Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015

Επανέρχεται η συνέντευξη για τους διευθυντές εκπαίδευσης

Με τροπολογία σε νομοσχέδιο (για τις βοσκήσιμες γαίες) ο κ. Φίλης επαναφέρει τη συνέντευξη ως κριτήριο για την επιλογή των υποψηφίων για τις θέσεις διευθυντών εκπαίδευσης δίνοντάς της ως «άριστα» τα 15 μόρια, δηλαδή πάνω από τα 12 μόρια που παίρνει κάποιος που θα πρωτεύσει στην ψηφοφορία από τους διευθυντές σχολικών μονάδων.


Ο λόγος που ο κ. Φίλης αποδομεί τον νόμο Κουράκη; Η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να εκλέξει ημέτερους σε θέσεις διευθυντών σχολείων. Συγκεκριμένα, ο κ. Κουράκης αποφάσισε ότι οι εκπαιδευτικοί θα ψηφίζουν για τον διευθυντή τους και η ψήφος τους θα συνυπολογίζεται με τα ακαδημαϊκά προσόντα και την εμπειρία στη συνολική μοριοδότηση των υποψηφίων. Ωστόσο στις εκλογές για διευθυντές που έγιναν τον Ιούνιο η «επιχείρηση» Κουράκη απέτυχε, καθώς εξελέγησαν οι εμπειρότεροι υποψήφιοι δάσκαλοι και καθηγητές που έχουν οικοδομήσει τις σχέσεις τους με τους συναδέλφους τους, οι οποίοι δεν ψήφισαν με κομματικά κριτήρια.


Ετσι, το τελικό αποτέλεσμα του «εκλογικού χάρτη» των σχολείων ήταν κατώτερο των προσδοκιών του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα ήλθε η σειρά για επιλογή των περίπου 110 διευθυντών εκπαίδευσης της χώρας. Εάν το σύστημα παρέμενε το ίδιο, οι νυν διευθυντές (επιλεγμένοι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ) θα είχαν πλεονέκτημα έναντι των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι πρώτοι κατά τη διάρκεια της θητείας τους φρόντισαν να δομήσουν δίκτυα με τους εκπαιδευτικούς. Με τη ρύθμιση Φίλη, η διαφορά με το παρελθόν είναι ότι τώρα η συνέντευξη δεν θα δίνεται στο Κεντρικό Συμβούλιο Επιλογής αλλά σε Περιφερειακά Συμβούλια που θα διορίζει ο περιφερειακός διευθυντής. Αυτούς έχει καταφέρει να αλλάξει το δίδυμο Μπαλτά-Κουράκη, με μια επιλογή που έφερε σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στο Ευρωκοινοβούλιο εκλήθη να δώσει εξηγήσεις στις βολές των ευρωβουλευτών περί αναξιοκρατίας.

Περισσότερα: http://www.kathimerini.gr
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου