Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Καταγγελία 1ου ΕΠΑΛ Αίγινας

Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013
  1ο ΕΠΑΛ Αίγινας

Οι καθηγητές, οι μαθητές και ο σύλλογος γονέων του ΕΠΑΛ Αίγινας  καταγγέλλουν ως εγκληματική για την δημόσια παιδεία την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τρεις ολόκληρους τομείς ( Υγείας &Πρόνοιας - Γραφικών Τεχνών – Αισθητικής & Κομμωτικής ) της Επαγγελματικής  Εκπαίδευσης και συνολικά 52 ειδικότητες, στέλνοντας στη διαθεσιμότητα 2500 εκπαιδευτικούς και εξαναγκάζοντας  17000 και πλέον μαθητές που φοιτούν στους καταργούμενους τομείς, είτε να στραφούν στην ιδιωτική εκπαίδευση με το ανάλογο τίμημα, είτε να διακόψουν το σχολείο. 

Μεγάλα ιδιωτικά ΙΕΚ δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα σε αυτούς τους τομείς και ειδικότητες που καταργούνται οριστικά από το δημόσιο σχολείο. Μια μέρα πριν τη δημοσίευση του πολυνομοσχεδίου, ο Υπουργός Παιδείας εγκαινίαζε και εκθείαζε τις νέες εγκαταστάσεις ιδιωτικού ΙΕΚ που ειδικεύεται στον Τομέα Υγείας, τον οποίο το υπουργείο την επόμενη κατήργησε από το δημόσιο σχολείο, διότι δεν συνδέονταν δήθεν με την αγορά εργασίας!

Σε 204 σχολεία (δηλαδή περίπου στα μισά ΕΠΑΛ) λειτουργούν ως σήμερα οι ειδικότητες του Τομέα Υγείας - Πρόνοιας. Ένα απ αυτά τα σχολεία είναι και το ΕΠΑΛ Αίγινας. Το 23 % των μαθητών των ΕΠΑΛ και το 60% των ΕΠΑΣ φοιτούν στους τομείς που καταργούνται. Αυτό σημαίνει πως θα κλείσουν ολόκληρα σχολεία ή, στην καλύτερη περίπτωση, θα συρρικνωθούν δραματικά με την κατάργηση αυτή. 


Αυτό θα επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις: απώλεια οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών και γενικών μαθημάτων, ενώ 830 εργαστήρια (το 23% του συνόλου) που συστάθηκαν και εξοπλίστηκαν την τελευταία δεκαετία, θα μείνουν ανενεργά.

Οι εκπαιδευτικοί, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, τους γονείς και τους μαθητές, θα κρατήσουν όλα τα σχολεία ανοιχτά με όλους τους μαθητές και τους καθηγητές, αλλά και τους άλλους εργαζόμενους στα σχολεία, σχολικούς φύλακες και καθαρίστριες .

Απαιτούμε από τους βουλευτές Πειραιά, να κινηθούν για την άμεση απόσυρση των σχετικών διατάξεων, σεβόμενοι το ιερό δικαίωμα των εκατοντάδων μαθητών  στη μόρφωση και το ιερό δικαίωμα των εκπαιδευτικών στην εργασία.
Επειδή κανείς δεν είναι ασφαλής πια, καλούμε τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και τους μαθητές της Αίγινας:

Ø  ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΤΕΡΗΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ

Ø  ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ  ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

Ø  ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΕ –ΔΝΤ,  ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΛΑΟ.

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου