Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Περιηγήσου στο... google maps της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας


Ένα πρότζεκτ με αρχικό στόχο τη διευκόλυνση της ακαδημαϊκής έρευνας μπορεί να γίνει ένα διασκεδαστικό παιχνίδι εξερεύνησης των γωνιών της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Παρόλο που δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα η χρονομηχανή, μπορείς να κάνεις αυτό το ταξίδι νοερά, χάρη σε έναν λεπτομερέστατο χάρτη της πάλαι ποτέ κραταιάς αυτοκρατορίας, ο οποίος διαθέτει τη φόρμα του google maps.

Ο χάρτης αποτελεί καρπό της δουλειάς του Γιόχαν Άλφελτ, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Λουντ (Σουηδία), ο οποίος με την υποστήριξη του πρότζεκτ Pelagios τον κατασκεύασε αντλώντας στοιχεία από την έκδοση Barrington Atlas of the Greek and Roman World και από τη βάση δεδομένων Pleiades που στηρίζεται στον συγκεκριμένο άτλαντα. 

Συνολικά ο χάρτης διαθέτει οκτώ επίπεδα ζουμ, τα οποία αυξάνονται σε εννέα σε περιοχές με πλούσια δεδομένα: στην Κεντρική και Νότια Ιταλία, τη Βόρεια Τυνησία, την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Συρία, τον Λίβανο, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Επίσης, κάτω αριστερά διακρίνεται το λογότυπο της Google. Εάν το πατήσεις, παραπέμπεσαι στη σημερινή εκδοχή του χάρτη που κοιτάς εκείνη της στιγμή, όπως απεικονίζεται από την υπηρεσία χαρτών του διαδικτυακού κολοσσού.

Το... google maps της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας περιλαμβάνει τις τοποθεσίες πόλεων, οχυρών, ναών, οικισμών, δρόμων, λουτρών, τύμβων, νεκροταφείων και πολλών άλλων. Ο χάρτης είναι χρωματισμένος ανάλογα με το υψόμετρο κάθε περιοχής, ενώ από φυσικές τοποθεσίες αναφέρονται μόνο ορισμένοι ποταμοί και λίμνες. Σκοπός σύμφωνα με τον Άλφελτ είναι δημιουργηθεί «ένας χάρτης εύληπτος, κάτι που είναι αναγκαίο για τις online εκδόσεις, ιδιαίτερα για interactive χάρτες στους οποίους οι χρήστες θέλουν να κάνουν ζουμ ή να κάνουν κλικ σε συγκεκριμένα σημεία».

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝ. ΠΑΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου