Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Γνωρίστε τη Ζεύγμα


Απόψε, αγαπημένοι μου αναγνώστες, θα σας μιλήσω για την ελληνιστική πόλη Ζεύγμα, μοναδικής ομορφιάς, που σήμερα όμως, βρίσκεται βυθισμένη στην τεχνητή λίμνη του φράγματος Μπιρετσίκ, στη νότιο ανατολική Τουρκία. Η Ζεύγμα είχε πολλούς ναούς, θέατρα, νεκροταφεία και μεγάλα ρωμαϊκά σπίτια γεμάτα υπέροχα ψηφιδωτά και τοιχογραφίες. 


Ιδρύθηκε το 300 π.Χ. από τον Σέλευκο Α΄τον Νικάτορα στις όχθες του Ευφράτη και στην ακμή της έφτασε τους 25.000 κατοίκους. Το όνομα της το οφείλει στη γέφυρα που έγινε στη πόλη από τον Σέλευκο με λέμβους, ώσπου ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Τραϊανός έκτισε νέα λίθινη. Η πόλη είχε δύο τμήματα-συνοικίες , στην ουσία ξεχωριστές πόλεις, τη Σελεύκεια στην ανατολική όχθη του Ευφράτη και την Απάμεια στην δυτική.


Η πόλη αργότερα πέρασε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και διατηρήθηκε ακμαία έως το 637 μ.Χ. Όταν όμως καταλήφθηκε και λεηλατήθηκε από τους Άραβες, σταδιακά εγκαταλείφθηκε.



Οι πρώτες ανασκαφές στην περιοχή ξεκίνησαν το 1917, αλλά εντατικοποιήθηκαν το 1990 εξαιτίας της ανόδου του νερού. Από το 2000 το 80% του αρχαιολογικού χώρου της πόλης βρίσκεται πλέον βυθισμένο στη τεχνητή λίμνη που σχηματίστηκε από το φράγμα Μπιρετσίκ! Κατά τις ανασκαφές όμως που πρόλαβαν να γίνουν βρέθηκαν πολλά ψηφιδωτά με θέματα από την ελληνική μυθολογία, όπως Ωκεανός και Τηθύς, Δαίδαλος και Ίκαρος, ο Αχιλλέας στην αυλή του βασιλιά Λυκομήδη, και ο Διόνυσος με την Αριάδνη. Βρέθηκαν τοιχογραφίες, νομίσματα, κεραμικές σφραγίδες αγάλματα και εκατοντάδες κινητά ευρήματα. Τα αρχαιολογικά ευρήματα μεταφέρθηκαν στο Αρχαιολογικού Μουσείο της πόλης Γκαζίαντεπ.





Στο καταπληκτικό βίντεο που υπάρχει πιο κάτω μπορείτε να δείτε ένα απόσπασμα από τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλαν η Γαλλίδα αρχαιολόγος Κατερίνα Αμπαντί Ρενάλ και η ομάδα της για να περισώσουν τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα λίγες μέρες πριν την ολική καταστροφή της αρχαίας αυτής πόλης εξαιτίας της κατασκευής του φράγματος. Μπορείτε να θαυμάσετε τα υπέροχα ελληνικά ψηφιδωτά, να διακρίνεται την αγωνία και την ικανοποίηση των αρχαιολόγων και να δείτε τη βυθισμένη πολιτεία.


Πηγή: http://el.wikipedia.org
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου