Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Παγιδευμένοι στο διαδίκτυο

Για πρώτη φορά: Έρευνα αποκρυπτογραφεί τις 4 φυλές  εξάρτησης των εφήβων από το Διαδίκτυο

Το διαδίκτυο πλέον παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή των εφήβων ενώ η εξάρτηση από αυτό λαμβάνει διαστάσεις μάστιγας στη χώρα μας με 12,7 % των Ελληνόπουλων να εμφανίζουν οριακή διαδικτυακή συμπεριφορά.

Για πρώτη φορά μια νέα μελέτη που εκπονήθηκε στην Ελλάδα και σε άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες αποκρυπτογραφεί τις τέσσερις φυλές της διαδικτυακής εξάρτησης στα Ελληνόπουλα.

Εκπροσωπώντας τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού , που συντόνισε την έρευνα, η λέκτορας Εφηβικής Ιατρικής, Άρτεμις Τσίτσικα, οι φυλές αυτές είναι: Του «παγιδευμένου», του «ζογκλέρ», εκείνου που ολοκληρώνει έναν πλήρη κύκλο και εκείνου που βαριέται τα πάντα.

Ο «παγιδευμένος» είναι εκείνος που αφήνει πίσω τον αληθινό κόσμο και καταφεύγει στο Διαδίκτυο. 

Αντίθετα, ο «ζογκλέρ» έχει δίψα για ζωή και ενδιαφέροντα, ενώ μπορεί να ελέγξει την ενασχόλησή του με το Ίντερνετ.

Ο "κορεσμένος" είναι αυτός που κάνει έναν πλήρη κύκλο, τα δίνει όλα στο Διαδίκτυο, μπουχτίζει και μετά «διορθώνεται» μόνος του ή απλώς ερωτεύεται και φεύγει.

Εκείνος που βαριέται τα πάντα είναι ο έφηβος που δεν έχει όρεξη για ζωή και αντιμετωπίζει τις περισσότερες δυσκολίες καθώς κάτω από την e-εξάρτηση μπορεί να κρύβονται άλλα προβλήματα όπως κατάθλιψη, απόσπαση προσοχής ή υπερκινητικότητα.

Την ίδια ώρα ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει ο τζόγος ο οποίος σχετίζεται άμεσα με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα,  το 8% των Ελλήνων εφήβων έχουν «κόλλημα» με τον τζόγο στο Διαδίκτυο, ενώ το 22% με τον τζόγο στον «πραγματικό» κόσμο.

Όσον αφορά το facebook, η έρευνα έδειξε πως πάνω από δύο ώρες ενασχόληση με αυτό την ημέρα και περισσότεροι από 600 φίλοι μπορούν να συσχετιστούν με συμπεριφορές e-εξάρτησης. 

Πηγή:  star.gr
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου