Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

12.500.000 ευρώ για μικρογεύματα και φρούτα - Σε ποια σχολεία ξεκινά

9.400.000 είναι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος για τη σίτιση μαθητών δημοτικών σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα. Το πρόγραμμα για το τρέχον σχολικό έτος θα εφαρμοστεί στο σχολικό πληθυσμό 290 σχολείων Νομών Αθηνών και Θεσσαλονίκης ενώ έχει ήδη ετοιμαστεί η πρόσκληση προς τα κυλικεία και από την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται η διανομή.

Τα πιο πάνω ανέφερε ο Υφυπουργός Παιδείας κ.Κεδίκογκλου μετά από ερώτηση που έθεσε για τη σίτιση των μαθητών η κα Ρεπούση. Ο κ. Κεδίκογλου μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι το προηγούμενό έτος το πρόγραμμα εφαρμόστηκε τον τελευταίο μήνα του σχολικού έτους με ωφελούμενους περίπου 10.000 μαθητές 48 δημοτικών ενώ φέτος οι μαθητές που θα ωφεληθούν ανέρχονται σε περίπου 80.000.

Το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνει την παροχή σχολικών μικρογευμάτων-σνακ στους μικρούς μαθητές, τα οποία δίνονται στα κυλικεία του εκάστοτε σχολείου και η διαφορά με άλλες δράσεις όπως αυτή από το Ινστιτούτο Πρόληψης είναι ότι δεν επιλέγονται μαθητές, αλλά επιλέγονται σχολεία ώστε ωφελούμενοι να είναι όλοι οι μαθητές, για να μην υπάρχουν διακρίσεις. Η επιλογή των σχολείων πραγματοποιείται με βάση κοινωνικοοικονομικούς δείκτες.


Φυσικά αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόγραμμα για τη σίτιση των μαθητών, ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου, καθώς και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υλοποιεί σχέδιο προώθησης κατανάλωσης των φρούτων στα σχολεία που έχει κύριο στόχο την προώθηση της σωστής διατροφής, ώστε να μπουν περισσότερα φρούτα στη διατροφή των παιδιών, ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα παχυσαρκίας.
Η υλοποίησή του πιο πάνω προγράμματος, για την τρέχουσα σχολική περίοδο 2013-2014, έχει αποφασιστεί για τα δημοτικά σχολεία της Περιφέρειας Αττικής και Θεσσαλονίκης. Έχει συνολικό προϋπολογισμό 3.114.000 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ. Κατά την υλοποίηση του προγράμματος θα διανεμηθούν μήλα, πορτοκάλια, φρουτοσαλάτα και χυμοί στα παιδιά και όσον αφορά την πορεία εξέλιξης του προγράμματος, έχει δημοσιευτεί η διακήρυξη του διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού για την ανάδειξη φορέα εκτέλεσης του έργου, ο οποίος θα διενεργηθεί στις 24 Ιανουαρίου 2014, δηλαδή σε λίγες ημέρες.

Ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε ότι πέρα από τα πιο πάνω προγράμματα τι Υπουργείο Παιδείας επιδιώκει μία στενή συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών δομών και των πρωτοβουλιών κοινωνικής αλληλεγγύης. "Από πέρυσι είχαμε εκδώσει εγκύκλιο για την ενίσχυση των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σίτισης, με οδηγία οι διευθυντές των σχολικών μονάδων να επικοινωνούν με τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων και τις Ιερές Μητροπόλεις που έχουν εκδηλώσει επιθυμία να συνεισφέρουν."

Παράλληλα ο Υφυπουργός ανέφερε ότι μέχρι στιγμής επίσημα δεν έχουν έρθει περιστατικά με ονοματεπώνυμο που να λένε ότι τα τάδε παιδιά αντιμετώπισαν συγκεκριμένα προβλήματα. Γι’ αυτό, ήδη έχει ζητήσει από τους περιφερειακούς διευθυντές να καταγράψουν όπου υπάρχουν τεκμηριωμένα τέτοιου είδους προβλήματα ώστε να έχει συνολική εικόνα ως Υπουργείο.

Μουσικά σχολεία

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη σίτιση των μαθητών των Μουσικών Σχολείων, λόγω νομικού κενού, το οποίο αναμένεται να λυθεί σύντομα με τροπολογία που θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σίτιση φοιτητών – Αναπληρωτές

Ο κ. Κεδίκογλου αναφέρθηκε και στη φοιτητική μέριμνα των φοιτητών όπου οι δικαιούχοι αυξήθηκαν από 50.000 σε 110.000 άλλα και στο μέτρο που έλαβε το Υπουργείο Παιδείας για τη σίτιση σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που ζουν μακριά από το σπίτι τους, με στόχο την έμμεση αναπλήρωση της μείωσης των αποδοχών τους.

Πηγή:  http://www.news.gr/
Αναρτήθηκε από: ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου