Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Το 2ο βραβείο της UNICEF στο 60ο Δημοτικό Πάτρας!

Μια πολύ σημαντική διάκριση έλαβε το 60ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας, που κέρδισε το 2ο Βραβείο UNICEF 2016 στην κατηγορία "Δημοτικά - Παραμύθια".



Πάνω από 18.000 παιδιά από περισσότερα από 700 σχολεία ευαισθητοποιήθηκαν και συμμετείχαν στο κορυφαίο πρόγραμμα της UNICEF για την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού. Η περσινή Δ1 τάξη του 60ου Δημοτικού Σχολείου Πάτρας διακρίθηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Τα Παιδιά Γράφουν και Ζωγραφίζουν τα Δικαιώματά τους: Παιδιά Πρόσφυγες, Παιδιά Μετανάστες, μα πάνω απ’ όλα Παιδιά" καταλαμβάνοντας το δεύτερο βραβείο με το παραμύθι «Παιδιά χελιδόνια».  

Με το παραμύθι τους αυτό και μέσα από την ιστορία ενός μικρού κοριτσιού που μόνο παλεύει να σταθεί στα πόδια του μακριά από την πατρίδα του, οι μαθητές ανέδειξαν το δράμα της προσφυγιάς. Ήθελαν με το όμορφο βιβλίο τους να θυμίσουν σε μικρούς και μεγάλους,  ότι όλες οι παιδικές ψυχές έχουν δικαίωμα στην αγάπη, στην ειρήνη και στη μόρφωση και ότι όλα τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται και αξίζουν μια καλή και χαρούμενη ζωή.

Το 60ο Δημοτικό Πάτρας έλαβε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «Δημοτικά – Παραμύθια». Το πρόγραμμα συντόνισε η δασκάλα τους, κ. Δήμητρα Μυλωνάκη.

Η απονομή των βραβείων έγινε στην Αθήνα, στις 21 Νοεμβρίου, μια μέρα μετά την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού. Εκτός από τα σχολεία και θέλοντας να τονίσει τα θετικά πρότυπα για τα παιδιά η UNICEF Ελλάδος βράβευσε και  εξέχουσες προσωπικότητες και φορείς της χώρας μας που προωθούν τα δικαιώματα του παιδιού. Πιο συγκεκριμένα:  

Το Βραβείο UNICEF 2016 «Λάμπρος Κανελλόπουλος» απενεμήθη στον Μοχάμεντ Μοχάμεντ, 13 ετών, ο οποίος ζει με την οικογένειά του στο Κέντρο Φιλοξενίας του Ελαιώνα, μιλά 6 γλώσσες και προσφέρει εθελοντικά τη βοήθειά του ως διερμηνέας.

Το Βραβείο UNICEF 2016 απενεμήθη στον Λευτέρη Πετρούνια για το ήθος και την προαγωγή του «Ευ Αγωνίζεσθα»ι και του Ολυμπιακού ιδεώδους αποτελώντας ένα παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά και τους νέους στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Ειδικό Βραβείο «Νίκος Αναλυτής» απενεμήθη στο 2θέσιο Δημοτικό Σχολείο Ψαρής Φοράδας Ηρακλείου Κρήτης, Τάξη Δ΄. Υπ. Εκπ/κός: Πλατάκη Μαρία

Βραβεύτηκαν επίσης τα σχολεία:

Αφίσες - Νηπιαγωγεία:

1ο Βραβείο - 15ο Νηπιαγωγείο Βέροιας (Κλασικό Τμήμα). Υπ. Εκπ/κός: Βέλκου Ελευθερία
2ο Βραβείο - Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο «Το αερόστατο» Πατρών. Υπ. Εκπ/κοί: Ρεζίτης Σωτήρης, Καρακπίνη Ελευθερία, Σακελλαρίου Μαίρη.
3ο Βραβείο - Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, 2ο Τμήμα Προνηπίων. Υπ. Εκπ/κοί: Καραμπιμπέρη Δήμητρα, Στρατοπούλου Ευδοξία.

Αφίσες - Δημοτικά:  

1ο Βραβείο - 3ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου, Τάξη Α2. Υπ. Εκπ/κός: Τζιοβάρα Θεοδώρα
2ο Βραβείο - 4ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας, Τάξη Β1. Υπ. Εκπ/κοί: Κουρτέση Πετρούλα, Γιαννοπούλου Θεοδώρα
3ο Βραβείο - «Ζάννειο Εκπαιδευτήριο» Ηρακλείου Κρήτης, Τάξη Β1. Υπ. Εκπ/κοί: Κανταρτζόγλου Φώτης, Μελισσουργάκη Μανταλένα

Παραμύθια

1ο Βραβείο - Εκπαιδευτήρια «Ροδίων Παιδεία» Ρόδου, Τάξη Δ1. Υπ. Εκπ/κός: Σταχίκα Μάρθα
2ο Βραβείο - 60ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας, Τάξη Δ1. Υπ. Εκπ/κός: Μυλωνάκη Δήμητρα
3ο Βραβείο - 11ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας, Τάξη Γ2. Υπ. Εκπ/κοί: Χαλίλη Νίκη, Τροντή Διονυσία

Βιβλία - Εφημερίδες

1ο Βραβείο - 5ο Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Ρόδου, Τάξη Ε1. Υπ. Εκπ/κός: Παπαζαχαρίου Ειρήνη - Ανθή
2ο Βραβείο - 1ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης, Τάξη Ε1. Υπ. Εκπ/κός: Γεωργιοπούλου Ελένη
3ο Βραβείο - 26ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, Τάξη Ε΄. Υπ. Εκπ/κοί: Λιάκου Ιορδανία, Χαριτάκης Αντώνιος

Στην τελετή απονομής, που πραγματοποιήθηκε στη Στοά του Βιβλίου και συντόνισε η δημοσιογράφος Φαίη Μαυραγάνη, συμμετείχαν μεταξύ άλλων:
η Αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο Νίκο Βούτση,
ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης,
ο Πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής,
η κ. Σία Αναγνωστοπούλου εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ,
η κ. Σοφία Βούλτεψη εκπροσωπώντας τη Νέα Δημοκρατία,
ο κ. Στέφανος Ξεκαλάκης εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ,
ο κ. Γιάννης Δελής εκπροσωπώντας το ΚΚΕ,
ο κ. Γιώργος Μαυρωτάς εκπροσωπώντας το ΠΟΤΑΜΙ,
η κ. Θεοδώρα Μελαλοοικονόμου εκπροσωπώντας την  Ένωση Κεντρώων,
η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων Φωτεινή Κούβελα,
ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αθηναίων Νώντας Λαμπρακάκης,
ο Πρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας Θανάσης Βασιλειάδης,
η Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων STAR Λόλα Νταϊφά,
ο συγγραφέας Μάνος Κοντολέων,
αντιπροσωπεία του Ολυμπιακού και οι ποδοσφαιριστές Ομάρ Ελαμπντελαουί και Ταρίκ Ελιουνούσι, και
τα παιδιά του σχολείου Muntin Nayon που στηρίζει τη UNICEF και στέλνουν το δικό τους ξεχωριστό μήνυμα.

Η UNICEF στην εκδήλωση επισήμανε ότι παρά την τεράστια πρόοδο που πραγματοποιήθηκε για τα παιδιά από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού το 1989, τα δικαιώματα εκατομμυρίων παιδιών παραβιάζονται καθημερινά.

«Οι συγκρούσεις, οι κρίσεις και το βαρύ φορτίο της φτώχειας εξακολουθούν να θέτουν τη ζωή και το μέλλον εκατομμυρίων παιδιών σε κίνδυνο. Για το λόγο αυτό η προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού είναι πιο επιτακτική από ποτέ - και αποτελεί το κλειδί για την οικοδόμηση ισχυρότερων, πιο σταθερών κοινωνιών», δήλωσε η Πρόεδρος της UNICEF Ελλάδος Σοφία Τζιτζίκου. «Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτές τις παραβιάσεις, επενδύοντας περισσότερο στην προσέγγιση των πιο ευάλωτων παιδιών».

Τα βραβευμένα, μαζί με όλα τα έργα των παιδιών εκτίθενται στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου). Η έκθεση θα λειτουργήσει από 21 Νοεμβρίου έως 6 Δεκεμβρίου.

Ώρες επισκέψεων: Δευτέρα 21 Νοεμβρίου: 17:00-21:00, καθημερινά: 10:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο: 10:00-14:00, Κυριακή κλειστά.


Επιτροπή Αξιολόγησης Βραβείων: Σοφία Τζιτζίκου, Πρόεδρος της UNICEF Ελλάδος, Παύλος Τσίμας, Δημοσιογράφος, Μάνος Κοντολέων, Συγγραφέας, Λόλα Νταϊφά, Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων STAR, Γιάννης Μπεχράκης, Φωτοειδησεογράφος Reuters, Μερόπη Πρέκα, Ζωγράφος, Πόλυ Μηλιώρη, Συγγραφέας, Πόπη Μάλφα, Μέλος Ε.Σ. της UNICEF Ελλάδος, Ηλίας Λυμπέρης, Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF Ελλάδος, Σοφία Λαπατά, Εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Λίλιαν Λύκου, Μέλος Δ.Σ. Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (Π.Α.Σ.Ι.Π.Σ.), Ράνια Μακρή, Προϊσταμένη Εκπαίδευσης και Συνηγορίας για τα Δικαιώματα του Παιδιού της UNICEF Ελλάδος.

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου