Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Το χρονικό μιας φυγής

Αγαπημένοι μου αναγνώστες, φέτος έχω Δ΄ δημοτικού και δουλεύω στην τάξη ένα σχέδιο μαθήματος σχετικό με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ψάχνοντας λοιπόν στο διαδίκτυο να βρω σχετικό υλικό έπεσα πάνω σε μία τρομερή αφήγηση με τίτλο "ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΦΥΓΗΣ". Πρόκειται για την ιστορία του ταξιδιδιού δυο 18χρονων λαθρομεταναστών όπως τη διηγήθηκαν σε μια συνέντευξή τους στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ χρόνια αγρότερα. 

Πραγματικά εντυπωσιάστηκα. Τη διάβασα και στους μαθητές μου. Τι να πω. Ότι όλη την ώρα που διάβαζα δεν ξύθηκαν καν; Δεν ανέπνεαν; Ότι ενθουσιάστηκαν πραγματικά και χειροκροτούσαν, όταν έμαθαν στο τέλος πόσο σπουδαία έγιναν αυτά τα δυο παιδιά, που πέρασαν τόσες ταλαιπωρίες μόνα τους πάνω στα βουνά; Ότι ζητούσαν επίμονα την ιστορία τους να την πάνε στο σπίτι να τη διαβάσουν και οι γονείς τους; Και λίγα λέω.

Διαβάστε και σεις την ζωντανή αφήγηση των περιπετειών τους και μάθετε ποιοι διάσημοι σήμερα άντρες ήταν αυτά τα δυο παιδιά, που πέρασαν με τόσα βάσανα τα σύνορα και ήρθαν στην Ελλάδα το χειμώνα του 1991. 

Τη συνέντευξή τους τη βρήκα στο βιβλίο του Γιώργου Τσιάκαλου, Οδηγός Αντιρατσιστικής Εκπαίδευσης, Εκδόσεις Επίκεντρο.





Βίκτωρας Μήτρου


Γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 1973 στην Αυλώνα. Έχει ύψος 1,69μ. και αγωνίζεται στην κατηγορία των 77κ. Ξεκίνησε την άρση βαρών το 1986. Γύρισε στις ρίζες του το 1991 και είναι αθλητής του Σπάρτακου Ιωαννίνων. Το 1996 στην Ατλάντα πήρε την 4η θέση ισοβαθμώντας με το χάλκινο νικητή ο οποίος ήταν ελαφρύτερος σε σωματικό βάρος. Το 2000 στο Σίδνεϋ αναδείχτηκε ασημένιος ολυμπιονίκης και πέμπτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Είναι απόφοιτος Λυκείου και Υποσμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Γιώργος Τζελίλης

Γεννήθηκε στην Αυλώνα της Αλβανίας στις 13 Ιανουαρίου 1973, έχει ύψος 1.60 και ανήκει στον Σπάρτακο Ιωαννίνων. Ηρθε στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 1991 και χόμπι του είναι το σινεμά και η μουσική. Υπηρετεί ως αξιωματικός στον ελληνικό στρατό. Κατέκτησε 3 ασημένια μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας το 1999 και δύο χρόνια αργότερα πήρε δύο ασημένια και ένα χάλκινο στην αντίστοιχη διοργάνωση της Αττάλεια. Συνολικά σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα έχει στη συλλογή του 8 ασημένια, 5 χάλκινα και σε Ευρωπαϊκά 3 ασημένια και 4 χάλκινα. Το 1996 στην Ατλάντα ήταν 4ος Ολυμπιονίκης. 

Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

2 σχόλια: