Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Το παλαιότερο βιβλιοπωλείο στον κόσμο

Το παλαιότερο βιβλιοπωλείο του κόσμου λέγεται Bertrand. Βρίσκεται στη Λισαβόνα, επί της Rua Garrett στη γειτονιά Chiado, δίπλα στην Όπερα και το καφενείο "Α Brasileira", διάσημο για ένα χάλκινο άγαλμα ενός από τους πιο γνωστούς σύγχρονους ποιητές της Πορτογαλίας, του Φερνάντο Πεσσόα. Άνοιξε το 1732 και παραμένει από τότε σε λειτουργία!


Το Bertrand δεν είναι απλώς παλιό και σαν τέτοιο θαυμάζεται σήμερα. Το ξεχωριστό με αυτό το βιβλιοπωλείο είναι ότι συνεχίζει να είναι μια πολύ καλή και αναπτυσσόμενη επιχείρηση εδώ και 283 χρόνια! Έχει επιβιώσει βέβαια μέχρι τώρα από σεισμούς και επαναστάσεις, αλλά και την πρόσφατη οικονομική κρίση. 
Ο Όμιλος Bertrand κατέχει 53 βιβλιοπωλεία στην Πορτογαλία, μια λέσχη βιβλίου, και οκτώ μικρότερους εκδότες. Η εταιρεία ήταν θυγατρική της γερμανικής εταιρείας μέσων ενημέρωσης Bertelsmann μέχρι το 2010, οπότε και  η Bertelsmann πώλησε την Bertrand στον Πόρτο Editora, το μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο της Πορτογαλίας.
Οι επενδύσεις για την ανανέωση του βιβλιοπωλείου δεν ήταν μια εύκολη απόφαση για την Bertrand. Η αγορά του βιβλίου στην Πορτογαλία συρρικνώθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Σχεδόν το ένα πέμπτο των βιβλιοπωλείων της χώρας έχουν κλείσει τις πόρτες τους από το 2004.
Πέρυσι, οι πωλήσεις μειώθηκαν περαιτέρω κατά 4,6 τοις εκατό. Οι κυβερνητικές περικοπές που σχετίζονται με τις προσπάθειες για τη συγκράτηση του αυξανόμενου δημοσίου χρέος της Πορτογαλίας έχουν περιορίσει την αγοραστική δύναμη της πορτογαλικής μεσαίας τάξης. 
Ωστόσο οι διαχειριστές του φοβερού βιβλιοπωλείου στη γειτονιά Chiado έχουν έναν λόγο να βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον. Η Λισαβόνα είναι όλο και πιο δημοφιλής μεταξύ των ταξιδιωτών. Και το περίφημο βιβλιοπωλείο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των τουριστών οι οποίοι το περιλαμβάνουν ανάμεσα στις επισκέψεις τους και αγοράζουν πολύ συχνά ένα βιβλίο σαν σουβενίρ από την επίσκεψή τους στην όμορφη πόλη. 

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου