Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Το ντοσκέ των φωνημάτων

Όλοι λίγο πολύ στην Α΄δημοτικού μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με παιδιά που δυσκολεύονται να εμπεδώσουν τα γράμματα και τις συλλαβές. Εγώ για να βοηθήσω αυτά τα μικρούλια, που θέλουν ένα σπρωξιματάκι, παίζω μαζί τους το "Μάντεψε και πες". 

Αρχικά τους βάζω στο ντοσκέ φύλλα με τα φωνήεντα που στην εσωτερική τους πλευρά έχουν μια αντίστοιχη εικόνα. Το παιδί προσπαθεί να θυμηθεί τα γραμματάκια και όταν δεν το καταφέρνει ανοίγει την εσωτερική σελίδα που θα του το θυμίσει. Για περισσότερη εξάσκηση ανοίγω τους κρίκους του ντοσκέ και αλλάζω τη θέση των γραμμάτων. Σε αυτό το παιχνίδι βοηθούν πάρα πολύ και οι μαμάδες στο σπίτι. 


Την ίδια τακτική χρησιμοποιώ και με τις συλλαβές, μόνο που εδώ, όταν κατακτήσουν τις συλλαβές, τους ζητώ να βρίσκουν και τα γράμματα από τα οποία δημιουργούνται.  Έχω παρατηρήσει ότι η άσκηση αυτή βοηθά πολύ τα μικρούλια που δεν μπορούν να συνδέσουν εύκολα τα γράμματα για να φτιάξουν τη συλλαβή. Φαίνεται ότι γι' αυτά είναι πιο εύκολο να μάθουν πρώτα τον ήχο και την εικόνα της συλλαβής και ύστερα να τη σπάσουν. Το καλό είναι ότι σε αυτό το παιχνίδι μπορούν να βοηθήσουν πολύ εύκολα οι μαμάδες. 




ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου