Στόχος: οι μαθητές θυμούνται το μύθο του Διονύσου, πληροφορούνται την ιστορία του αγάλματος, μαθαίνουν να παρατηρούν τις λεπτομέρειες του έργου και προσπαθούν να τις αποδώσουν, μαθαίνουν να θαυμάζουν και να τιμούν το ταλέντο του καλλιτέχνη.

ΕΔΩ και ΕΔΩ μπορείτε να δείτε πώς δούλεψα εγώ τις δραστηριότητες αυτές τα τρία τελευταία χρόνια και να απολαύσετε δείγματα της δουλειάς των μαθητών μου. 

Αναρτήθηκε από ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου