Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Τ.Ε.Π.Α.Ε.) ΣΤΟ ΑΠΘ

Η επιστολή του Γενικού Γραμματέα που είδε το φως της δημοσιότητας στις 12 Φεβρουαρίου 2011,  με την οποία ανακοινώνει τη μη διεξαγωγή  εξετάσεων για την επιλογή δασκάλων και νηπιαγωγών για τη μετεκπαίδευσή τους  στα Διδασκαλεία των Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης και Προσχολικής Εκπαίδευσης, δημιούργησε, όπως είναι επόμενο, έκπληξη και απορία. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις φήμες που κυκλοφορούν από καιρό για οριστικό κλείσιμο των Διδασκαλείων, έχει προκληθεί  ιδιαίτερος προβληματισμός και ανησυχία ανάμεσα στον εκπαιδευτικό κόσμο για το μέλλον ενός θεσμού, που μόνο θετικά αποτελέσματα έχει καταγράψει στην πορεία του. 

Ο προβληματισμός και η ανησυχία αυξάνεται, επειδή στη σύντομη  επιστολή του ο κ. Γ. Γραμματέας επαναλαμβάνει  την ίδια επιχειρηματολογία και τη ίδια φρασεολογία, η οποία έχει απαντηθεί κατά κόρον από την εκπαιδευτική κοινότητα. Επιμένει ότι ο θεσμός των Διδασκαλείων όπως μετεξελίχτηκε το 1995, δεν έλαβε υπόψη του τις μεγάλες αλλαγές και παρουσίασε φαινόμενα δυσλειτουργίας και   αδυναμίας να ανταποκριθεί  στις επιμορφωτικές ανάγκες των νηπιαγωγών και δασκάλων, πράγμα που δεν συμβαδίζει με τη γενικότερη εντύπωση που υπάρχει μεταξύ των χιλιάδων εκπαιδευτικών που έχουν μετεκπαιδευτεί τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, αλλά και τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων του Προγράμματος σπουδών του Διδασκαλείου του Τ.Ε.Π.Α.Ε., του Α.Π.Θ. που έγινε πολύ πρόσφατα.

Ο θεσμός των Διδασκαλείων προσέφερε και έχει να προσφέρει πάμπολλα στους/στις εκπαιδευτικούς, εάν η πολιτική ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ είχε την πρόθεση να συνεργαστεί και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τις προτάσεις που έκαναν οι πρόεδροι των Διδασκαλείων τον Σεπτέμβριο του 2010. Αλλά η πολιτική ηγεσία αγνόησε τις προτάσεις αυτές και προχώρησε στην αναστολή του θεσμού.

Εφόσον ο διάλογος για το μέλλον των Διδασκαλείων, όπως διατείνεται ο Γ.Γ. στην επιστολή του, είναι σε εξέλιξη, τέτοιου είδους αποφάσεις, για ένα θεμελιακό ζήτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας, δυσχεραίνουν τις δυνατότητες διαλόγου και συνεργασίας.

Ζητούμε λοιπόν την άμεση προκήρυξη των εξετάσεων για την επιλογή δασκάλων και νηπιαγωγών στα Διδασκαλεία Δημοτικής και  Προσχολικής Εκπαίδευσης της χώρας, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί ο διάλογος του Υπουργείου με την εκπαιδευτική κοινότητα.

Το προεδρείο του Διδασκαλείου Τ.Ε.Π.Α.Ε., Α.Π.Θ.

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου