Σε τρία πρωτότυπα εκπαιδευτικά εργαστήρια προσκαλεί τις σχολικές ομάδες δημοτικών και γυμνασίων η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, τα οποία εντάσσονται στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο:«Από τα σπήλαια στα e – books».
Θέμα του πρώτου εργαστηρίου είναι «Γνωριμία μαθητών με τη Βιβλιοθήκη», του δεύτερου «Η ιστορία της Γραφής», ενώ του τρίτου «Η ιστορική διαδρομή της Βιβλιοδεσίας». Στόχος των εργαστηρίων είναι να φέρουν τα παιδιά σε γνωριμία με τον χώρο του Βιβλίου μέσα από πρωτότυπες δραστηριότητες, που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και αναπτύσσουν την αγάπη τους για το βιβλίο και το θεσμό της Βιβλιοθήκης.
«Γνωριμία μαθητών με τη Βιβλιοθήκη»
Οι μαθητές εξοικειώνονται με τους τρόπους οργάνωσης μίας σύγχρονης βιβλιοθήκης, τους τρόπους αναζήτησης και εντοπισμού πληροφοριών στο έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό της και έρχονται σε άμεση επαφή με όλες τις υπηρεσίες που μπορεί να τους παρέχει.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι μαθητές καλούνται να αναζητήσουν μόνοι τους τις βιβλιογραφικές πηγές που χρειάζονται και να συγκεντρώσουν το κατάλληλο υλικό, ώστε να ολοκληρώσουν τις σχολικές εργασίες τους στους χώρους της Βιβλιοθήκης.
Το εργαστήριο μπορεί να διαρκέσει από 1 έως 3 ώρες.
«Η ιστορία της γραφής»
Το εργαστήρι αυτό ταξιδεύει τους μαθητές πίσω στο χρόνο, μέσα από τα μονοπάτια της ιστορίας της γραφής. Από τη μία παρουσιάζει την ιστορική εξέλιξη της γραφής, ενώ από την άλλη δίνει στα παιδιά την ευκαιρία για μια δημιουργική ενασχόληση και γνωριμία με τα «υλικά της γραφής». Οι μαθητές καλούνται να ακολουθήσουν τη διαδρομή από τις σπηλαιογραφίες μέχρι την ανακάλυψη της σφηνοειδούς, τα ιερογλυφικά της Αιγύπτου, τη γέννηση του ελληνικού αλφαβήτου, την εφεύρεση της τυπογραφίας και τέλος (τα βιβλία χωρίς χαρτί και μελάνι) τις ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης (e-book readers).
Με την ευκαιρία αυτή, θα γράψουν σε πηλό, σε κερί, σε πάπυρο, σε περγαμηνή, αλλά και σε γραφομηχανή. Θα μάθουν πώς κατασκευάζονταν αυτά τα υλικά και θα γράψουν με καλαμένια και ξύλινη γραφίδα, με πένες, αλλά και με φτερά χήνας!
Το εργαστήρι αυτό που έχει διάρκεια μιάμισης ώρας, σχεδιάζει και υλοποιεί ο κ. Δημήτρης Κουρουβακάλης. Μετά το πέρας του και προαιρετικά, η σχολική ομάδα μπορεί να παρακολουθήσει και το εργαστήρι «Η ιστορική διαδρομή της Βιβλιοδεσίας», το οποίο έχει επίσης διάρκεια μιάμισης ώρας.
«Η ιστορική διαδρομή της Βιβλιοδεσίας»
Στο εργαστήρι αυτό, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν παλαιούς και νεότερους τύπους βιβλιοδεσίας. Θα χρησιμοποιήσουν εργαλεία και μηχανήματα της βιβλιοδετικής τέχνης, θα έρθουν σε επαφή με διάφορα είδη δέρματος και χαρτιού και θα φτιάξουν το δικό τους βιβλίο.
Ξεκινώντας από το ράψιμο των φύλλων στο παραδοσιακό τεζάκι, θα παρακολουθήσουν τη γοητευτική διαδικασία της βιβλιοδέτησης, μέσα από την οποία μεμονωμένα χαρτιά μεταμορφώνονται σε βιβλίο!
Και βέβαια θα ανακαλύψουν ότι το βιβλίο δεν είναι μόνο ένα μέσο για να ταξιδεύουν οι ιστορίες και οι σκέψεις μας, αλλά μπορεί να είναι και ένα έργο τέχνης!
Το εκπαιδευτικό εργαστήρι «Η ιστορική διαδρομή της Βιβλιοδεσίας» σχεδιάζει και υλοποιεί ο κ. Νίκος Καραμέτος.
Το πρόγραμμα ξεκινάει από το Σεπτέμβριο του 2010 και για να μπορέσει ένα σχολείο να συμμετάσχει πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με τον κ. Κουρουβακάλη στο τηλέφωνο 210-9469634 ή στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης 210-9469631 - 632. Σημειώνεται ότι η Βιβλιοθήκη έχει διαμορφώσει διαφορετικές παρουσιάσεις για τις σχολικές τάξεις του δημοτικού και για τις σχολικές τάξεις του γυμνασίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου