Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Το 44ο δημοτικό σχολείο της Πάτρας έβδομο στην ολυμπιάδα ρομποτικής

Στην Τζακάρτα της Ινδονησίας 15 έως 17 Νοεμβρίου διεξήχθη η 10η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Συμμετείχαν 39 χώρες με 392 ομάδες. Στο διαγωνισμό αυτό μαθητές του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου καλούνται να κατασκευάσουν ένα ρομπότ που θα αντιμετωπίζει με επιτυχία ένα συγκεκριμένο πρόβλημα.

Στην κατηγορία του Δημοτικού συμμετείχε και η ομάδα «Teamwork» (Συνεργασία, Ομαδικότητα) του 44ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών. Παρά το πολύ υψηλό επίπεδο των ομάδων που συμμετείχαν, η Ελληνική ομάδα κατόρθωσε να κατακτήσει την 7η θέση αφήνοντας πίσω της χώρες και ομάδες με παράδοση επιτυχιών στο διαγωνισμό.

Η επιτυχία αυτή ήταν το επιστέγασμα μιας προσπάθειας η οποία ξεκίνησε πολύ νωρίτερα. Τα δωρεάν μαθήματα ρομποτικής ήταν μια πρωτοβουλία του κ. Βοβού Ανέστη, καθηγητή πληροφορικής του σχολείου. Οι μαθητές παρέμεναν στο σχολείο κάθε Παρασκευή μετά το πέρας του κανονικού ωρολογίου προγράμματος. Ενώ οι περισσότεροι συμμαθητές τους ξεκουράζονταν ή απολάμβαναν το μεσημεριανό τους, οι μαθητές της Ρομποτικής κατασκεύαζαν και προγραμμάτιζαν ρομπότ που έκαναν τα πιο απίθανα πράγματα: μικρά οχήματα που διέσχιζαν την αίθουσα σε τετράγωνες διαδρομές ή κάνοντας οχτάρια, ρομπότ που πέταγαν μικρά μπαλάκια το ένα στο άλλο, ρομπότ ισορροπιστές σε δύο ρόδες και πολλά άλλα. Διάλειμμα δεν υπήρχε, ούτε όμως ζητούσε και κανείς. Η διάρκεια του μαθήματος ήταν κανονικά μιάμιση ώρα αλλά ο ενθουσιασμός πολλές φορές κράταγε τα παιδιά πολύ περισσότερο.


Από τον Μάιο άρχισε και η προετοιμασία για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό, οπότε εκτός από την Παρασκευή γινόταν μάθημα και την Τρίτη ώστε να προλάβουν οι ομάδες να προετοιμαστούν κατάλληλα. Όσο πλησίαζε η λήξη των μαθημάτων τόσο αυξάνονταν και οι ώρες ενασχόλησης των μαθητών με την Ρομποτική. Μέσα από αυτή την μεγάλη τους προσπάθεια και πέρα από τις τεχνικές γνώσεις που απέκτησαν, έμαθαν να έχουν μεθοδικότητα, υπομονή, αλλά πάνω από όλα έμαθαν να επικεντρώνονται σε ένα κοινό στόχο και να συνεργάζονται για να τον επιτύχουν. Δέθηκαν έτσι σαν μια ομάδα όπου κυριαρχούσε η αλληλοβοήθεια και η συμπαράσταση, οπότε επιλέχθηκε και το κατάλληλο όνομα για τις ομάδες τους (Teamwork δηλαδή Συνεργασία, Ομαδικότητα, στα Αγγλικά επειδή ο διαγωνισμός είναι διεθνής).

Την Κυριακή 16 Ιουνίου στο Παμπελοποννησιακό στάδιο στην Πάτρα πραγματοποιήθηκαν οι προκριματικοί του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος. Οι δύο ομάδες του 44ου Δημοτικού κατόρθωσαν να διακριθούν στις δύο πρώτες θέσεις.

Το Σάββατο 22 Ιουνίου διεξήχθη στην Παλλήνη ο 5ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Συμμετείχαν 85 σχολικές ομάδες από διάφορες πόλεις της χώρας όπως για παράδειγμα την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, τον Πύργο, το Αμύνταιο, την Πτολεμαΐδα, αλλά και την Πάτρα. Παρά το υψηλό επίπεδο των ομάδων που συμμετείχαν, οι δύο ομάδες του 44ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών κατόρθωσαν να κατακτήσουν την πρώτη (Teamwork 1) και δεύτερη θέση (Teamwork 2) στην κατηγορία του Δημοτικού. Μάλιστα ήταν οι μοναδικές των οποίων τα ρομπότ που κατασκεύασαν ολοκλήρωσαν την προσπάθειά τους άψογα με βαθμολογία 100, το μέγιστο δυνατό βαθμό που μπορεί να επιτύχει μία ομάδα. Συνεπώς, η «Teamwork 1» θα ήταν η ομάδα που θα εκπροσωπούσε την Ελλάδα στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής της Τζακάρτα ενώ οι μαθητές της «Teamwork 2» θα συμμετείχαν ως αναπληρωματικοί.

Η προετοιμασία για την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ξεκίνησε αμέσως μετά τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό. Το ρομπότ της ομάδας επανασχεδιάστηκε και βελτιώθηκε και οι έξι μαθητές και ο καθηγητής τους εντατικοποίησαν τις προπονήσεις τους ώστε να εκπροσωπηθεί η χώρα επάξια. Φορείς, βιομηχανίες και επιχειρήσεις της περιοχής κινητοποιήθηκαν ώστε να καλυφθεί το υψηλό κόστος των εισιτηρίων και διαμονής της αποστολής.

Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου έγινε η έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στην Τζακάρτα της Ινδονησίας. Παρά το ότι είχε προηγηθεί ένα διήμερο ταξίδι για να φτάσει η αποστολή εκεί, οι μαθητές με όρεξη και μεράκι ξεκίνησαν τις προσπάθειές τους. Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των αγώνων και η Ελληνική ομάδα κατόρθωσε να πάρει την 11η θέση και να είναι μία από τις 16 ομάδες που θα συμμετείχαν στους τελικούς. Στους τελικούς της Κυριακής 17 Νοεμβρίου η ομάδα μετά από υπερπροσπάθεια και στον τελευταίο γύρο, ολοκλήρωσε με το ρομπότ της μία άψογη εκτέλεση της δοκιμασίας πραγματοποιώντας ακόμα και την δοκιμασία έκπληξη της διοργάνωσης. Πέτυχε έτσι τον μέγιστο αριθμό βαθμών (110) και η 7η θέση της στην τελική κατάταξη κρίθηκε μόνο από την διαφορά χρόνου στην ολοκλήρωση της προσπάθειας.

Συγχαρητήρια σε όλους!

Πηγή:  http://www.diorismos.gr
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου