Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Έλληνες μαθητές συνομιλούν με αστροναύτες



Την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 1:37μ.μ. ακριβώς 20 μαθητές από επτά Δημοτικά Σχολεία του Περιστερίου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν για οκτώ περίπου λεπτά με τους αστροναύτρες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΙSS) την ώρα που περνούσε πάνω από τη χώρα μας. Τρεις φορές τον χρόνο περνάει ο δορυφόρος επάνω από την Ελλάδα, σε απόσταση περίπου 372.000 χιλιομέτρων από τη Γη.

Η προσπάθεια προετοιμάστηκε με ιδιαίτερη προσοχή και χρειάστηκε εξαιρετικός συντονισμός για να πραγματοποιηθεί με επιτυχία αφού το πέρασμα του δορυφόρου κράτησε τόσο λίγα λεπτά.  Η οργάνωσή της διήρκησε περίπου δύο χρόνια από τη στιγμή που η ΝΑSΑ δέχτηκε την αίτηση των ελληνικών σχολείων. Την πρωβουλία ανέλαβε η διαμερισματική σύμβουλος Περιστερίου και πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 18ου Δημοτικού Σχολείου της περιοχής, κυρία Αθηνά Δαφνομήλη, σε συνεργασία με την Ενωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών. Κατά τη διάρκεια των δύο αυτών ετών έπρεπε να συντονιστούν η ΝΑSΑ, η Διεθνής Διαστημική Επιτροπή, η Ελληνική Αστρονομική Ενωση, το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, οι διευθυντές και οι γονείς επτά δημοτικών σχολείων.

Τα παιδιά που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα κληρώθηκαν και παρακολούθησαν πρώτα σεμινάρια από την Ελληνική Αστρονομική Ενωση, για τα οποία ενημερώθηκε η ΝΑSΑ καθώς τα θεωρούσε απαραίτητα. Η συνομιλία τελικά στέφθηκε με επιτυχία καθώς ο αμερικανός αστροναύτης και ραδιοερασιτέχνης Τίμοθι Κρίμερ μιλούσε στους μικρούς μαθητές μέχρι που η φωνή του χάθηκε καθώς ο δορυφόρος ολοκλήρωσε την πορεία του πάνω από τη χώρα μας. Μπορείτε βέβαια εύκολα να αντιληφθείτε τον ενθουσιασμό των μικρών μαθητών.

Μπράβο σε όλους, μεγάλους και μικρούς, για την καταπληκτική προσπάθεια!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου