Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Δεν θα ψωνίσω αύριο...


Ξεκινά αύριο 3 Νοεμβρίου, αγαπητοί φίλοι, η εφαρμογή του νέου νόμου (Ν. 4177/2013) που επιτρέπει σε όλα τα μαγαζιά να είναι ανοικτά 7 Κυριακές το χρόνο. Μεθοδεύεται βεβαίως σιγά σιγά και η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς όλες τις Κυριακές του χρόνου...

ΕΓΩ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΩ ΑΥΡΙΟ γιατί:

- Γιατί, δόξα τω Θεώ, υπάρχει ακόμη στην ελληνική επικράτεια η σύνδεση της Κυριακής με τη Εκκλησία και την θρησκευτικότητά μας.

- Σέβομαι τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που θέλουν και αυτοί μια μέρα ανάπαυσης, μια μέρα με ελεύθερο χρόνο για ανθρώπινη επικοινωνία και συναναστροφή.

- Σέβομαι τη μέση ελληνική οικογένεια, που με την κατάργηση της  κυριακάτικης αργίας αποδομείται και αποδιοργανώνεται, διότι τα μέλη της δεν θα μπορούν ούτε μία μέρα την εβδομάδα να συναντώνται και να περνούν το χρόνο τους μαζί. 

- Σέβομαι τη μητέρα-σύζυγο-έμπορο-εργαζόμενη- γυναίκα που αποτελούν το 42% του δυναμικού στο λιανικό εμπόριο, και τον κόπο της που θα διογκωθεί με εκθετικό ρυθμό.

- Σέβομαι τη γνώμη 14 περιφερειακών ομοσπονδιών του ελληνικού εμπορίου και 288 τοπικών εμπορικών συλλόγων όλης της χώρας, οι οποίοι ζητούν να μη καταργηθεί η αργία της Κυριακής, γιατί έτσι το εμπόριο θα παραδοθεί  «στους θηριώδεις μεγαλοκαρχαρίες των πολυεθνικών»...

- Θεωρώ αστείο το επιχείρημα "της τόνωσης του τζίρου" όταν σε μια διαλυμένη ελληνική οικονομία αυτό που λείπει δεν είναι οι ώρες για αγορές αλλά τα χρήματα. Άλλωστε ανοιχτά μαγαζιά δεν σημαίνει και γεμάτα πελάτες μαγαζιά.

- Αναλογίζομαι αν η επιπλέον εργασία των εργαζομένων τις Κυριακές θα αποζημιώνεται από την εργοδοσία, τη στιγμή που η πλειονότητα των υπαλλήλων δεν πληρώνεται στην ώρα της το βασικό μισθό και οι εργασιακές σχέσεις έχουν σχεδόν ισοπεδωθεί.

- Αναρωτιέμαι αν οι τιμές των προϊόντων θα ανέβουν αφού σύμφωνα με την κοινή λογική το λειτουργικό κόστος μιας επιχείρησης (μισθοί, ρεύμα κ.α.) θα αυξηθούν.

- Δεν επιθυμώ όλες οι μέρες να μοιάζουν «καθημερινές» και η ξεχωριστή Κυριακή να αντιμετωπίζεται το ίδιο. 

Τέλος, γιατί είμαι σχεδόν βέβαιος ότι τα αυριανά δελτία των 8 θα δείξουν δήθεν "χαρούμενους και ευτυχισμένους" πελάτες την ώρα που θα κάνουν ανέμελοι τα ψώνια τους;;;;

γιαν. παν.


4 σχόλια:

  1. Τα είπες όλα φίλε! Μπράβο!!!

    Πολύ νηφάλιο κείμενο. Όλοι στο δρόμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ Γιάννη. Θέλουν να ισοπεδώσουν τα πάντα. Όλα στην υπηρεσία των πολυεθνικών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ολα τα κεκτημένα τα σβήνουν με τη γόμα ενός μισοτελειωμένου μολυβιού
    Ευχαριστώ για το μάθημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αντιστέκομαι κι εγώ. Αλοίμονο αν περάσει και αυτό. Ας ξυπνήσουμε. Ευχαριστώ για το κείμενο

    ΑπάντησηΔιαγραφή