Ρεπορτάζ: Ιφιγένεια Διαμαντή (από την Καθημερινή)
Ηλεκτρονικό ή μη, το bullying ή σχολικός εκφοβισμός είναι παρόν στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό αποτυπώνεται στα ευρήματα σχετικής έρευνας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής καμπάνιας ενάντια στον σχολικό... εκφοβισμό, που παρουσίασε χθες το Χαμόγελο του Παιδιού, με αφορμή την ανακοίνωση ίδρυσης Ευρωπαϊκού Δικτύου ενάντια στο φαινόμενο, με στόχο να διαμορφωθεί μια ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική.
Τον συντονισμό του Δικτύου θα έχει το Χαμόγελο του Παιδιού, ενώ συνολικά συνεργάζονται 16 φορείς από 12 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Βουλγαρία, Γερμανία, Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Εσθονία, Λεττονία, Λιθουανία) που καλύπτουν το 62% του πληθυσμού.
Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 16.227 μαθητές Γυμνασίου (4.999 από την Ελλάδα από 167 σχολεία της χώρας με ευρεία γεωγραφική διασπορά) φέρνουν τη χώρα τέταρτη μεταξύ Ιταλίας, Βουλγαρίας, Λιθουανίας, Εσθονίας και Λεττονίας. Περιπαικτικά παρατσούκλια, σωματική βία με σπρωξίματα, σεξουαλική παρενόχληση, αποκλεισμός από παρέες ή κοινωνικές δραστηριότητες, κλοπές αντικειμένων, διάδοση ψευδών φημών ή εξευτελιστικών βίντεο και φωτογραφιών μέσω Ιντερνετ ή κοινωνικών δικτύων συνιστούν μερικές από τις πτυχές του bullying, που φαίνεται να είναι περισσότερο έντονο στις χώρες της Βαλτικής.
Περίπου 1 στους 3 εφήβους (31,98%) στην Ελλάδα έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού, στην πλειονότητά τους τους αγόρια (34,2%) και λιγότερο κορίτσια (29,7%). Το 60,6% παρενοχλείται με κοροϊδευτικά παρατσούκλια, το 45,3% με άσκηση σωματικής βίας (σπρωξίματα-χτυπήματα), και το 36,3% με πειράγματα εξαιτίας εξωτερικής εμφάνισης.
Είναι ενδιαφέρον ότι το 36,78% απευθύνεται πρωτίστως σε φίλο ή συμμαθητή για να μοιραστεί το πρόβλημα, ενώ στις υπόλοιπες χώρες τα παιδιά στρέφονται στους γονείς για να εκμυστηρευθούν το πρόβλημα. Παράλληλα, 1 στους 3 εφήβους (30,2%) που ερωτήθηκαν στην Ελλάδα απαντά καταφατικά ότι έχει εκφοβίσει συμμαθητές. Στη Λιθουανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 63,1%. Τη σημασία της έγκαιρης αναγνώρισης των σημείων του bullying υπογράμμισε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης. Παράλληλα, παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία ομάδας ευρωβουλευτών, μεταξύ των οποίων ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, προκειμένου να καθιερωθεί ευρωπαϊκή ημέρα ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό από τα αρμόδια θεσμικά όργανα. Την πρωτοβουλία υποστηρίζει και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο, ενώ το έργο υλοποιείται και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος DAPHNE III της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝ ΠΑΝ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου