Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Αγγλία: Άκρως αποτελεσματική για το περιβάλλον η χρέωση της πλαστικής σακούλας


Η επιβολή χρέωσης 5 πενών (0,06 ευρώ) ανά τεμάχιο οδήγησε σε θεαματική μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας στην Αγγλία, δείχνουν στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης. Με τα πλαστικά σκουπίδια να θεωρούνται πλέον μάστιγα για τις θάλασσες, ανάλογα μέτρα θα εφαρμοστούν σε όλες τις χώρες της ΕΕ από τα τέλη του 2018.

Το μέτρο φαίνεται ότι μείωσε τη χρήση κατά 83%, αναφέρει τη Δευτέρα το BBC. Στους πρώτους έξι μήνες από την επιβολή χρέωσης, συνολικά 640 εκατομμύρια πλαστικές σακούλες χρησιμοποιήθηκαν σε επτά αλυσίδες σουπερμάρκετ στην Αγγλία.

Σύμφωνα με την οργάνωση Wrap, τα νούμερο αυτό θα έφτανε τα 3,82 δισεκατομμύρια σακούλες αν δεν είχε επιβληθεί χρέωση.

Όπως ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση, από τα 41,3 εκατομμύρια λίρες που έχει αποφέρει μέχρι σήμερα η χρέωση των σακούλων, τουλάχιστον τα 29,2 εκατ. λίρες διατέθηκαν σε οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, την υγεία και τις τέχνες, μεταξύ άλλων.

Μέτρα για τη μείωση των πλαστικών σακούλων προβλέπει εξάλλου η νέα ευρωπαϊκή οδηγία 2015/720 που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2015 και δίνει στις χώρες-μέλη δύο επιλογές:

- Nα λάβουν μέτρα ώστε η μέση ετήσια κατανάλωση να μην υπερβαίνει τις 90 ελαφριές σακούλες ανά πολίτη έως τα τέλη του 2019 και τις 40 έως τα τέλη του 2025 

- Να επιβάλλουν χρέωση στις πλαστικές σακούλες από τα τέλη του 2018

Περίπου 8 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες -198 ανά κάτοικο- χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο στην ΕΕ, και οι περισσότερες από τις μισές καταλήγουν στα σκουπίδια έπειτα από μία μόνο χρήση...

Τον Δεκέμβριο του 2015, η Αλόννησος έγινε η πρώτη περιοχή της Ελλάδας που απαγορεύει τις πλαστικές σακούλες.

Πηγή: in.gr

Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝ. ΠΑΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου